ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την εργατική Πρωτομαγιά


Απεργιακές συγκεντρώσεις σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας, από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, κι από την Κέρκυρα μέχρι την Καβάλα για την εργατική 1η Μαΐου, που καθιερώθηκε ως ημέρα γενικής απεργίας το 1889, τρία χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά στο Σικάγο, καρδιά τότε της βιομηχανικής Αμερικής, όπου σκοτώθηκαν διαδηλωτές και εργάτες.
Σήμερα στην Ελλάδα εργαζόμενοι και άλλοι πολίτες, όπως φοιτητές και συνταξιούχοι, βγαίνουν μαζικά στους δρόμους με βασικό πρόταγμα τον αγώνα κατά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και της φτωχοποίησης αλλά και με μηνύματα κατά του φασισμού και του πολέμου.
Στα καλέσματά τους εργατικά συνδικάτα, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα αναδεικνύουν τα σοβαρά εργασιακά και όχι μόνο προβλήματα εν μέσω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, που γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Φέτος η συμμετοχή αναμένεται μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εξαιτίας του πολύνεκρου εγκλήματος στα Τέμπη με τους διαδηλωτές να ζητούν απονομή δικαιοσύνης, χωρίς καμία συγκάλυψη, τιμώντας παράλληλα την μνήμη των 57 νεκρών.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) σχολιάζει ότι αποδίδει φόρο τιμής σήμερα για όλους εκείνους που πάλεψαν στο Σικάγο, «στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη θα συνεχίσει να παλεύει για ασφαλή, σύγχρονο, δημόσιο και κοινωνικό Σιδηρόδρομο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».

Οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ καλούν στις 11 το πρωί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια ώρα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες και πρωτοβάθμια σωματεία δίνουν ραντεβού στα Προπύλαια.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στο άγαλμα Βενιζέλου στις 11 π.μ. με βασικό σύνθημα «οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν». Στο πλευρό των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ θα βρεθούν και συνδικαλιστές από τη Γαλλία για να μεταφέρουν το κλίμα των τεράστιων κινητοποιήσεων σχετικά με το συνταξιοδοτικό.

ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καλούν έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 10:30. Μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 10.00 στην Καμάρα.