ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Ψευδώνυμη δημοσιογραφία: η απάντηση του Protagon και κάποια σχόλια...


Tο XYZ Contagion ισχυρίστηκε ότι τρεις τουλάχιστον από τους αρθρογράφους του Protagon γράφουν με ψεύτικα ονόματα. «Τρεις αρθρογράφοι στο Protagon, όλοι τους ιδιαιτέρως τοξικοί και δηλητηριώδεις απέναντι στην Αριστερά, είναι FAKE», αναφέρει το XYZ Contagion στο fb προσθέτοντας: «Ναι, μέχρι τώρα ξέραμε για fake ειδήσεις. Το Protagon ανεβαίνει πίστα με fake αρθρογράφους. Οι Milli Vanilli της δημοσιογραφίας: Δημήτρης Ευθυμάκης, Αλέκος Παπαναστασίου και Ανδρέας Στασινός».
Εκτός από τα fake ονόματα, fake είναι και οι φωτογραφίες προσώπων στις συγκεκριμένες «υπογραφές», φωτογραφίες προσώπων από διάφορες «τράπεζες» φωτογραφιών (CanStock, shutterstock κτλ).



Το Protagon απάντησε μετά την πληθώρα σχετικών δημοσιευμάτων και σχολίων στα σόσιαλ μίντια. Σε σχετικό σημείωμα στην ιστοσελίδα protagon.gr αναφέρεται:
"Η χρήση ψευδωνύμων στη δημοσιογραφία είναι κοινή και αποδεκτή πρακτική, στην Ελλάδα και διεθνώς, και χρησιμεύει για να προστατεύονται οι αρθρογράφοι και οι πηγές τους. Άλλοτε τα ψευδώνυμα είναι αληθοφανή και άλλοτε εμφανώς κατασκευασμένα, και άλλοτε τα ψευδώνυμα είναι ατομικά, και χρησιμοποιούνται από ένα πρόσωπο, και άλλοτε ομαδικά, και χρησιμοποιούνται από διαφορετικά πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη για τα ψευδώνυμα κείμενα, όπως και για το υπόλοιπο site, την έχουν ο εκδότης και διευθυντής του. Η χρήση ψευδωνύμων στο Protagon.gr εφαρμόζεται τουλάχιστον από το 2016. Είναι αξιοσημείωτο πως κάποιοι όψιμοι «ερευνητές» του Διαδικτύου (ψευδώνυμοι οι ίδιοι!) το ανακάλυψαν τώρα, μέσα στην προεκλογική περίοδο, ίσως επειδή δεν συμφωνούν με τις απόψεις που εκφράζουν οι αρθρογράφοι. Αλλά αυτό το τελευταίο είναι άσκηση πολιτικής. Το Protagon.gr, από την πλευρά του, θα συνεχίσει να ασκεί δημοσιογραφία". 

➤ Η Ελενα Ακρίτα σχολίασε την απάντηση του protagon:
"Μια ζωη δημοσιογράφοι θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε. Το Protagon όχι μόνο δεν ζητάει συγγνώμη αλλά μάς ζητάει και τα ρέστα από πάνω. Λοιπόν, για μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας:
  • Η χρήση ψευδωνύμου είναι επιτρεπτή ΜΟΝΟΝ όταν είναι η υπογραφη εναι ξεκάθαρη στον αναγνώστη. Πχ Βηματοδότης, Αποδυτηριακιας, Σίβυλλα παλιά, Παραπολιτικός κτλ.
  • Όταν το ψευδώνυμο ‘υποδύεται’ δήθεν υπαρκτό πρόσωπο με αληθοφανές ονοματεπώνυμο και ψεύτικη φωτογραφία, τότε δεν μιλάμε για «αποδεκτή πρακτική». Μιλάμε για δόλια εξαπάτηση του αναγνωστικού κοινού.
  • Οι υπεύθυνοι του σάιτ οφείλουν να μάς αναφέρουν συγκεκριμένα παραδείγματα «μαϊμού αρθρογράφων» σε άλλα έντυπα ή ιστοσελίδες.
  • Και βέβαια την ευθύνη την έχουν ο εκδότης και ο διευθυντης. Και οφείλουν να αφήσουν τα νταηλικια κατά μέρος και να λογοδοτήσουν στην κοινή γνώμη, αλλά και στην Ένωσή μας ΕΣΗΕΑ - JUADN.
  • Αντί να ντραπούν, επαίρονται επειδή εξαπατούν το κοινό τους επί επτά ολόκληρα χρόνια. Μάς κοροϊδεύουν δηλαδή από το 2016. Και κουνάνε το δάχτυλο σε αυτούς που είχαν την επιμονή και το θάρρος να αποκαλύψουν την απάτη (XYZ Contagion).
Το βραδυ που έχω ραντεβου με Ευθυμακη και Στασινό θα τους τα πω χύμα και τσεκουράτα".

➤ Kαι ένα σχόλιο από τον Νίκο Τσαγκρή στο fb:
"Οι ψευδώνυμοι αρθρογράφοι του Protagon.gr, δεν είναι παρά σημεία του τέρατος: της ψευδώνυμης δημοσιογραφίας που ασκείται στο πλαίσιο της μιντιακής απολυταρχίας Μητσοτάκη"