ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Eγκρίθηκε το εμβόλιο της Moderna από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Το «πράσινο φως» για το εμβόλιο της Moderna κατά του νέου κορονοϊού άναψε σήμερα Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά και τις έντονες πιέσεις που άσκησε το Βερολίνο στον Οργανισμό για τη γρήγορη έγκριση και αυτού του εμβολίου, λόγω της κριτικής για τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις και τις ελλείψεις που έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες της Ε.Ε.«Καλά νέα για τις προσπάθειές μας να φέρουμε περισσότερα # COVID19 εμβόλια στους Ευρωπαίους!» έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Τώρα εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα για να το εγκρίνουμε και να το διαθέσουμε στην ΕΕ».
Η έγκριση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer δεν ήταν η καταλυτική λύση, όπως δεν θα είναι και το εμβόλιο της Moderna, γράφει το Politico. H διαδικασία των εμβολιασμών είναι χρονοβόρα, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούν να παρασκευάσουν μεγάλες ποσότητες και οι χώρες προσπαθούν να τις προωθήσουν μαζικά.
Το εμβόλιο της Moderna έχει μεγάλα οφέλη, αφού οι δοκιμές έδειξαν αποτελεσματικότητα κατά 94% και αντίθετα με το εμβόλιο της BioNTech/Pfizer δεν χρειάζεται να διατηρηθεί σε τόσο βαθιά ψύξη. Συγκεκριμένα μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία -20 βαθμών Κελσίου, ενώ το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.
Αλλά έχει και μειονεκτήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν τον Δεκέμβριο, φαίνεται ότι είναι το πιο ακριβό εμβόλιο στο «οπλοστάσιο» της Ε.Ε., αφού κοστίζει 18 δολάρια ανά δόση, ποσό σημαντικά υψηλότερο από άλλα εμβόλια όπως αυτό της BioNTech/Pfizer που κοστίζει 12€ και της CureVac στα €10.
Ίσως γι' αυτό οι Βρυξέλλες αγόρασαν λίγότερες δόσεις της Moderna: 180 εκατομμύρια, σε σχέση με τα 300 εκατομμύρια της BioNTech/Pfizer και 225 της CureVac, με την δυνατότητα αγοράς άλλων 180 εκατ. δόσεων.
Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται και αυτό σε δύο δόσεις, με διαφορά μερικών εβδομάδων μεταξύ τους.
«Ο EMA συστήνει να χορηγηθεί άδεια υπό όρους για την κυκλοφορία στην αγορά του εμβολίου κατά της Covid-19 της Moderna προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια στα άτομα άνω των 18 ετών», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που εδρεύει στο Άμστερνταμ.
Ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σύντομα το πράσινο φως της και ήταν έως σήμερα το μοναδικό εγκεκριμένο εμβόλιο στην Ευρώπη, όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου.