ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Δεδομένα, εξελίξεις, προοπτικές

1. Το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι ένα βελούδινο διαζύγιο καθώς εκείνο που επιδιώχθηκε ήταν να μην ζημιωθεί κανένας από τους δύο με ευθύνη του άλλου.
2. Ας δούμε όμως τα δεδομένα που υπήρχαν:
α) Οι ΑΝΕΛ είναι ένα συγκυριακό κόμμα που δημιουργήθηκε στη μνημονιακή εποχή. Με την έξοδο από τα μνημόνια δεν είχε λόγο..
ύπαρξης. Συνεπώς για να αποκτήσει λόγο ύπαρξης έπρεπε να τον βρει. Αυτό το λόγο ο Π. Καμμένος τον βρήκε στο Μακεδονικό. Και του τον έδωσε η ΝΔ που σήκωσε τη σημαία του εθνικισμού μέχρι εκεί που δεν έπρεπε. Ως τα τώρα τον έσερνε από πίσω της. Από τούδε και στο εξής τα πράγματα αλλάζουν και είναι αβέβαιο αν θα συνεχίσει να τον σέρνει.
β) Ο Π. Καμένος εδώ και κάμποσο καιρό δεν ελέγχει το κόμμα του. Πέραν του εαυτού του φαίνεται πως τον ακολουθούν μόνο ο κ. Κατσίκης και η κ. Κόλια- Τσαρουχά.
γ) Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση έχει έναν τυπικό και ένα ουσιαστικό χαρακτήρα. Τυπικά φεύγουν όλοι αφού αυτή είναι η απόφαση του κόμματος. Ουσιαστικά φεύγουν μόνο αυτοί που μπορεί να πάρει μαζί του ο Π. Καμμένος.
3. Στη βάση όλων αυτών το συμπέρασμα είναι ένα: Δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση- στην περίπτωση που θα το ήθελε- ο Π. Καμμένος δεν είχε. Προτίμησε επομένως να συμβιβαστεί με την κατάσταση κατά τρόπο που δεν θα έχει ζημιά ή θα έχει τη μικρότερη δυνατή. Τί σημαίνει αυτό; Με μια φράση η γραμμή Καμμένου είναι η εξής: Οι ΑΝΕΛ φεύγουν από την κυβέρνηση (δηλαδή από τα υπουργεία) και οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση.
- Βάσει των όσων είπε στη συνέντευξή του, το Κόμμα του δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί αυτό είναι συγκαλυμμένη στήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών και φυσικά δεν ψηφίζει την συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή. Εντούτοις ο κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει αυτό που νομίζει. Δηλαδή κατά συνείδηση. Επιπτώσεις για τους βουλευτές που θα ψηφίσουν διαφορετικά από την κομματική γραμμή- και στην ψήφο εμπιστοσύνης και στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών- δεν θα υπάρξουν. Επιπτώσεις θα υπάρξουν μόνο για τους υπουργούς των ΑΝΕΛ οι οποίοι αν παραβιάσουν την κομματική γραμμή χωρίς να παραιτηθούν από υπουργοί θα διαγραφούν από το κόμμα. Μόνο με αυτή την έννοια ένας βουλευτής μπορεί να διαγραφεί. Αν είναι ταυτόχρονα και υπουργός και δεν παραιτηθεί από την υπουργική θέση.
4.Ούτως εχόντων των πραγμάτων η κυβέρνηση δεν πέφτει. Κι επειδή δεν πέφτει, η ΝΔ- αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης- μιλούν για συμπαιγνία Τσίπρα- Καμμένου. Είμαι έτοιμος να το δεχτώ υπό την προϋπόθεση ότι κάποιος θα μου αποδείξει πως ο Π. Καμμένος μπορούσε να κάνει κάτι άλλο από αυτό που έκανε και δεν το έκανε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσε. Τί θα πετύχαινε για παράδειγμα αν, φεύγοντας από την κυβέρνηση, δήλωνε πως διαγράφονται από τους ΑΝΕΛ όλοι οι βουλευτές- είτε είναι είτε δεν είναι υπουργοί- που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και θα ψηφίσουν τις Πρέσπες; Θα πετύχαινε κάτι διαφορετικό από αυτό που πετυχαίνει τώρα; Κάθε άλλο.
5. Εδώ που είχαν φτάσει τα πράγματα ο Π. Καμένος είχε μπροστά του δύο προοπτικές. Η μία ήταν να πάει σε μετωπική με τον Τσίπρα. Θα έμενε στη Βουλή με τον Κατσίκη και την Τσαρουχά. Η άλλη ήταν να πάει στη λύση που πήγε με τη ελπίδα ότι θα έχει τυπικά μια μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα- που ενδεχομένως να μην την έχει. Ο Τσίπρας σε αυτό τον διευκόλυνε καθώς δήλωσε πως θα δεχτεί τις παραιτήσεις υπουργών που θα τεθούν υπόψιν του αλλά προφανώς δεν θα κάνει τίποτα για να υπάρξουν οι παραιτήσεις που θα ήθελε ο Καμμένος.
6. Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας απαλλάσσεται από τον Καμμένο κι ο Καμμένος απαλλάσσεται από τον Τσίπρα για να ασχοληθεί με τη ΝΔ – και την κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων που έχουν. Στο εξής θα την σφυροκοπά πλειοδοτώντας στα εθνικά ζητήματα με αιχμή το Μακεδονικό χωρίς να έχει κυβερνητικές δεσμεύσεις και χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να χρεώνεται τον εθνικισμό και τις ακρότητές του. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις το παιχνίδι που έπαιξε ο Κ. Μητσοτάκης σιγοντάροντας τον εθνικισμό δεν αποκλείεται να του γυρίσει μπούμερανγκ Αλλά κι αν αυτό δεν γίνει μια ζημιά κινδυνεύει να την πάθει. Ίδωμεν.

- από το fb του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρόπουλου