ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Γιατί ο Μητσοτάκης έδιωξε Βρούτση - Θεοδωρικάκο

Ανασχηματισμός με το βλέμμα στις εκλογές

Ας αφήσουμε κατά μέρος την απομάκρυνση του Τάκη Θεοδωρικάκου από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα αρεστός στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου, το «κόντεμα» του Γιάννη Βρούτση, που μεταφέρθηκε στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, πληρώνοντας το..

«σκόιλ ελικίκου» και την απομάκρυση του Γιώργου Κουμουτσάκου, που ουδέποτε είχε καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό.
Το υπουργικό σχήμα που παρουσιάστηκε σήμερα αποτελεί προϊόν ανασχηματισμού με ορίζοντα τις εκλογές.
Σε αυτό συντείνουν τα εξής:

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατήρησε στη θέση τους όλους τους υπουργούς που διαχειρίστηκαν με εφιαλτικό τρόπο τόσο την πανδημία όσο και τις πολιτικές πτυχές γύρω από αυτή την κρίση. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο παραδέχεται πως έχει την έγκρισή του οποιαδήποτε έκφανση άγριας πολιτικής ασκείται, αλλά στην πραγματικότητα δεν διαταράσσει τις εσωκομματικές ισορροπίες, ούτε διακόπτει τις σχέσεις του με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που πρεσβεύονται με συγκεκριμένους «αγαπημένους» στο υπουργικό σχήμα.
  • Υπουργοποίησε βουλευτές θέλοντας να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις από την Κ.Ο. για μια σειρά θεμάτων. Δεν ήταν λίγοι οι γαλάζιοι βουλευτές που διαμαρτύρονταν για απώλεια επικοινωνίας με υπουργούς, ενώ μεγάλο μερίδιο της δυσαρέσκειας είχε εισπράξει εσχάτως ο Γιάννη Βρούτσης.
  • Η επιλογή του Μάκη Βορίδη για το Υπουργείο Εσωτερικών δείχνει πως αξιοποιείται ένα στέλεχος, που έχει συγκεκριμένες απόψεις για την ιδεολογική αντιπαράθεση. Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι θέλει να κάνει πράξη αυτό που είχε πει ο Μάκης Βορίδης, πως πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της.
  • Η επιλογή να βάλει καταφανώς άσχετους πολιτικούς σε κρίσιμα υπουργεία, δείχνει πως ο πρωθυπουργός δεν θέλει να λύσει προβλήματα, αλλά να «βολέψει» στελέχη του. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς ότι η Σοφία Βούλτεψη αναλαμβάνει υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής;

Ο ανασχηματισμός - Ποιοι ήρθαν, ποιοι έφυγαν

Δύο είναι τα κορυφαία στελέχη της προηγούμενης σύνθεσης της κυβέρνησης, που απουσιάζουν από τις ανακοινώσεις του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Γιάννης Βρούτσης, που πληρώνει σύμφωνα με πληροφορίες έστω και καθυστερημένα το φιάσκο με το «σκόιλ ελικίκου» και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, για τον οποίο φήμες λένε ότι οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου είχαν διαρραγεί. Εκτός κυβερνητικού σχήματος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Στον απερχόμενο υπουργό Εργασίας, το χάπι χρυσώθηκε με την τοποθέτησή του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ. Αντίθετα, ο πρώην πλέον υπουργός Εσωτερικών κατευθύνεται προς το παρόν στο σπίτι του.
Την ίδια ώρα, αμετακίνητοι παραμένουν οι πρωταγωνιστές των ουκ ολίγων φιάσκων της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και όχι μόνο:

  • Ο σχεδόν «άνευ χαρτοφυλακίου» Άδωνις Γεωργιάδης του αποτυχημένου click away και των υποσχέσεων για περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου λίγο πριν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για σκληρότερο lockdown, παραμένει στο υπουργείο Ανάπτυξης.
  • Η Νίκη Κεραμέως, που έχει ξεσηκώσει εκπαιδευτικούς και γονείς με την εμμονή της στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς όμως να αποφασίζει μέτρα για αραίωση των τμημάτων, που με κάθε τρόπο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ιδιωτικής εκπαίδευσης ενώ προκάλεσε την οργή των επιμελητηρίων για την τροπολογία-«δώρο» στα κολλέγια, επίσης δεν μετακινείται από το υπουργείο Παιδείας.
  • Η Λίνα Μενδώνη, που στο βιογραφικό της έχει προσθέσει το τσιμέντωμα της Ακρόπολης αλλά και τη φωτιά στις Μυκήνες, έχει εκθέσει διεθνώς την κυβέρνηση με την επιμονή της στην απόσπαση των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει αφήσει εντελώς αβοήθητους τους ανθρώπους του πολιτισμού εν μέσω πανδημίας, παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού.
  • Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης της χουντικής έμπνευσης απαγόρευσης συναθροίσεων στο Πολυτεχνείο και στις 6 Δεκέμβρη, που δήλωσε ότι «ο κόσμος χαίρεται την αστυνομία στις γειτονιές» αλλά ακόμη ψάχνει τον καταδικασμένο Χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά, εννοείται ότι δεν μετακινήθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
  • Ο Βασίλης Κικίλιας, τέλος, διακοσμητικός και εντελώς ανεπαρκής, διατηρεί το πόστο στο υπουργείο Υγείας. -πηγή: avgi.gr