ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Ο Τράμπ ηττήθηκε, ο «τραμπισμός» όμως;

της Ζέφης Δημαδάμα*

Σκηνές εκτροπής της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ. Οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, οπλισμένοι και “έτοιμοι για όλα”, αγνοώντας επιδεικτικά τα αποτελέσματα των εκλογών και την ήττα του Τραμπ.
Η επικύρωση της νίκης του Πρόεδρου Μπαιντεν σημαδεύεται από επεισόδια, νεκρούς, τραυματίες και αποτυπώνει το διχασμό της κοινωνίας και των πολιτών.
Ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έλαβε παραπάνω από 80.000.000 ψήφους. Οι Αμερικάνοι και οι Αμερικανίδες ψήφισαν κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ενός αυταρχικού, κυνικού Πρόεδρου, ο οποίος για τέσσερα χρόνια καθύβριζε αρχηγούς κρατών, κυβερνήτες και αξιωματούχους που ήταν αντίθετοι στις επιλογές του ή στις επιθυμίες του. Για τέσσερα χρόνια καταδίκαζε συλλήβδην τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως «εχθρούς του λαού» και προσέβαλε καταφορά και απροκάλυπτα τις γυναίκες, τους μετανάστες, τους Αφρο-αμερικανούς, τους ομοφυλόφιλους, τους μουσουλμάνους και όσους και όσες έβγαιναν στους δρόμους να διαδηλώσουν.
Ο Ντοναλντ Τραμπ, ηττήθηκε, ωστόσο έλαβε 11 εκατομμύρια ψήφους περισσότερους από το 2016 και κέρδισε νέους υποστηρικτές! Το εκλογικό αποτέλεσμα αποκαλύπτει τη μεγάλη διείσδυσή του σε απόρους, σε τμήματα του πληθυσμού που πλήττονται ιδιαίτερα από υψηλή ανεργία, φτώχεια και ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη.
Αναμφίβολα ο Τραμπ δεν ήταν ο “προστάτης των φτωχών” γιατί όπως δείχνουν τα δεδομένα περιόρισε κατά 32 εκατομμύρια δολάρια τον προϋπολογισμό για την υγειονομική περίθαλψη, για τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και έκανε μεγάλες περικοπές στα προγράμματα εκπαίδευσης και στέγασης. Κι όμως ο άνθρωπος αυτός με το λαϊκισμό και τα ψέμματα κατάφερε να προσεγγίσει μεγάλες ομάδες φτωχών και αδύναμων, ενώ την ίδια στιγμή προχωρούσε σε σκανδαλώδεις φορολογικές ελαφρύνσεις για μεγάλες εταιρείες και ισχυρούς.
Αντίστοιχα φαινόμενα “τραμπισμού” βρίσκουμε παντού σε όλο τον κόσμο, με λαϊκιστές ηγέτες να ξεσπαθώνουν κατά του πλούτου και υπέρ των φτωχών μόνο στα λόγια, ενώ στην πράξη προωθούν ρυθμίσεις υπέρ των ισχυρών, καταπατούν τους δημοκρατικούς θεσμούς και ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές χλευάζοντας την επιστήμη όπως στην περίπτωση της πανδημίας του κορωνοιού.
Ο “τραμπισμός” σε όλες του τις εκφάνσεις ίσως έχασε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο και αυτό αποδεικνύεται με τα χθεσινά επεισόδια αλλά και με πολλά ακόμη που ίσως ακολουθήσουν.
Είναι στα χέρια των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ να δώσουν μια μακροχρόνια μάχη για τον αμερικανικό λαό που δεινοπαθεί από τις ανισότητες, την ανεργία, τη φτωχοποίηση. Οι Δημοκρατικοί εχουν ένα μεγάλο αγώνα μπροστά τους και μια μοναδική ευκαιρία να αποκαλύψουν παγκόσμια τη φαυλότητα και το ψεύδος των λαϊκιστών, ακραιων ηγετών. Να υιοθετήσουν μια δίκαιη διακυβέρνηση για τους εργαζόμενους, τους ευάλωτους που θα ενεργοποιήσει τους δημοκράτες σε όλο τον πλανήτη, ώστε να επανέλθουν οι αρχές της αλληλεγγύης, των ίσων ευκαιριών σε εκπαίδευση, υγεία, καθώς και της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Θα τα καταφέρουν; Είναι εξαιρετικά δύσκολη η απάντηση σε αυτή την πολλαπλώς ναρκοθετημένη συγκυρία.

*H Ζέφη Δημαδάμα είναι διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο, Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος / από το thecaller.gr