ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Αναρίθμητα άρθρα γνώμης και... ρεπορτάζ μηδέν!

Ο Χρήστος Ξανθάκης σχολιάζει όλα τα καυτά θέματα στο μιντιακό τοπίο

* Όλοι και όλες ονειρεύονται το μάλλον, αλλά ο ρεπόρτερ Ξανθάκης θα σας πάει ένα ταξίδι στο παρελθόν. Στη δεκαετία του εβδομήντα, όταν οι εφημερίδες κάνανε κουμάντο.
Τότε μπαίνανε στο σπίτι μας τα «Νέα» καθημερινώς, γιατί ο πατέρας μου ήταν της προοδευτικής παρατάξεως.
Και θυμάμαι που τα χάζευα κι εγώ, ων πιτσιρικάς με απορίες και ενδιαφέροντα.
* Δεν έχει βγει λοιπόν από τη μνήμη μου ένα ρεπορτάζ της εποχής, με στοιχεία μάλιστα σύγχρονης τρολιάς:
Για να αποδείξουν το ξεχαρβάλωμα του κρατικού μηχανισμού, πήγαν οι ρεπόρτερ των «Νέων» και στήσανε ένα ψεύτικο έργο στη μέση μιας κεντρικής λεωφόρου των Αθηνών. Τάχα ανοίγανε τρύπα για να εξετάσουν έναν αγωγό, με σύρματα γύρω γύρω, με τσάπες, με φτυάρια, όλα κομπλέ. Και φωτογράφο, φυσικά, να απαθανατίζει τη σκηνή.
* Δεν τους πείραξε κανένας! Δεν τους μίλησε κανένας, δεν ασχολήθηκε κανένας μαζί τους, ούτε καν για να τους ρωτήσει «τι θέλετε εδώ πέρα, ρε καλόπαιδα». Πήγαν, κάνανε την πλάκα τους, περάσανε ωραία, βγήκε το «χτύπημα» στο πρωτοσέλιδο:
«Όλα μπάχαλα», ή κάτι αντίστοιχο τέλος πάντων.
* Τα σκέπτομαι όλα αυτά, καθώς διαβάζω τα σαββατιάτικα και τα κυριακάτικα φύλλα και βλέπω ότι τα περισσότερα εξ αυτών (είπαμε «τα περισσότερα») έχουν μεταμορφωθεί σε οίκους φιλοξενίας άρθρων γνώμης. Αναρίθμητα άρθρα γνώμης, ατελείωτα κυριολεκτικά, δεν το πιστεύεις ρε φίλε, πως βρέθηκαν τόσα μυαλά σε μια τόσο μικρή χώρα; Σελίδες επί σελίδων με απόψεις επί παντός του επιστητού, τέτοιο μπάζωμα ματημπαναγία δεν ξανάδα.
Και ρεπορτάζ μηδέν!
Ή σχεδόν μηδέν τέλος πάντων, υπάρχει και αυτό που έχουμε μάθει να αποκαλούμε «πολιτικό ρεπορτάζ», αλλά μην τρελαθούμε κιόλας ότι καλύπτει όλες τις ανάγκες του αναγνώστη και της αναγνώστριας. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα στον κόσμο από τις διαφωνίες των υπουργών και τις διεργασίες στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ιδίως σε εποχή κορωνοϊού και ένδειας…
* Με δυο λόγια; Με δυο λόγια, μην γκρινιάζουμε διαρκώς ότι το αναγνωστικό κοινό εγκατέλειψε τις εφημερίδες, γιατί σε ουκ ολίγες περιπτώσεις και οι εφημερίδες εγκατέλειψαν το αναγνωστικό κοινό. Τελεία.
- από τη στήλη medioΠΙΛΑΦΟ στο newpost