ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας (και των κίτρινων γιλέκων)

Από το Παρίσι ως τη Θεσσαλονίκη ένα τσιγάρο δρόμος

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Μια φορά κι έναν καιρό, όταν ήμασταν μικρά παιδιά στα Τρίκαλα, λέγαμε ότι άμα καταστραφεί ο κόσμος η Ελλάδα θα καταστραφεί δέκα χρόνια αργότερα. Τόσο πίσω απ’ τα κάρβουνα ήταν η χώρα, τόσο αγκομαχούσε ν’ ακολουθήσει τον υπόλοιπο ντουνιά. Τόσο πήγαινε με την όπισθεν, ανίκανη..
ν’αφουγκραστεί τα νέα φαινόμενα, τους νέους συρμούς. Η Ψωροκώσταινα η παλιά, της δεκαετίας του εβδομήντα, μια χώρα περίκλειστη σαν τα περιβόλια. Όπου άνθιζε η φαιδρά πορτοκαλέα!

Ακόμη ανθίζει δηλαδή, φουλ τάιμ. Μόνο που η Ελλαδίτσα έβαλε την ταχύτητα στο τούρμπο και συγχρονίσθηκε με την υφήλιο. Και όλα τα καινούρια τα απολαμβάνει και τα ακολουθεί στην ώρα, όχι έτη πολλά αφότου συμβούν. Βλέπε και το στόρι με τα Κίτρινα Γιλέκα τα γαλλικά, που δεν χρειάστηκε να περάσουν χρόνια ολόκληρα για να εμφανισθούν στα μέρη μας. Ατάκα κι επί τόπου κυρίες και κύριοι σκάσανε μύτη στους δρόμους του ελληνικούς και ετοιμάζονται να χαλάσουν κόσμο. Ή έστω να σκίσουν κάνα καλσόν…

Πρώτος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το εισέπραξε το μήνυμα και πριν από μια βδομαδούλα εμφανίσθηκε Κιτρινογιλεκάτος, παρεάκι με συντρόφους του έξω από τη γαλλική πρεσβεία των Αθηνών. Δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα εναντίον της κυβέρνησης Μακρόν και προσπαθώντας να προσεγγίσουν το κτίριο. Δεν τους άφησαν οι αστυνομικοί, προέκυψε ένταση, ακούστηκαν φωνές, έπεσε σπρωξίδι, βγήκε ο επικεφαλής της ΛΑΕ και διαμαρτυρήθηκε δηλώνοντας:
«Τον Ρουβίκωνα γιατί δεν τον πιάνετε; Εμείς δεν φοράμε κουκούλες!»
Αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση των Κίτρινων Γιλέκων στον ελληνικό πολιτικό στίβο, χρονικά πρώτη εννοώ, και δεν έπιασε πολλούς πόντους. Διακινήθηκαν βεβαίως οι φωτογραφίες του Λαφαζάνη και των συντρόφων από τις αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες, αλλά από κινητοποίηση μηδέν. Δεν συγκινήθηκε κανείς, δεν ξεκουνήθηκε καμία, αδιαφορία πλήρης, παρά τη φιλοτιμία της ΛΑΕ και τα αγωνιστικά μηνύματά της. Λες και δεν έχουμε προβλήματα στην Ελλάδα ρε φίλε, λες και τα έχει λύσει όλα ο Τσίπρας.

Αλλά μιας και μιλάω για τον Αλέξη, να σημειώσω ότι μια ομιλία δική του είναι που θα επαναφέρει στη ζωή μας το Γιλέκο το Κίτρινο. Διότι μιλάει αύριο Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, στις επτάμιση το απόγευμα, λέγοντας «όχι» στον εθνικισμό και τον διχασμό και «ναι» στη δημοκρατία. Αυτά τουλάχιστον υπόσχεται το Δελτίο Τύπου, όπερ μεθερμηνευόμενον για τις Πρέσπες θα πει και τη συμφωνία με τους γείτονες και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Και θα βρει απέναντί του Κιτρινογιλεκάκηδες!
Διότι η Επιτροπή Μακεδονικού αγώνα Θεσσαλονίκης αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και να προσθέσει χρώμα στη διαμαρτυρία της. Βλέπε και τη σχετική ανακοίνωση:
«Καλούμε όλους τους συνέλληνες που θα βρίσκονται την Παρασκευή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο, εκτός απ τις σημαίες που θα κρατάμε όλοι, να φορέσουν και κίτρινο γιλέκο. Μετά την Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία τασσόμεθα κι εμείς στο πλευρό των αγωνιστών κατά της παγκοσμιοποίησης και των βρώμικων σχεδίων τους».
Το οποίον, βεβαίως, είναι κατά τι σχήμα οξύμωρον, μιας και αν δεν υπήρχε η παγκοσμιοποίηση Κίτρινα Γιλέκα θα βλέπαμε μόνο στα δημόσια έργα εν Ελλάδι. Άντε και σε καμιά οικοδομή απ’ αυτές τις μοντέρνες, με τα σίδερα και τα γυαλιά. Εδώ όμως, στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, την παγκοσμιοποίηση την δεχόμαστε μόνο άμα μας συμφέρει εμάς. Άμα συμφέρει κάναν άλλον, στο πυρ το εξώτερον. Στα καζάνια της Κολάσεως! Εκεί που θα μας στείλει όλους και όλες ο Άνθιμος άμα υποστηρίξουμε αυτήν την καταραμένη την πρεσποσυμφωνία. Να παρακαλάμε το γεροδιάβολο για ένα ποτήρι νερό. Ή έστω ένα σφηνάκι σλιβοβίτσα…

Y.Γ.: Μέσα στο γενικό χαμό έσκασε με κίτρινο γιλέκο κι ο Νίκος Νικολόπουλος σε τηλεοπτική εκπομπή. Αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, πόσο μπροστά είναι απ' τα γεγονότα!

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr