ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Tο στρατόπεδο των Ρομά στο γκέτο του Λοτζ
Η ραδιοφωνική εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 12:00 στο Πρώτο Πρόγραμμα (και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 στις 13:00), μεταδίδει ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο, στο οποίο δέκα.. γυναίκες που βγήκαν ζωντανές από το Ολοκαύτωμα καταθέτουν τις προφορικές μαρτυρίες τους.
Πρόκειται για δέκα γυναίκες που πίστεψαν στη ζωή και έδωσαν μία υπόσχεση στον εαυτό τους: να μιλήσουν για όλα εκείνα που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους και που αποτελούσαν καθημερινότητα στα στρατόπεδα του θανάτου.
Οι μαρτυρίες-τεκμήρια προέρχονται από τις εξής κρατούμενες:
Hana Mueller Bruml: Το 1942 η Hana εκτοπίστηκε στο γκέτο του Τερεζίενσταντ, όπου εργάστηκε ως νοσοκόμα. Το 1944 μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς.
Blanka Rothschild: Το 1940 η Blanka οδηγήθηκε στο γκέτο του Λοτζ, όπου και παρέμεινε μέχρι τα τέλη του 1944. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Ράβενσπρουγκ της Γερμανίας.
Fritzie Weiss Fritzshall: Το 1942 η Fritzie οδηγήθηκε στο Άουσβιτς, απ’ όπου και δραπέτευσε το 1944.
Charlene Schiff: Το 1941 η Charlene οδηγήθηκε στο γκέτο του Χοροτσόβ, απ’ όπου και δραπέτευσε ενάμιση χρόνο αργότερα.
Ruth Moser Borsos: Το 1943 η Ruth μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο του Γουέστερμπορκ και στη συνέχεια στο Μπέργκεν-Μπέλσεν.
Dorotka Goldstein Roth: Το 1942 η Dorotka μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Κάιζεργαλντ της Λετονίας και στη συνέχεια στο στρατόπεδο του Στούτχοφ. Πυροβολήθηκε από ναζί στρατιώτες, αλλά κατάφερε να επιζήσει.
Madeline Deutsch: Το 1994 η Madeline μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς από ένα ουγγρικό γκέτο. Στη συνέχεια, εστάλη για καταναγκαστική εργασία στο εργοστάσιο πυρομαχικών του Μπρεσλάου.


H Nίνα Νεγρίν
Νίνα Νεγρίν: Τον Απρίλιο του 1944 η Νίνα μεταφέρθηκε από τα Ιωάννινα στο γκέτο της Λάρισας και από εκεί με τα τρένα της σιωπής στο Άουσβιτς. Η Νίνα απεβίωσε το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018, την ημέρα μετάδοσης της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση» με αποσπάσματα από τη συνέντευξή της.
Alice Herz Sommer: Το 1942 η Alice εκτοπίστηκε στο γκέτο του Τερεζίενσταντ μαζί με τον εξάχρονο γιο της, τον Ράφι, και το σύζυγό της Λεοπόλδο. Εκεί παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου.
Εσθήρ Κοέν: Το 1944 η Εσθήρ, όπως και η Νίνα Νεγρίν, εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς. Είναι η γηραιότερη επιζώσα κρατούμενη του Άουσβιτς.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ αφιερώνεται στη μνήμη της Νίνας Νεγρίν.
Έρευνα - παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Info:
Πρώτο Πρόγραμμα - Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019, ώρα 12:00-13:00
Η Φωνή της Ελλάδας - Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019, ώρα 13:00-14:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece
Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert www.facebook.com/voiceofgreece.ert/
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:
http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi