ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Noσεί σοβαρά η ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας: Στα «τάρταρα» η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη


Για άλλη μία χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου καθώς σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) η χώρα μας βρίσκεται στην 107η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες.
Τη μεγαλύτερη πτώση στην ετήσια κατάταξη καταγράφουν η Σενεγάλη και η Τυνησία.
Η Νορβηγία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατάταξη, η Βόρεια Κορέα παραμένει στην τελευταία.
Η 21η έκδοση της παγκόσμιας κατάταξης στέκεται ιδιαίτερα στις συνέπειες της παραπληροφόρησης.
Στα δυο τρίτα από τις 180 χώρες της κατάταξης, οι ειδικοί που συνεισφέρουν στην κατάρτισή της τονίζουν «την εμπλοκή πολιτικών παραγόντων» σε «εκστρατείες μαζικής παραπληροφόρησης ή προπαγάνδας», σημειώνει η RSF.
Η μη κυβερνητική οργάνωση εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την εξάπλωση που παίρνει η παραπληροφόρηση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα τις ψευδείς εικόνες –βίντεο και φωτογραφίες– δημιουργημένες από τεχνητή νοημοσύνη.

Οι RSF στην έκθεσή τους αναφέρουν ότι η Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα οπισθοχώρησης ανάμεσα στο 2021 και το 2023, υπογραμμίζοντας:
  •  το σκάνδαλο υποκλοπών και 
  • τις αποκαλύψεις ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε αρκετούς δημοσιογράφους,
  •  τις πρακτικές των αγωγών SLAPPs που έχουν γίνει καθημερινότητα.

Σε μια ακόμη ντροπιαστική έκθεση για τη χώρα μας σημειώνεται:
  • Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα ΜΜΕ παραμένει σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης και μειώθηκε ακόμη περισσότερο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και την προκατειλημμένη κάλυψη που είχαν τα μεγάλα μέσα.
Παράλληλα, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν:
  • Ελάχιστοι μεγάλοι μιντιακοί όμιλοι συνυπάρχουν δίπλα σε εκατοντάδες μικρά διαδικτυακά ΜΜΕ, κάτι που συμβάλει στην πολυδιάσπαση του μιντιακού τοπίου.
  • Η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ ανήκει σε λίγους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και σε άλλα επιχειρηματικά πεδία.
  • Κάνουν, ακόμη, λόγο για την μειωμένη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στα δημόσια ΜΜΕ, που παραμένουν ελεγχόμενα από το Μαξίμου.
  • Αρνητικά αξιολογείται και ο ρόλος του ΕΣΡ εξαιτίας των καθυστερημένων και αναποτελεσματικών παρεμβάσεών του. Σημειώνεται δε ότι ούτε η σημερινή, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν βοήθησαν ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια του ΕΣΡ. 
  • Παράλληλα δεν παραλείπουν να κάνουν αναφορά στην «αμφιλεγόμενη» Επιτροπή Δεοντολογίας που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Στη νέα ντροπιαστική κατάταξη που έλαβε η χώρα ρόλο παίζουν επίσης περιστατικά βίας κατά δημοσιογράφων μεγάλων ΜΜΕ, ενώ σημειώνεται και το γεγονός ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι καταγγέλλουν περιστατικά σεξιστικής συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας.
Τέλος, οι RSF, καταγράφουν στα αρνητικά στοιχεία της χώρας τις συστηματικές επιθέσεις που υφίστανται δημοσιογράφοι από τις αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή κάλυψης θεμάτων που σχετίζονται με την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση.