ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Εισβολή στο Καπιτώλιο από οπαδούς του Τραμπ


Ακροδεξιοί διαδηλωτές υποστηρικτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, και τα έκαναν όλα άνω κάτω.
Ήδη αποφασίστηκε να “κλείσει” η πρωτεύουσα και να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μερικοί διαδηλωτές, ενθαρρυμένοι από την εμπρηστική ομιλία του κ. Τραμπ, κατάφεραν και μπήκαν στο κτίριο.
Σύμφωνα με πηγές είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εισβολή μέσα στα κτίρια της Βουλής και της Γερουσίας. Οι Αμερικανοί νομοθέτες βρίσκονται σε χώρους ασφαλείας.
Η αστυνομία έκλεισε το Κογκρέσο και φυγαδεύτηκε από το κτίριο ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Ήδη μέσα στο κτίριο εμφανίστηκαν ακροδεξιοί οπαδοί του κ. Τραμπ. Οι αρχές ασφαλείας του Καπιτωλίου ζήτησαν αύξηση της αστυνομικής δύναμης και ήδη κατευθύνονται προς τα κτίρια της Βουλής και της Γερουσίας ισχυρές δυνάμεις.
Είχε προηγηθεί μία εμπρηστική όσο και πρωτοφανής για τα παγκόσμια εκλογικά δεδομένα ομιλία και συγκέντρωση, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τους οπαδούς του ότι δεν θα παραδεχθεί ποτέ το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.
«Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ, δεν θα παραδεχθούμε ποτέ», είπε ο Τραμπ στη διαδήλωση που έχει διοργανωθεί κοντά στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζοντας ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» οπαδοί συμμετέχουν σε αυτή.