ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Πρόβλημα Βόρειας Μακεδονίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Aγριο διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του tvxs.gr, για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που είναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο και την οποία γνωρίζουν ελάχιστοι εκτός υπουργείου Εξωτερικών..Η πραγματοποίησή της είχε συμφωνηθεί τον Απρίλιο του 2019, όταν έγινε η πρώτη στα Σκόπια, και έχει δρομολογηθεί η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών.
Το πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι τέτοια διπλωματικά γεγονότα προβλέπουν γεύματα και δείπνα εργασίας στα οποία προσκαλούνται, βάσει εθιμοτυπίας, πρώην πρωθυπουργοί.
Είναι βέβαιο ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να ανταποκριθεί σε τέτοια πρόσκληση. Το ερώτημα που δεν έχει προφανή απάντηση είναι αν η άρνησή του θα γίνει διακριτικά ή με θόρυβο, αν, δηλαδή, θα προκληθεί εσωκομματική κρίση ή όχι.
Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται τις αντιδράσεις του Αντώνη Σαμαρά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν έρθει ακόμη στη Βουλή προς κύρωση τα εφαρμοστικά της συμφωνίας των Πρεσπών μνημόνια.
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πίσω. Δεν ήταν, άλλωστε, σαφές αν το παράδειγμα του Αντώνη Σαμαρά θα ακολουθούσαν και άλλοι βουλευτές της ΝΔ, ειδικά Βορειοελλαδίτες.
Είναι δεδομένο ότι φωτογραφίες των χαμογελαστών Κ. Μητσοτάκη και Ζ. Ζάεφ θα ενοχλήσουν πολύ κόσμο σε ένα κόμμα που έκανε προεκλογική καμπάνια με την καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών. Ακόμη και αν δεν έρθει ο πρωθυπουργός αλλά ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, όπως συζητείται ως πιο ήπια εναλλακτική, οι εντυπώσεις πλήρους αναδίπλωσης του πρωθυπουργού στο μακεδονικό δεν πρόκειται να αποφευχθούν.
Διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο εκτιμούν ότι με πρόσχημα την πανδημία θα γίνει προσπάθεια αναβολής της Διακυβερνητικής Διάσκεψης Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.
Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα η επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου μέσα στην πανδημία και μάλιστα η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου παρέθεσε και δεξίωση προσαρμοσμένη στα μέτρα της υγειονομικής κρίσης προς τιμήν του Α. Σίσι. Και με δεδομένο αυτό το προηγούμενο, δεν θα είναι πειστική μια τέτοια δικαιολογία.
Και σίγουρα δεν θα ακουστεί καλά στη διοίκηση Μπάιντεν που μόλις θα έχει αναλάβει στις ΗΠΑ.
Θοδωρής Καραγιαννίδης / tvxs