ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

ΠΟΕΣΥ κατά Protagon: Τακτικές που πλήττουν την αξιοπιστία των ΜΜΕ


Aπάντηση στο Protogon για τους fake αρθρογράφους δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών. Η ΠΟΕΣΥ σε σχετική ανακοίνωση, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της και επισημαίνει «την υποχρέωση όλων για τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας και αποφυγή τέτοιων πρακτικών».
«Σε κάθε περίπτωση, η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις θα παρακολουθούν στενά το θέμα εν όψει και της υιοθέτησης από ΜΜΕ των νέων τεχνολογιών και τεχνικών παραγωγής δημοσιογραφικού περιεχομένου χωρίς την ανθρώπινη διαμεσολάβηση» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.
Υπενθυμίζεται ότι το XYZ Contagion αποκάλυψε ότι πέντε αρθρογράφοι του Protagon έχουν στα προφίλ τους στο site φωτογραφίες οι οποίες έχουν ληφθεί από «τράπεζες» φωτογραφιών.
Το Protagon μετά την αποκάλυψη για τους αρθρογράφους-μαϊμού έκανε λόγο για «κοινή και αποδεκτή πρακτική» στη δημοσιογραφία επιλέγοντας ουσιαστικά να μην απαντήσει, παρόλο που παραδέχτηκε ότι η χρήση ψευδωνύμων στο site «εφαρμόζεται τουλάχιστον από το 2016».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ:
"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του με αφορμή περιστατικό πιθανής παραπλάνησης των αναγνωστών από την ιστοσελίδα “Protagon”.
Η συγγραφή με ψευδώνυμο αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στη δημοσιογραφία, ειδικά όταν η απόκρυψη της ταυτότητας του αρθρογράφου μπορεί να εισφέρει σημαντικές πληροφορίες ή απόψεις στη δημόσια συζήτηση που για πολλούς λόγους ο αρθρογράφος θα αδυνατούσε να εισφέρει επώνυμα.
Η δημιουργία, όμως, αληθοφανών προσωπικοτήτων με αληθοφανές αλλά ψεύτικο ονοματεπώνυμο και αληθοφανείς αλλά ψεύτικες φωτογραφίες είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο πλήττει την αξιοπιστία των ΜΜΕ και την ποιότητα της ενημέρωσης.
Η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει την υποχρέωση όλων για τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας και αποφυγή τέτοιων πρακτικών. Σε κάθε περίπτωση, η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις θα παρακολουθούν στενά το θέμα, εν όψει και της υιοθέτησης από ΜΜΕ των νέων τεχνολογιών και τεχνικών παραγωγής δημοσιογραφικού περιεχομένου χωρίς την ανθρώπινη διαμεσολάβηση".

ΥΓ Πάντως το protagon αμετανόητο εξακολουθεί να περιπαίζει και να γελά μπροστά στη μούρη όλων συνεχίζοντας να δημοσιεύει αντι ΣΥΡΙΖΑ άρθρα με τις fake υπογραφές και φωτογραφίες των διαφόρων ευθυμάκηδων...