ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Η ΕΣΗΕΑ στο πλευρό των δημοσιογράφων του «Documento»

H απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων και η ανακοίνωση της Ενωσης

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ:
Η εύκολη λύση στο αδιέξοδο των πολιτικών, την ώρα που ήδη η κοινωνία έχει αρχίσει τη δική της αξιολόγηση, θεωρούν κάποιοι ότι μπορεί να είναι η στοχοποίηση δημοσιογράφων.
Με απαξιωτικές εκφράσεις κατά συναδέλφων προσπαθούν να δώσουν περιεχόμενο σε μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση και να δικαιολογήσουν πράξεις και παραλείψεις που τους βαρύνουν.
Η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνων (ΕΣΗΕΑ) επισημαίνει ότι καμία απόπειρα στοχοποίησης των συναδέλφων, που εργάζονται στην εφημερίδα «DOCUMENTO», δεν μπορεί να γίνει δεκτή.
Η ΕΣΗΕΑ μαζί με τους εργαζόμενους σε όλα τα ΜΜΕ υπερασπίζονται την ελευθερία..
του Τύπου απέναντι σε πολιτικές επιδιώξεις και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ήδη για το θέμα αυτό ενημερώθηκαν η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Είχε προηγηθεί απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην εφημερίδα Documento την οποία και παραθέτουμε:
"Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας Documento πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017, στα γραφεία της εφημερίδας επί της οδού Συγγρού 146, την πρώτη μας Γενική Συνέλευση παρουσία εκπροσώπων των ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ. Διακηρύττουμε:
= Καθήκον του δημοσιογράφου είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και ο έλεγχος της εξουσίας. Ο δημοσιογράφος που πράγματι εκπληρώνει το καθήκον αυτό δεν μπορεί παρά να μπαίνει στο μάτι της εξουσίας κάθε φύσεως – πολιτικής ή οικονομικής.
= Στο πλαίσιο αυτό, σε θεωρητικό επίπεδο, τις επιθέσεις εκ μέρους μερίδας του πολιτικού κατεστημένου τις θεωρούμε όχι απλώς αναμενόμενες αλλά και τεκμήριο πραγματικού δημοσιογραφικού έργου και όχι άσκησης δημοσίων σχέσεων εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Σε πρακτικό επίπεδο, όμως, εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στη λασπολογία μερίδας του πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου, η οποία επιδιώκει να εμπλέξει την εργασία μας στο Documento στον πόλεμο κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, με χυδαίους χαρακτηρισμούς τύπου «πληρωμένα πιστόλια» και «πατσαβούρα» », ακόμη και με παραλληλισμούς με τα προπαγανδιστικά έντυπα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής!
= Η ερευνητική / αποκαλυπτική δημοσιογραφία, όταν συνοδεύεται – όπως καταγράφεται στο Documento από το πρώτο φύλλο του -, από έγγραφα, στοιχεία, μαρτυρίες, ρεπορτάζ και διατύπωση ερωτημάτων για δημόσια πρόσωπα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, συνιστά έμπρακτη προάσπιση της δημοκρατίας.
Εδώ εντάσσονται, μεταξύ άλλων, το κολοσσιαίο σκάνδαλο Novartis, οι εξωχώριες και άλλες εταιρείες-σκελετοί στη ντουλάπα βαρώνων των ΜΜΕ που έκαναν lifestyle την εγκληματική δράση των «ταγμάτων εφόδου», τα θαλασσοδάνεια και η φοροαποφυγή για ποσά εκατομμυρίων ευρώ πολιτικών ή μελών των οικογενειών τους για τα οποία η ελληνική νομοθεσία επιβάλλει έλεγχο του πόθεν έσχες.
= Δεν είμαστε πιόνι κανενός, δεν συμμετέχουμε σε (μικρο)κομματικά επικοινωνιακά παιχνίδια, δεν αποτελούμε μηχανισμό εξόντωσης ή προβολής προσώπων, κομμάτων, επιχειρηματιών, κάθε λογής συμφερόντων.
= Είμαστε όλες και όλοι επαγγελματίες της ενημέρωσης, οι περισσότεροι με εγνωσμένη διαδρομή δεκαετιών στον χώρο, ο καθένας με τις δικές του πολιτικές πεποιθήσεις για τις οποίες δεν οφείλει να υπογράψει καμία δήλωση κοινωνικών φρονημάτων σε κανέναν. Σεβόμαστε και τηρούμε τους κανόνες του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.
Αποφασίζουμε:
= Να απαιτήσουμε από την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες Ενώσεις εργαζομένων στον Τύπο να εκφράσουν δημόσια και απερίφραστα την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους για τις επιθέσεις που υφίσταται το DOCUMENTO.
= Να ζητήσουμε από την ΕΣΗΕΑ την άμεση διενέργεια ψηφοφορίας για την εκλογή εκπροσώπου των δημοσιογράφων στο Μικτό Συμβούλιο του σωματείου.
Τέλος, ζητούμε από την ελληνική κοινωνία και το αναγνωστικό κοινό να μας κρίνουν από την ποιότητα της εργασίας μας.
Τα πλούσια αφεντικά των υπερχρεωμένων ΜΜΕ ενοχλούνται γιατί το Documento δεν είναι απλά έναν νέος παίκτης, αλλά παράλληλα ένα πλήρες κυριακάτικο φύλλο, με εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ και έγκυρες αναλύσεις στα πολιτικά και κοινωνικά θέματα, στα οικονομικά, στα πολιτιστικά, στα διεθνή και στα αθλητικά. Μια κυριακάτικη εφημερίδα που βασίζεται στην ευθύνη της υπογραφής κάθε συντάκτη της και στον καθημερινό μόχθο κάθε συνεργάτη της. Και πρωτίστως, στη σχέση εμπιστοσύνης με κάθε αναγνώστη της.
Μια σχέση που χτίζεται από φύλλο σε φύλλο, δοκιμάζεται και επισφραγίζεται κάθε Κυριακή."