ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Τσεκούρας για πρόεδρος της (νέας) ΕΣΗΕΑ!

Επιστολή του διευθυντή του ΕΘΝΟΥΣ στην Ενωση Συντακτών για «ανοιχτό και δημόσιο διάλογο»

«Είναι πασιφανές στη δημοσιογραφική κοινότητα ότι έχει διαμορφωθεί ένα βαθύ χάσμα μεταξύ της «βάσης» ( των εργαζόμενων δημοσιογράφων) και της «ηγεσίας» (της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ).Μόνη διέξοδος είναι ο διάλογος. Σας προτείνω λοιπόν ανοικτό και δημόσιο διάλογο και μαζί μου και με άλλους συναδέλφους που θέλουν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη συνδικαλιστική πρακτική σας, σε όποιον χώρο θέλετε και παρουσία συναδέλφων δημοσιογράφων».
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε νέα επιστολή που έστειλε στην ΕΣΗΕΑ ο διαγραφείς από τα μητρώα της Ενωσης, διευθυντής του ΕΘΝΟΥΣ Θανάσης Τσεκούρας. Ο Τσεκούρας αφού κάνει μαθήματα συνδικαλισμού προβαίνει σε υποδείξεις και παρατηρήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του σωματείου των δημοσιογράφων και απευθύνοντας την πρόταση για ανοιχτό διάλογο θέτει σοβαρά υποψηφιότητα για την προεδρία της (νέας) ΕΣΗΕΑ.
Ακολουθεί ολόκληρη επιστολή Τσεκούρα:...

«Προς ΕΣΗΕΑ
Διοικητικό Συμβούλιο
Τετάρτη, 30/03/2010

Αγαπητοί κύριοι,
Προσπερνώ το γεγονός της διαγραφής μου από την ΕΣΗΕΑ αρκετές ημέρες μετά την παραίτησή μου. Απλώς επισημαίνω ότι μια πράξη ελεύθερης βούλησης και άσκησης του δημοκρατικού δικαιώματός μου (παραίτηση), την αντιμετωπίσατε με τρόπο κατασταλτικό και πειθαρχικό (διαγραφή).

Μπορεί λοιπόν με τη διαγραφή μου με «χρονοκαθυστέρηση» να επιβεβαιώνετε τη θεωρία του Αϊνστάιν ότι «ο χρόνος είναι σχετικός», όμως η αλήθεια δεν «σχετικοποιείται»…
Είναι αναληθής ο ισχυρισμός σας ότι αποφασίσατε κήρυξη απεργίας στο «ΕΘΝΟΣ», υλοποιώντας απόφαση της Γ.Σ. των εργαζομένων. Κάνατε ακριβώς το αντίθετο. Συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, εν αγνοία των εργαζομένων του «ΕΘΝΟΥΣ», αποφάσισε την απεργία και στη συνέχεια μας επισκεφτήκατε για να ανακοινώσετε την προειλημμένη απόφασή σας. Όταν οι δημοσιογράφοι του «ΕΘΝΟΥΣ» σας ζήτησαν να εκφράσουν τη γνώμη τους και να αποφασίσουν οι ίδιοι με ψηφοφορία, το αρνηθήκατε και «τερματίσατε» τη διαδικασία. Αυτή είναι η αλήθεια και οι μαρτυρίες δεκάδες. Επειδή λοιπόν η πρακτική κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων «από τα πάνω» και ερήμην των διαθέσεων της «βάσης» δεν είναι ιδιαίτερα δημοκρατική, μήπως θα έπρεπε να την επανεξετάσετε;

Μαθαίνουμε τις τελευταίες ημέρες ότι αποφασίσατε τετραήμερη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ. Αντί να επισκέφτεστε τους εργασιακούς χώρους και να ανακοινώνετε τη «ντιρεκτίβα», μήπως θα έπρεπε να θέσετε την πρότασή σας στην κρίση όλων των συναδέλφων δημοσιογράφων, επιτρέποντάς τους να εκφραστούν ελεύθερα και δημοκρατικά με τη ψήφο τους? Εκτός αν θεωρείτε αντιδημοκρατική εκτροπή την άσκηση του δικαιώματος της καθολικής ψηφοφορίας και δημοκρατική την κήρυξη απεργιών με «ντιρεκτίβες».

Αυτά λοιπόν και μια πρόταση. Είναι πασιφανές στη δημοσιογραφική κοινότητα ότι έχει διαμορφωθεί ένα βαθύ χάσμα μεταξύ της «βάσης» ( των εργαζόμενων δημοσιογράφων) και της «ηγεσίας» (της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ).Μόνη διέξοδος είναι ο διάλογος. Σας προτείνω λοιπόν ανοικτό και δημόσιο διάλογο και μαζί μου και με άλλους συναδέλφους που θέλουν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη συνδικαλιστική πρακτική σας, σε όποιον χώρο θέλετε και παρουσία συναδέλφων δημοσιογράφων.

Κατεβείτε από το «θρόνο» σας και δεχτείτε την πρόσκληση. Είναι μια διέξοδος και για τα δικά σας αδιέξοδα. Μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του, που αντιμετωπίζει ο κλάδος, δεν νομίζω ότι οι δημοσιογράφοι που σκέφτονται αλλιώς, μπορούν να παραμένουν μια «σιωπηλή πλειοψηφία».

Θανάσης Τσεκούρας,
Δημοσιογράφος »