ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Απλήρωτοι εργαζόμενοι έτοιμοι να πτωχεύσουν τον ΔΟΛ

Όλα θα εξαρτηθούν από την απόφαση της Τρίτης - Αδιαφορία και καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους

Από αναγνώστη μας, εργαζόμενο στον ΔΟΛ, λάβαμε και δημοσιεύουμε:
"Με ένα κοινό δικόγραφο, του οποίου η κοινοποίηση ορίστηκε παραδόξως και παρά την σπουδαιότητά του και τον κύκλο ενδιαφερομένων εντός μόλις 12 ωρών πριν την δίκη, συζητήθηκε την Παρασκευή στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτηση – από κοινού (!!!) – όλων των συστημικών τραπεζών κατά του ΔΟΛ για την δέσμευση όλων των περιουσιακών του στοιχείων, ενόψει ειδικής διαχείρισης.
Τράπεζες και ΔΟΛ, όντας σύμφωνοι και χωρίς να διαταχθεί η κοινοποίηση ούτε στο Δημόσιο,.. ούτε στον ΕΦΚΑ, ούτε στους εργαζόμενους, πήγαν να δικάσουν την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων – προσωρινής διαταγής. Ευτυχώς, κάποιοι πληροφόρησαν τους εργαζόμενους που έσπευσαν να παρέμβουν.
Όπως προκύπτει από το δικόγραφο υπάρχει αίτηση των Τραπεζών με την οποία ζητούν να θέσουν σε ειδική διαχείριση του ΔΟΛ με διαχειριστή την Grant Thornton A.E., η οποία θα αναλάβει να εκποιήσει τον ΔΟΛ, είτε όλο μαζί, είτε κομμάτι-κομμάτι και μετά – αν δεν ικανοποιηθούν στο 100% οι δανειστές – να τον πτωχεύσει.
H βάση της απαίτησης των τραπεζών είναι τα πολυσυζητημένα δάνεια (κάποιοι και στο πόρισμα της επιτροπής της Βουλής τα αποκαλούν “θαλασσοδάνεια”), τα οποία οι τράπεζες έσπευσαν πριν από λίγες μέρες να καταγγείλουν και να τα εμφανίσουν ως ληξιπρόθεσμα και απαιτητά συνολικά, ενώ ήταν μακροπρόθεσμα. Παραδόξως, καμία δεν ήταν η αντίδραση του ΔΟΛ και των δικηγόρων του, οι οποίοι δήλωσαν ότι συμφωνούν σε όλα.

 Ερωτηματικά

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν για την σπουδή να μπει ειδικός διαχειριστής στον ΔΟΛ, αλλά και από όσα αναφέρονται στην αίτηση. Πολλά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την σύμφωνη στάση του ΔΟΛ, χωρίς να χρησιμοποιηθεί κανένα νομικό μέσο κατά των τραπεζών και καμία άρνηση και ένσταση.
Σε όλα αυτά και πάλι θύματα θα είναι οι επί 7 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι του ΔΟΛ. Κανείς δεν τους ειδοποίησε, κανείς δεν επέβαλε την κοινοποίηση σε αυτούς, πουθενά δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την προστασία της εργασίας και των αποδοχών τους.
Στη δίκη παρενέβησαν (πρόλαβαν) η ΕΣΗΕΑ, η ΕΠΗΕΑ, η ΕΤΕΡ και μεμονωμένοι εργαζόμενοι. Η ΕΣΗΕΑ και η ΕΠΗΕΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ, συμφώνησαν (!!!) ζητώντας μόνο την προστασία των απαιτήσεων των εργαζομένων και την λήψη μισθών κατά την διαδικασία από εδώ και πέρα. Οι τράπεζες το αρνήθηκαν πεισματικά, ενώ ο ΔΟΛ ενδιαφέρθηκε μόνο για την αποδέσμευση του λογαριασμού του πρακτορεία διανομής, ώστε να μπορούν να τυπωθούν τα φύλλα του ομίλου. Αδιαφορία και καμία μέριμνα από τον εργοδότη για την πληρωμή των εργαζομένων του!!!.
Ποιος τελικά θα νοιαστεί για τα δίκαια των εργαζόμενων που καλούνται να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται απλήρωτοι και αβέβαιοι ;

Tαυτίζονται...

Η όλη διαδικασία όχι μόνο δεν περιείχε αντιδικία μεταξύ των Τραπεζών και του ΔΟΛ, αλλά ταύτιση και συναίνεση, ενώ το Δικαστήριο δεν απάντησε καν στο αίτημα αναβολής που έθεσε δικηγόρος εργαζομένων.
Ερωτηματικά προκάλεσε και η δήλωση του δικαστή, ότι ο προϊστάμενος ζήτησε να βγει η απόφαση μέσα σε μία ημέρα. Από πότε ο προϊστάμενος (που ορίζει και ποιος θα δικάσει) του δίνει και τέτοιες εντολές και με ποια νομιμοποίηση;
Το μόνο θετικό που ακούσαμε, έξω από την αίθουσα είναι η πρόθεση κάποιων εργαζόμενων να καταθέσουν αυτοτελή αίτηση πτώχευσης του ΔΟΛ, για να χαλάσουν τα σχέδια Τραπεζών – ΔΟΛ και να διεκδικήσουν όσα τους στερούν εδώ και μήνες και την αξιοπρέπειά τους.
Άλλωστε, το πιθανότερο είναι ο διαχειριστής να εκποιήσει μόνο τους τίτλους των εφημερίδων, αφήνοντας τους εργαζόμενους άνεργους και απλήρωτους, αφού οι κυβερνήσεις των μνημονίων φρόντισαν να προτιμώνται οι τράπεζες έναντι των εργαζομένων.
Όταν δικηγόρος εργαζομένων ξεκίνησε να λέει ότι η απαίτηση των τραπεζών την οποία αποδέχεται ο ΔΟΛ είναι δάνεια που πιθανόν έχουν προέλθει από παράνομες πράξεις αμφοτέρων, δηλαδή παράνομες απαιτήσεις, το δικαστήριο του είπε να μην συνεχίσει την αναφορά αυτή … .
Ίσως κάπου εκεί και στις ευθύνες που πιθανόν να προκύπτουν για τις τράπεζες και τον ΔΟΛ, να βρίσκεται όλο το κλειδί για την σπουδή και την πλήρη συναίνεση."