ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Επικίνδυνος «θάλαμος αερίων» η Αθήνα

Σε «θάλαμο» επικίνδυνων αερίων για τους πολίτες της έχει εξελιχθεί η Αθήνα καθώς η απενεργοποίηση ή η πλήρης αφαίρεση των καταλυτών από τα αυτοκίνητα, η έλλειψη ελέγχων, η «άνθηση» της υγραεριοκίνησης αλλά και η έλλειψη συντήρησης στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα έχουν εκτοξεύσει τους ρύπους στην πρωτεύουσα..

Oπως αναφέρει στο NewsAuto.gr ο Χημικός Μηχανικός και Διαχειριστής της Μονόλιθος ΕΠΕ κ. Ιάκωβος Γιακουμής, «τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι που η Αθήνα θα στεφθεί πρωταθλήτρια ρύπων οι οποίοι περιλαμβάνουν την απενεργοποίηση των καταλυτών, την έλλειψη ελέγχων, τα υγραεριοκίνητα αυτοκίνητα και τέλος τα κινούμενα αυτοκίνητα «σόμπες».
Ο κ. Γιακουμής υπενθυμίζει πως το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Aphekom (www.aphekom.org) κατέταξε την Αθήνα ως την τρίτη χειρότερη πόλη από πλευράς ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανάμεσα σε 25 ευρωπαϊκές πόλεις. Οι μόνες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν μεγαλύτερη ρύπανση από την Αθήνα είναι το Βουκουρέστι (Ρουμανία) και η Βουδαπέστη (Ουγγαρία). Η καθαρότερη πόλη είναι η Στοκχόλμη (Σουηδία), ενώ πολύ καλά επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων έχουν οι Ευρωπαϊκές Μεγαλουπόλεις (το Λονδίνο για παράδειγμα βρισκόταν στην 6η θέση με επίπεδα ρύπων 2,2 φορές μικρότερα των Αθηνών).
- από ρεπορτάζ του Γιώργου Κ. Ανδρή στο movenews (ολόκληρο ΕΔΩ)