ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

«Μη ισχύουσα» η υποψηφιότητα Γλύκα με το ΠΑΣΟΚ μετά την αντίδραση της Μίνας Βαλυράκη


Μετά την σφοδρή αντίδραση της χήρας του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη για την τοποθέτηση του δικηγόρου Γιάννη Γλύκα στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του το κόμμα ενημερώνει ότι αποφάσισε η υποψηφιότητα του στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, να «θεωρείται μη ισχύουσα».
Υπενθυμίζεται ότι ο δικηγόρος Γιάννης Γλύκας, είχε υπερασπιστεί νομικά τους φερόμενους δολοφόνους του Σήφη Βαλυράκη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της χήρας του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Μίνας Βαλυράκη.
Με ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη ενημερώνει ότι «την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 ήρθε σε γνώση μας το ζήτημα της νομικής σχέσης του δικηγόρου Γιάννη Γλύκα στην υπόθεση του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη.
Σημειώνουμε ότι τα ψηφοδέλτια κατατέθηκαν στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 και η Επιτροπή Ψηφοδελτίων δεν είχε πρότερη γνώση της εν λόγω νομικής εμπλοκής, που όπως ο κ.Γλύκας δήλωσε δημόσια έληξε πριν έναν χρόνο και ήταν σύντομη
».
Όπως τονίζει το ΠΑΣΟΚ, «άμεσα η Επιτροπή Ψηφοδελτίων όρισε για σήμερα Δευτέρα συνεδρίαση της και αποφάσισε ότι η υποψηφιότητα του κ. Γλύκα θεωρείται μη ισχύουσα».
«Ο Σήφης Βαλυράκης υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη, την οποία τιμούμε απεριόριστα», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Δήλωση του κ. Γλύκα

Προσπάθεια «εργαλειοποίησης» της υποψηφιότητάς του στην Α’ Πειραιά, χαρακτηρίζει ο δικηγόρος, πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων, Γιάννης Γλύκας, τις δηλώσεις της χήρας του Σήφη Βαλυράκη, που στάθηκαν αφορμή για να αποσυρθεί το όνομά του από τις λίστες υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Γλύκας, που είναι συνήγορος υπεράσπισης στην δικογραφία για την ανθρωποκτονία του πρώην υπουργού, σε δήλωσή του αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις και της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την εκκρεμή υπόθεση, επισημαίνοντας πως η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις πειθαρχικά και ποινικά.
Η δήλωση του κ. Γλύκα έχει ως εξής:
«Διανύοντας το 27ο έτος της επαγγελματικής μου πορείας, πάντοτε διάφανα και κρυστάλλινα, δεν περίμενα ποτέ ότι θα έφτανε η ώρα να χρειάζεται να ‘απολογηθώ’ επειδή έκανα τη δουλειά μου!
Με έκπληξη και περισσή απορία ενημερώθηκα για την απόφαση της Επιτροπής Ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, με την οποία η υποψηφιότητά μου στις εκλογές της 25/06/2023 θεωρείται ως μη ισχύουσα, λόγω της συμμετοχής μου ως Συνηγόρου Υπερασπίσεως στην υπόθεση Βαλυράκη. Απόφαση ακατανόητη, παράλογη, αντιδημοκρατική, προσβλητική για κάθε Δικηγόρο μαχόμενο, για κάθε υπερασπιστή.

Ο απόλυτος σεβασμός στη μνήμη και το έργο του Σήφη Βαλυράκη είναι δεδομένος από πλευράς μου, όπως και κάθε δημοκράτη που σέβεται την πολιτική διαδρομή του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, κάποιοι λησμονούν ότι ο Δικηγόρος αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική ιδιότητα και ως συνήγορος υπερασπίσεως είμαι ταγμένος στο υπερασπιστικό μου καθήκον όπως ορίζουν το Σύνταγμα, ο Κώδικας περί Δικηγόρων και η Ποινική Δικονομία. Ουδέποτε επέλεξα τους εντολείς μου με πολιτικά ή άλλα κριτήρια, αλλά πάντοτε με γνώμονα την νομική μου υποχρέωση ως συνήγορος υπερασπίσεως, παρέχοντας υψηλής ποιότητας νομικές υπηρεσίες.

Οφείλω να πληροφορήσω την ‘καταγγέλλουσα’ αλλά και όποιον/α υιοθετεί αυτές τις απόψεις, ότι το δικαίωμα υπεράσπισης είναι ιερό για κάθε κατηγορούμενο, όπως και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και ο σεβασμός στο τεκμήριο αθωότητας! Βέβαια κάποιοι/ες, σε άλλες περιπτώσεις ‘χρησιμοποιούν’ αυτές τις πανανθρώπινες αξίες κατά το δοκούν και στην περίπτωση αυτή τις ξεχνούν!

Διάβασα με προσοχή την καταγγελία της κας Βαλυράκη! Μου έκανε εντύπωση η αναφορά, δυο φορές, στον Ανδρέα Παπανδρέου! Προφανώς στην περίπτωση του (αναφαίρετου) δικαιώματος της επιλογής συνηγόρων της υποστήριξης κατηγορίας στην υπόθεση του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη, δεν έπαιξε κανένα ρόλο η επιλογή ως συνηγόρων…του εκ των κατηγόρων του Ανδρέα Παπανδρέου κ. Νίκου Κωσταντόπουλoυ (Εισαγγελέας στη Δίκη) και μέλους της οικογένειάς του. Προφανώς στην επιλογή δεν είχε καμία σημασία η Ιστορία και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Όσον αφορά δε, στην αναφορά της κ. Κωνσταντοπούλου για το πρόσωπό μου σε δημόσια τοποθέτησή της, ότι «ο συγκεκριμένος συνήγορος διαδραμάτισε συγκεκριμένο ρόλο στην σκανδαλώδη αποφυλάκιση των κατηγορουμένων», αυτή εκφεύγει της όποιας πολιτικής αντιπαράθεσης και του πολιτικού λόγου, με ό,τι συνέπειες μπορεί να σημαίνει αυτό για περαιτέρω νομικές ενέργειες! Θα κληθεί να εξηγήσει ποινικά και πειθαρχικά τι εννοεί! Αλλά και για το ρόλο του συνηγόρου και το υπερασπιστικό καθήκον! Αυτονόητα οι «καρδούλες» δεν θα διαδραματίσουν κάποιο ρόλο…ούτε οι επικοινωνιακές μεταστροφές! Είναι προφανής η προσπάθεια εργαλειοποίησης από συγκεκριμένους κύκλους της υποψηφιότητάς μου στην Α’ Πειραιά! Μια υποψηφιότητα που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ενόχλησε πολλούς. Μια υποψηφιότητα όμως, που γνώμονα είχε μόνο την προσφορά και όχι την διεκδίκηση βουλευτικής έδρας (τελευταία τιμητική για μένα θέση)!
Ήμουν και θα είμαι πάντα υπερασπιστής, μαχόμενος».