ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ένας στους πέντε Αμερικανούς την στηρίζει!

Μπορεί η εισβολή στο Καπιτώλιο με την ανοχή του Ντόναλντ Τραμπ να προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή ωστόσο υπάρχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό πολιτών στην αμερικανική κοινωνία που δεν εμφανίζεται αντίθετο με τα επεισόδια που έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Τα χθεσινά έκτροπα στο Καπιτώλιο έγιναν αντιληπτά με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τα δύο παραδοσιακά κόμματα στις ΗΠΑ, τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους, όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές με βάση τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της YouGov.
Το 45% των Ρεπουμπλικανών στηρίζουν τα αιματηρά επεισόδια, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου «YouGov» που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.
Σε εθνικό επίπεδο, ένας στους πέντε Αμερικανούς ψηφοφόρους λέει «ναι» στην εισβολή στο Καπιτώλιο.
Από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, μόνο το 27% έσπευσε να δηλώσει ότι η εισβολή αυτή συνιστά απειλή για τη δημοκρατία.
Την ίδια ώρα, το 52% των Αμερικανών ψηφοφόρων -Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών- πιστεύουν ότι οι ταραξίες ήταν «εξτρεμιστές» και μόνο το 49% θεωρούν ότι αποτελούν απειλή για τη Δημοκρατία.
Το 65% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων θεωρούν ότι οι βίαιες διαδηλώσεις ήταν αντιδημοκρατικές κάτι που ενστερνίζεται μόνο το 12% των Ρεπουμπλικανών.
Επιπλέον, το 93% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία.
Αντιθέτως, για τους Ρεπουμπλικάνους, οι διαδηλωτές που εισέβαλαν χτες στο κτίριο, είναι πατριώτες και όχι εξτρεμιστές, εγχώριοι τρομοκράτες, εγκληματίες ή άτομα που τάσσονται κατά της δημοκρατίας.
Η ίδια ανισότητα παρατηρείται και σε ότι αφορά την ευθύνη που αποδίδεται στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τα αιματηρά επεισόδια.
Για το 69% των Ρεπουμπλικανών, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσάψει στον Τραμπ.
Αντιθέτως, για τους Δημοκρατικούς το ποσοστό αυτό αγγίζει το 96%.