ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

Kαι περικοπές και απολύσεις - Ψήφισμα των εργαζομένων στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3


Σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις των Αλαφούζων και καταδικάζουν τις πρόσφατες απολύσεις του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και του ηχολήπτη Δημήτρη Σταθόπουλου.
Βέβαια η περίπτωση του ΣΚΑΪ αποτελεί δειγμα για όλους τους υπόλοιπους στο χώρο των ΜΜΕ σχετικά με το τι πρόκειται να ακολουθήσει ακόμη και σε μαγαζιά που δεν έχουν (προς το παρόν) πειράξει κεκτημένα και μισθούς.
Οι εργαζόμενοι
στο Φάληρο (πλην εξαιρέσεων) ΚΑΙ υπέγραψαν εκβιαστικά (λες και θα υπέγραφε κανείς οικειοθελώς) τις περικοπές των αμοιβών τους ΚΑΙ είδαν συναδέλφους τους να απολύονται παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.
Γι΄αυτό μην γελιέστε. ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ: ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΚΟΨΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ!

Ακολουθεί το ψήφισμα των εργαζόμενων στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ που ήρθε η απόλυση του αριστερού Αρη Χατζηστεφάνου για να τους αφυπνίσει και να καταλάβουν πως ο Αλαφούζος και οι υποτακτικοί του δεν ορρωδούν προ ουδενός:...

«Σε μια περίοδο που η επίθεση των εργοδοτών στα ΜΜΕ εναντίον των εργαζομένων διογκώνεται, το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο.
Μετά τα κατάπτυστα “ιδιωτικά συμφωνητικά” που ο όμιλος Αλαφούζου εκβιαστικά, ανάγκασε τους εργαζόμενους να τα υπογράψουν, καταπατώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μειώνοντας τους μισθούς κατά 10%, τη μή πληρωμή των νόμιμων προσαυξήσεων κατά τη διάρκεια εργασίας για το Σάββατο, τη Κυριακή και τις Αργίες και την εντατικοποίηση της δουλειάς μας, οι απολύσεις της 31ης Μαρτίου 2011 ήταν αυτές που συμπλήρωσαν το κλίμα τρομοκρατίας που έχει εξαπλωθεί στον εργασιακό μας χώρο.

Ο Άρης Χατζηστεφάνου (δημοσιογράφος) και ο Δημήτρης Σταθόπουλος (ηχολήπτης) είναι τα δύο νέα θύματα των “περικοπών” στο ραδιόφωνο, όπως είναι η επίσημη αιτιολογία της ιδιοκτησίας ακόμη και όταν επισημάνθηκε πως η μισθολογική κλίμακα των συναδέλφων δεν ξεπερνά τα προβλεπόμενα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Πίσω από την απόλυση του Άρη Χατζηστεφανου, είναι φανερό πως κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες και στοχευμένη υποβάθμιση του επιπέδου της δημοσιογραφίας και όχι οικονομικο-λογιστικές μελέτες που θα βοηθήσουν...στη σωτηρία του σταθμού. Αυτό και μόνο το γεγονός, το οποίο είναι άποψη και θέση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στο ραδιόφωνο, δείχνει το κλίμα που επικρατεί στον εργασιακό μας χώρο εδώ και αρκετούς μήνες, όπως και το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει η ιδιοκτησία.

Παράλληλα, πίσω από την απόλυση του συναδέλφου τεχνικού Δημήτρη Σταθόπουλου είναι φανερό πως κρύβεται η προσπάθεια της εργοδοσίας να χτυπήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των τεχνικών του ραδιοφώνου, προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες με το πρόσχημα τις έλλειψης προσωπικού.

Εμείς οι εργαζόμενοι του ΣΚΑΙ 100,3 μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής, 1η Απριλίου 2011 αποφασίσαμε πως:

α) Ζητάμε να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των συναδέλφων Άρη Χατζηστεφάνου και Δημήτρη Σταθόπουλου.

β) Για μας αυτές οι απολύσεις είναι ζήτημα “Casus Belli” και θα δώσουμε αγώνα μέχρις εσχάτων για την ακύρωση τους.

γ) Διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Καμία απόλυση δε θα γίνει ανεκτή.

δ) Κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του σταθμού και την υποβάθμιση της δουλειάς μας η οποία καθημερινά απαξιώνεται με τις επιλογές της ιδιοκτησίας και των διαφόρων “συμβούλων”.

ε) Ζητάμε να σταματήσει τώρα η απαξίωση του “πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού της χώρας” για να παραμείνει πρώτος και στους επόμενους μήνες. Η δουλειά μας ακόμη και σήμερα, στις δύσκολες αυτές συνθήκες, είναι η απάντησή μας.

στ) Απαιτούμε να σταματήσει η τρομοκρατία που συχνά πυκνά “παπαγαλάκια” της διοίκησης, διαρρέουν περί απολύσεων και λιστών. Είμαστε εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια και όχι αναλώσιμα υλικά.

ζ) Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους απολυμένους του τηλεοπτικού ΣΚΑΙ, της Καθημερινής και του Μελωδία.

η) Δηλώνουμε πως μαζικά και δυναμικά θα συμμετέχουμε στις προγραμματισμένες δύο 48ωρες απεργίες της ερχόμενης εβδομάδας, αγώνας που είναι για την αξιοπρέπειά μας απέναντι στις επιθέσεις των ιδιοκτητών στα ΜΜΕ. Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα και προαπαιτούμενο για την εργασιακή ειρήνη σε όλες τις επιχειρήσεις.

θ) Δεν μας τρομάζουν τα 4 μεροκάματα που θα χάσουμε αλλά αυτό που ζούμε, μα κυρίως αυτό που βλέπουμε να έρχεται.

Ζητάμε από την ΕΣΗΕΑ, και το Διασωματειακό να σταθεί δίπλα μας και να παρέχει κάθε κάλυψη στις αποφάσεις των εργαζομένων.