ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Σκληρή ανακοίνωση για τις περικοπές στον ΕΔΟΕΑΠ


Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Νίκος Καρούτζος, Κώστας Ντελέζος, και Άντζυ Σταθάτου για τις περικοπές που ανακοινώθηκαν από τον ΕΔΟΕΑΠ. Οι τρεις κάνουν λόγο για πρωτοφανή «σφαγή» σε νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα. Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:
"ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ «ΣΦΑΓΗ» ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ… ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ
Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε αποφύγει συνειδητά να αναφερόμαστε συχνά στα «κατορθώματα» της διοίκησης των «10» του ΕΔΟΕΑΠ, παρά το γεγονός ότι έχουμε γίνει δέκτες «απειλών», επειδή αιτηθήκαμε νομίμως τον έλεγχο όσων διαδραματίστηκαν κατά την εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου του 2021.
Αυτά, όμως, ήδη κρίνονται από την Ελληνική Δικαιοσύνη, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τις αρμόδιες Αρχές.
Ωστόσο, η τελευταία ανακοίνωση των «10», με τις πρωτοφανείς για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ περικοπές στην Ιατροφαρμακευτική – Νοσοκομειακή Περίθαλψη, δείχνει ότι πλέον η «δεκάδα» που εγκαταστάθηκε (με τον τρόπο που εγκαταστάθηκε) στη διοίκηση του Ταμείου μας, έχει ξεπεράσει όχι μόνον τις «κόκκινες» γραμμές, αλλά και τον χειρότερο εαυτό της. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που μας αναγκάζει να απευθυνθούμε στους ασφαλισμένους του Ταμείου μας, προκειμένου να συμβάλουμε στην πληρέστερη ενημέρωσή τους.
Μεταξύ άλλων, η διοίκηση των "10" του ΕΔΟΕΑΠ, ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε:
  • 1. Δραστικές περικοπές -που θα ισχύσουν από 1ης Ιουνίου- σε νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα (θα συνταγογραφείται δραστική ουσία και ο ΕΔΟΕΑΠ θα καλύπτει μόνο το φθηνότερο γενόσημο).
  • 2. Τον ξαφνικό τερματισμό συμβάσεων με μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια...
  • 3. Την πλήρη ...ΕΟΠΥΥηση των παροχών του ασφαλιστικού Οργανισμού των δημοσιογράφων...
Σημειωτέον, ότι είναι το πρώτο Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ που φρόντισε να μην υπάρχει καν «αντιπολίτευση» στη διοίκηση και διαχείριση του Οργανισμού, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρόνο να κυριαρχήσουν τα ελλείμματα, κυρίως λόγω της ασυδοσίας στη διαχείριση των χρημάτων των ασφαλισμένων.
Για εμάς ήταν αναμενόμενο, καθώς από το 2018 τους κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πρακτικές που εφάρμοζαν και που ήταν θέμα χρόνου να οδηγήσουν το Ταμείο μας στον τοίχο.
Διαβάζοντας την ανακοίνωσή τους, διαπιστώνουμε ότι το «θράσος» τους δεν έχει όρια, καθώς έφτασαν σε σημείο να ισχυρίζονται ότι οι πρωτοφανείς περικοπές «είναι αλλαγές» και ότι λίγο - πολύ φταίνε οι ασφαλισμένοι που τους έδωσαν εντολή στη Γενική Συνέλευση να κόψουν 1,5 ώς 2 εκατ. ευρώ! Επιπλέον, έχουν το θράσος να ισχυρίζονται, ότι λόγω αυξημένων εσόδων, έγινε μικρή υπέρβαση της αναλογιστικής μελέτης(!), πράγμα που όμως οδήγησε στα ελλείμματα, τα οποία τώρα καλούνται να «πληρώσον» οι ασφαλισμένοι.
Αποκορύφωμα της αλαζονικής συμπεριφοράς τους, την ώρα που καταστρέφουν το «χάρτη των παροχών», αλλά και τον ίδιο τον ΕΔΟΕΑΠ, είναι το σύνθημα «προσέχουμε για να έχουμε υψηλές παροχές και στο μέλλον»! Και αυτό, γιατί πρώτον ουσιαστικά παραδέχονται ότι δεν … πρόσεχαν τι έκαναν με τα χρήματα των ασφαλισμένων και δεύτερον κοροϊδεύουν απροκάλυπτα, μιλώντας για υψηλές παροχές, όταν με τα μέτρα που ανακοίνωσαν μετατρέπουν τον ΕΔΟΕΑΠ σε κανονικό ΕΟΠΥΥ.
Ο ΕΔΟΕΑΠ ποτέ στην ιστορία του, ακόμα και το 2017 όταν βρέθηκε ένα βήμα πριν την αναστολή της λειτουργίας του, δεν είχε συνταγογράφηση όπως αυτή που επέβαλε η τρόικα στον ΕΟΠΥΥ και διατηρείται ακόμα και σήμερα, και ποτέ δεν ήταν χωρίς σύμβαση με μεγάλο ιδιωτικό νοσηλευτήριο.
Σήμερα, οι «10» φωστήρες της διοίκησής του, το πέτυχαν και αυτό. Και δεν ντρέπονται να ισχυρίζονται ότι οι δαπάνες είναι «επ΄ ωφελεία των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ», φθάνοντας σε σημείο να κάνουν λάθος ακόμα και στο ποσοστό αύξησης της υγειονομικής δαπάνης, δείχνοντας ότι δεν γνωρίζουν ούτε απλά μαθηματικά!
  • Κατηγορούν τους ασφαλισμένους γιατί επιλέγουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για τις συμβάσεις που οι ίδιοι συνήψαν και ήταν ληστρικές σε βάρος του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά κυρίως γιατί ουδέποτε έκαναν έλεγχο στα νοσηλευτήρια.
  • Μιλούν για εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, όταν δεν υπήρξε κανένας έλεγχος στη συνταγογράφηση, ενώ σήμερα αντί για ελέγχους εφαρμόζουν τα Πρωτόκολλα της ΗΔΙΚΑ, ταλαιπωρώντας τους ασφαλισμένους ειδικά με χρόνια προβλήματα υγείας, προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
  • Χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την αύξηση των δαπανών για ψυχιάτρους, ψυχολόγους, θεραπείες για μαθησιακά προβλήματα των παιδιών και άλλες σχετικές δαπάνες, υποστηρίζοντας ότι οι εν λόγω δαπάνες αυξήθηκαν από τις 550 χιλιάδες στα 2 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή δεν λένε γιατί διπλασίασαν τις δαπάνες μισθοδοσίας στα 8 εκατ. ευρώ το χρόνο, προσλαμβάνοντας ρουσφετολογικά προσωπικό και ιδίως νοσηλευτές που δεν χρειαζόταν ο Οργανισμός. Μιλούν για εξοικονόμηση 2 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή οι προσλήψεις κοστίζουν τα διπλάσια. Ποιον κοροϊδεύουν;
Οφείλουμε όμως να τους συγχαρούμε για τον τρόπο που παρουσιάζουν τις περικοπές, ξεπερνώντας ακόμα και τους πολιτικούς, όταν ανακοίνωναν τα μνημονιακά μέτρα.
Μεταξύ άλλων, ισχυρίζονται ότι:
1. Σε περίπτωση νοσηλείας στα νοσηλευτήρια ΝΤΥΝΑΝ, METROPOLITAN ΠΕΡΣΕΥΣ, METROPOLITAN GENERAL και ΙΑΣΩ, αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία για τη μείωση των τιμών που διαπραγματευόμαστε, η αποζημίωση που θα καλύπτει ο ΕΔΟΕΑΠ στους ασφαλισμένους του θα είναι με ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) +20% για τη νοσηλεία συν τις ιατρικές αμοιβές ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή υπερδιπλάσια των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Η διαπραγμάτευση με τα νοσηλευτήρια αυτά συνεχίζεται, καθώς οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος Ιουνίου.
  • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΈΝΟΙ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ, ΜΟΛΙΣ ΜΕ ΤΟ 25% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΈΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΚΟΜΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ…!
2. Για τα νοσοκομεία ΥΓΕΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ και ΛΗΤΩ, συνεχίζεται η «συμφωνία» (προσοχή όχι σύμβαση, αλλά «συμφωνία») της μερικής κάλυψης της νοσηλείας, που ισχύει σήμερα.
  • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΊΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ (ΕΊΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ), ΚΑΘΩΣ ΕΙΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΙΤΕ ΟΧΙ, ΠΑΝΤΑ Ο ΕΔΟΕΑΠ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕ ΜΕ ΚΕΝ+20% ΣΥΝ ΑΜΟΙΒΕΣ ΙΑΤΡΩΝ, ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΟ ΚΙ ΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ. ΑΠΛΆ ΤΟ ΈΧΟΥΝ ΒΑΦΤΙΣΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΕΙΔΉ ΚΑΤΑΒΆΛΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟ ΚΕΝ+20% ΣΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΙ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΈΝΟΣ
3. Ειδικά για τα παιδιά, ισχυρίζονται οι «10», ότι ολοκληρώνεται σύντομα η σύμβαση με την παιδιατρική κλινική της ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ.
  • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΜΙΑ ΚΑΛΥΨΗ.
4. Τα επείγοντα περιστατικά -λένε- θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από την ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ, το ΩΝΑΣΕΙΟ και τη ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ, όπως και από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
  • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΝΩ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΕΒΛΗΜΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΘΑ ΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΎΝ ΜΟΝΟΝ ΤΡΙΑ (3) ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΩΝΑΣΕΙΟ», ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΝΟΣΗΛΕΥΘΕΙ ΣΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΟ…! ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΟΙ «10», ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ…
5. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη καλύπτεται, λένε οι «10», στα νοσηλευτήρια της παραγράφου (1).
  • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΔΩ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΤΙ ΣΟΪ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ;
Το κερασάκι στην τούρτα είναι η νέα πολιτική που αποφάσισαν να εφαρμόσουν στα ΦΑΡΜΑΚΑ, καθώς πλέον ο ΕΔΕΟΑΠ γίνεται κανονικός ΕΟΠΥΥ…! Στο εξής, όλοι οι ασφαλισμένοι του Ταμείου μας θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα «πρωτότυπα» φάρμακα και φυσικά θα έχουν συμμετοχή και στο φθηνότερο γενόσημο! Για παράδειγμα, εάν ένα «πρωτότυπο» φάρμακο κοστίζει 30 ευρώ και το φθηνότερο γενόσημο 15 ευρώ, τότε ο συνταξιούχος θα πληρώνει συμμετοχή 0,75 ευρώ συν 15 ευρώ τη διαφορά, δηλαδή, σύνολο 15,75 ευρώ, ενώ σήμερα καταβάλει μόλις 1,5 ευρώ.
Επίσης, ο εργαζόμενος, για το ίδιο φάρμακο θα πληρώνει 3,75 ευρώ συν 15 ευρώ, δηλαδή, σύνολο 18,75 ευρώ, ενώ σήμερα καταβάλει 7,5 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται πλέον σαφές ότι οι συνταξιούχοι (οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα φάρμακα από τους νεότερους) και οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν για το ίδιο φάρμακο επιπλέον 14,25 ευρώ και 11,25 ευρώ, αντίστοιχα!
Χαρακτηριστικό των δραματικών περικοπών που δρομολογούν οι «10» του ΕΔΟΕΑΠ, είναι ότι οι τελικές αποφάσεις τους, ειδικότερα ως προς τη λήξη των συμβάσεων με ορισμένα μεγάλα νοσηλευτήρια, δεν ακολούθησαν την αρχική εισήγηση του Γενικού Διευθυντή. Άραγε, δεν ήταν τεκμηριωμένη η συγκεκριμένη εισήγηση ή μεσολάβησε κάτι άλλο;
Παράλληλα, διατηρούν σε ισχύ συμβάσεις κυρίως με "δεύτερης ταχύτητας" νοσηλευτήρια και κλινικές, οδηγώντας τους ασφαλισμένους να βάζουν πλέον «βαθιά το χέρι στην τσέπη» για να βρουν την υγειά τους…
Ακόμα, εντύπωση προκαλεί ότι διατηρούν σε ισχύ και "συμφωνίες" με ομάδα ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, των οποίων τα τιμολόγια τους είναι "απαγορευτικά" για τους ασφαλισμένους... Άραγε, για ποιο λόγο οι ασφαλισμένοι θα αποζημιώνονται με πολύ χαμηλότερα ποσά αν πάνε σε νοσηλευτήρια που δεν καλύπτεται η νοσηλεία τους αλλά την ίδια στιγμή ο ΕΔΟΕΑΠ πληρώνει πολλαπλάσια ποσά σε νοσηλευτήρια που διατηρεί σύμβαση πλήρους κάλυψης ; Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο όφελος που εμείς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε;
Οι δαπάνες Υγείας "ξέφυγαν" κυρίως, λόγω:
  • Των διαφορετικών και ...αλλοπρόσαλων συμβάσεων που συνήψαν οι διοικούντες τον ΕΔΟΕΑΠ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια – διαγνωστικά κέντρα.
  • Της έλλειψης παρακολούθησης - ελέγχων κατά την υλοποίηση των συμβάσεων αυτών, αλλά και της συνταγογράφησης...
  • Της πληθώρας εγκρίσεων από το Δ.Σ αιτημάτων εκτός του Κανονισμού Υγείας...
  • Των δεκάδων "αντιπαραγωγικών" προσλήψεων προσωπικού, που εκτίναξαν στα ύψη το λειτουργικό κόστος του ΕΔΟΕΑΠ...
Εκείνο όμως που προκαλεί οργή είναι ότι οι "10" φωστήρες "χρεώνουν" την αύξηση της δαπάνης -άρα και των περικοπών- εξολοκλήρου στους ασφαλισμένους (!), τους οποίους τώρα "τιμωρούν", χωρίς να μιλούν για τη δική τους ανεπάρκεια, τα «λάθη» και τις εσφαλμένες αποφάσεις τους... Και τολμούν να ζητούν και τα ρέστα γιατί οι ασφαλισμένοι επιλέγουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια…

Νίκος Καρούτζος, πρώην Πρόεδρος και Γ.Γ του ΕΔΟΕΑΠ
Κώστας Ντελέζος,
πρώην μέλος Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ
Άντζυ Σταθάτου, πρώην πρόεδρος ΤΥΠ και μέλος Δ.Σ ΕΔΟΕΑΠ"