ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Νέο αιματοκύλισμα στη Σερβία - Γιος στρατιωτικού ο ένοπλος που σκότωσε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους


Νέα επίθεση ενόπλου προκαλεί οργή και αγανάκτηση στην σέρβικη κοινωνία, που παραμένει συγκλονισμένη από το προχθεσινό μακελειό στο Βελιγράδι ενώ η χώρα βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος. Νεαρός προχώρησε σε αλλεπάλληλες επιθέσεις ανοίγοντας πυρ με αυτόματο όπλο από το εν κινήσει αυτοκίνητό του, σε τρία χωριά, και σκότωσε οκτώ ανθρώπους τραυματίζοντας ακόμα 14. Ανάμεσα στα θύματα ήταν ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας και η αδελφή του.
Το σοκ στη σερβική κοινωνία είναι μεγάλο καθώς το νέο μακελειό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά τη μαζική δολοφονία σε σχολείο του Βελιγραδίου.
Ο 21χρονος δράστης, που είναι γιος στρατιωτικού, συνελήφθη στην περιφέρεια του Κραγκούγεβατς μετά από ώρες ανθρωποκυνηγητού. Πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα ότι ο ύποπτος εντοπίστηκε και περικυκλώθηκε κοντά στην κωμόπολη Μάλι Ποζάρεβατς, αλλά αρνήθηκε να παραδοθεί και αντάλλαξε πυρά με αστυνομικούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μπρατίσλαβ Γκάσιτς, έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ειδική μονάδα επέμβασης της αντιτρομοκρατικής έλαβε μέρος στην επιχείρηση μαζί με εκατοντάδες άνδρες των αρχών, οι οποίες απέκλεισαν την πρόσβαση προς διάφορα χωριά.

Εξαγγελία μέτρων με τραγική καθυστέρηση

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε μια «μια από τις πιο δύσκολες μέρες στη σύγχρονη ιστορία» της Σερβίας. Μετά το σάλο από την τοπική κοινή γνώμη, που απαιτεί από την κυβέρνηση και τις αρχές να ληφθούν μέτρα κατά της οπλοφορίας και προστασία των παιδιών στα σχολεία, η κυβέρνηση της χώρας εισήγαγε διετή απαγόρευση στην έκδοση νέων αδειών οπλοφορίας, αναθεώρηση των υπαρχουσών αδειών και ελέγχους για τον τρόπο φύλαξης των όπλων από τους κατόχους τους.
Στην Σερβία των εφτά εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκονται σε ισχύ 750.000 άδειες οπλοφορίας, υπολογίζεται ωστόσο ότι το 30% του πληθυσμού έχει κάποιο πυροβόλο όπλο στο σπίτι νόμιμα ή παράνομα.