ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Ο Μητσοτάκης στη σκιά των δύο πρώην

Σχέδια απομόνωσης και αποδόμησης των στελεχών του λεγόμενου καραμανλικού μπλοκ καταστρώνονται από την κλειστή ηγετική ομάδα της ΝΔ. Κι αυτό την ώρα που στελέχη γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζουν σχεδόν ανοιχτά ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει συνάψει μυστική συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για να μεταβεί το 2020 στο προεδρικό μέγαρο.
«Η κυβέρνηση φυλλορροεί και οι καραμανλικοί σκέφτονται πώς θα... βοηθήσουν τον Τσίπρα να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία. Όλα αυτά για να στηριχτεί ο Καραμανλής ως υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας» εξομολογείται στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ είναι πεπεισμένοι ότι αφενός ο κ. Καραμανλής έχει..  τακτική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα, αφετέρου οι βουλευτές που βρίσκονται κοντά του υπονομεύουν με τις κινήσεις τους την προοπτική νίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι δημοσιογράφοι συνομιλούν με τα υψηλόβαθμα στελέχη του επικοινωνιακού τιμ της Πειραιώς αντιλαμβάνονται πως το χάσμα μεταξύ αυτών των δύο πόλων είναι βαθύ. Μάλιστα, οι πιστοί του Κυριάκου δεν διστάζουν να βάλουν στο ίδιο κάδρο και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο καταλογίζουν ότι με τις δημόσιες παρεμβάσεις του και τις συχνές επαφές του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ορισμένα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενισχύει την εντύπωση μιας τριχοτομημένης ΝΔ.
«Η δικαίωση που επιδιώκει ο Σαμαράς μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τη νίκη του Κυριάκου. Είναι κρίμα που δεν το καταλαβαίνει και αδικεί τον εαυτό του όταν συμπεριφέρεται σαν κομματάρχης παλαιάς κοπής» δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ. Σύμφωνα με όσα διακινούνται στα ανώτερα δώματα του κόμματος, ο ίδιος ο Σαμαράς ήταν που έδωσε σε δύο φιλικές του εφημερίδες την είδηση για «μυστική συνάντηση» με τον κ. Βενιζέλο. «Ο Σαμαράς, όπως άπαντες γνωρίζουμε, βλέπει κάθε εβδομάδα τον Βενιζέλο. Προς τι λοιπόν η σπουδή του να δημοσιοποιήσει διά διαρροής ακόμη μία συνάντηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;» αναρωτιούνται με νόημα στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Μυστικές συσκέψεις στην Κηφισιά

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι κινήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών απασχόλησαν τουλάχιστον δύο φορές τον Κυριάκο και τους στενούς του συνεργάτες σε μυστικές συσκέψεις που είχαν στο σπίτι του προέδρου της ΝΔ στην Κηφισιά. Το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως βαρύ για τα δύο κορυφαία στελέχη της παράταξης, ενώ πολλές φορές ακούστηκε από τους παριστάμενους η φράση «πού το πάνε;». Για τον Καραμανλή πάντως ειπώθηκε ότι έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει το σχέδιό του, που φτάνει έως τις προεδρικές εκλογές του 2020. «Ο Καραμανλής γνωρίζει ότι ακόμη και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, για την εκλογή προέδρου θα χρειαστούν και οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ» είπε κάποιος εκ των παρισταμένων. Η συζήτηση μάλιστα κάποια στιγμή πήγε να εκτραπεί όταν σύμβουλος του Μητσοτάκη είπε με ειρωνικό τρόπο: «Πόθεν πηγάζει η σιγουριά του Καραμανλή ότι θα τον προτείνουμε για Πρόεδρο Δημοκρατίας;». Τον σταμάτησε όμως ο Κυριάκος, μετατοπίζοντας την ατζέντα στις κινήσεις καραμανλικών βουλευτών, οι οποίοι, σύμφωνα με την ανάλυσή του, «βάζουν πλάτη» στον κ. Τσίπρα και στην κυβέρνησή του. «Αρκετοί βουλευτές του Καραμανλή μιλάνε περισσότερο με τον Καμμένο και τον Παπαγγελόπουλο παρά με τους συναδέλφους τους στη ΝΔ» ήταν το χαρακτηριστικό… παράπονο ενός εκ των παρισταμένων.

Τι λένε οι δύο πρώην

Από την άλλη πλευρά, πάντως, πληροφορίες που προέρχονται από το στρατόπεδο Καραμανλή αναφέρουν ότι όλα τα σχετικά σενάρια ξεχειλίζουν από υπερβολές και θεωρίες συνωμοσίας: «Ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και δεν ασχολείται με ανοησίες. Ούτε φυσικά σχολιάζει δημοσιεύματα σε διάφορες ακροδεξιών αποχρώσεων ιστοσελίδες, όπως το περίφημο Αntinews». Για το συγκεκριμένο σάιτ πνέουν μένεα στο περιβάλλον Καραμανλή, επικαλούμενοι σχόλια και άρθρα που κάθε τόσο γράφονται εναντίον του πρώην πρωθυπουργού.
Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με τον κ. Σαμαρά, εκτίμησαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός «πιστεύει πως το ποσοστό της ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα είναι κάτω από το 28% που πήρε ο ίδιος τον Ιανουάριο του 2015» κι ως εκ τούτου υπάρχει ο φόβος στην περίπτωση αυτή ο ίδιος, ή κάποιοι δικοί του, να θέσουν θέμα ηγεσίας. Μάλιστα, ορισμένοι έδειξαν ως… υπαρχηγό του Σαμαρά σε αυτή την προσπάθεια τον Άδωνη Γεωργιάδη. Γιατί δεν λείπουν μέσα στη ΝΔ εκείνοι που μουρμουρίζουν ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ λειτουργεί ως «λαγός» του κ. Σαμαρά και «δίνει καθημερινά αναφορά» στον πρώην πρωθυπουργό.
Ενδεικτικό είναι ότι στις συσκέψεις δεν είχε κληθεί ο επικεφαλής της επικοινωνιακής ομάδας της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος, όπως γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, έχει εκπέσει τελευταία σε δευτερεύουσα θέση. Την πρώτη θέση στην επικοινωνιακή καρδιά του Κυριάκου καταλαμβάνει πια ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης.

Aρης Επιτροπάκης / Documento