ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Νόμιμος με τον σκύλο, παράνομος με το παιδί

Κρούσματα υπερβολικής αυστηρότητας και δείγματα αυθαιρεσίας από την πλευρά των αστυνομικών αρχών καταγγέλλονται στο Ηράκλειο με αφορμή το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Τις καταγγελίες μεταφέρουν στην «Εφ.Συν.» δικηγόροι -εθελοντές από την Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου- αλλά και απλοί πολίτες που τους επιβλήθηκε το πρόστιμο..
των 150 ευρώ για... παράνομη έξοδο από τα σπίτια τους.
Μία μητέρα από το Ηράκλειο (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας) περιγράφει: «Την Τρίτη ο σύζυγος και η κόρη μου βρέθηκαν στην πλατεία Νικαίας, στον Μασταμπά Ηρακλείου. Η μικρή είχε πάρει μαζί την μπάλα της ενώ ο σύζυγός μου είχε στείλει μήνυμα στο 13033 με τον κωδικό “6”, δηλαδή για «έξοδο για σωματική άσκηση». Πάνω στην πλατεία υπάρχει και παιδική χαρά, η οποία, αν και έχει σφραγιστεί από τον δήμο, στην πραγματικότητα δεν εμποδίζει την πρόσβαση των παιδιών αφού περιμετρικά υπάρχει ένα πολύ χαμηλό κάγκελο.
«Το παιδί έκανε το λάθος να βρεθεί μέσα στην παιδική χαρά και την ίδια στιγμή ο σύζυγός μου είδε δύο μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ να ανεβαίνουν με τις μηχανές τους πάνω στο κράσπεδο της πλατείας (εκεί όπου είναι ο χώρος για τους πεζούς) και να του απευθύνονται με αυστηρό τρόπο. Αφενός τον επέπληξαν (σωστά ίσως) για το γεγονός ότι το παιδί βρισκόταν μέσα στην παιδική χαρά, αφετέρου όμως ισχυρίστηκαν σε έντονο ύφος ότι το sms που είχε στείλει και η αιτιολογία της εξόδου του (σ.σ. «σωματική άσκηση») δεν τον καλύπτουν για να βρίσκεται έξω με το παιδί του, ενώ θα τον κάλυπτε, π.χ., αν ήταν έξω μόνος ή με ένα κατοικίδιο».
«Με συνοπτικές διαδικασίες και σε έντονο ύφος του βεβαίωσαν το πρόστιμο των 150 ευρώ και έφυγαν. Με έκπληξή μας στο έγγραφο της βεβαίωσης προστίμου είδαμε ότι ως αιτιολογία αναφέρεται η μη ύπαρξη της απαραίτητης άδειας εξόδου, κάτι που είναι απόλυτα ψευδές εφόσον πολύ εύκολα μπορεί να αποδειχτεί η ύπαρξη του μηνύματος που είχε λάβει ο σύζυγός μου στο κινητό του για τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Για τους λόγους αυτούς θα προσφύγουμε προς ακύρωση του προστίμου».
- από ρεπορτάζ του Μάριου Διονέλλη στην ΕφΣυν (ολόκληρο ΕΔΩ)