ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Γιατί παραιτήθηκε ο ανακριτής του QatarGate, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων συλλήψεων


Για να μην προκληθούν ερωτήματα ως προς την αντικειμενική λειτουργία της έρευνας του QatarGate παραιτήθηκε ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου. Ο γιος του δικαστή και ο γιος της ευρωβουλευτού Μαρί Αρενά, το όνομα της οποίας αναφέρεται στο πολύκροτο σκάνδαλο, ίδρυσαν μαζί μια εταιρεία το 2018. Ο δικηγόρος του Μαρκ Ταραμπέλα αποκάλυψε την σύγκρουση συμφερόντων το βράδυ της Δευτέρας και ανάγκασε τον Κλεζ σε παραίτηση.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα «Le Soir», ο μεγαλύτερος γιος του ανακριτή, Νικολά, συνεργάζεται από το 2018 με τον γιο της Αρενά, Ούγκο. Μαζί με άλλους πέντε επενδυτές, συνίδρυσαν την BRC & Co, που ειδικεύεται στην πώληση της CBD, της κάνναβης που πωλείται νόμιμα στη Γαλλία επειδή έχει αφαιρεθεί η ψυχοτρόπος ουσία της.
Οι πληροφορίες αυτές, που έφερε στο φως ο συνήγορος του Ταραμπέλα, Μαξίμ Τέλερ, ανάγκασαν τον δικαστή να παραιτηθεί από επικεφαλής αυτής της εμβληματικής υπόθεσης διαφθοράς και υποτιθέμενης παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εξέλιξη ίσως φέρει νέες συλλήψεις. Ήταν έντονο το ερώτημα στις Βρυξέλλες γιατί η Αρενά, με στενότατες σχέσεις με τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» του σκανδάλου Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ήταν εκτός...
Χθες η βέλγικη εισαγγελία ανακοίνωσε «ως προληπτικό μέτρο και προκειμένου να επιτραπεί στο δικαστικό σύστημα να συνεχίσει το έργο του με ηρεμία και να διατηρήσει τον απαραίτητο διαχωρισμό μεταξύ ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και επαγγελματικών ευθυνών, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ μας ενημερώνει ότι αποφάσισε απόψε να αποσυρθεί από την υπόθεση. Αυτό παρά την απουσία αποτελεσματικών στοιχείων που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία κάθε εμπλεκόμενου ατόμου και το ουσιαστικό έργο που έχει κάνει αυτός και οι ανακριτές σε αυτή την υπόθεση».
Μαρία Ψαρά / EφΣυν