ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Χαλαρές εκλογές; Αμ δε


Υπάρχει θέμα αποχής ή «χαλαρής» ψήφου για τις 21 Μαΐου; Προφανώς. Όταν ο Μητσοτάκης μιλούσε για δύο και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, αυτό καλλιεργούσε. Μέχρι που κατάλαβε την ανοησία του ή του τράβηξαν το αυτί τέλος πάντων οι ειδικοί ότι θα του κοστίσει αν περάσει η λογική του «πρώτου γύρου». Και ανέκρουσε πρύμναν. Αυτό επίσης καλλιεργείται συστηματικά από την εντατική προπαγάνδα ότι η απλή αναλογική δεν μπορεί να δώσει κυβέρνηση. Άρα θα πάμε σε δεύτερες, ακόμα και σε τρίτες εκλογές με ενισχυμένη. Χαλαρώστε και μην ξοδεύετε τζάμπα ενέργεια και λεφτά. Και... ραντεβού τον Ιούλιο.

Αμ δε! Αν περάσει αυτό, θα δούμε πολλές μετανοημένες ψυχές το βράδυ της Κυριακής. Οι εκλογές της απλής αναλογικής θα δώσουν κατά πάσα πιθανότητα -αν όχι βεβαιότητα- κυβέρνηση. Του Μητσοτάκη ή του Τσίπρα. Ωραία τα λένε προεκλογικά, και καλά κάνουν και τα λένε, αλλά κάθε θαύμα τρεις ημέρες. Ύστερα έρχονται οι εκλογές, η ετυμηγορία του κυρίαρχου λαού. Πιο σωστά, η ετυμηγορία του κυρίαρχου ψηφοφόρου, όχι εκείνου που απέχει. Ο κυρίαρχος ψηφοφόρος θα ψηφίσει και για τον «χαλαρό». Μόνο που δεν θα ψηφίσει ό,τι θα ψήφιζε αυτός. Δεν ψηφίζεις; Άσε, ψηφίζω εγώ για σένα.

Στοιχειώδες: αν ο ανήσυχος, ο δημοκρατικός, ο «αντιρρησίας συνείδησης» δεν πάει κάλπη, θα πάνε άλλοι γι’ αυτόν. Και η αποχή του θα φουσκώσει τα ποσοστά τους. Από πού, εξάλλου, προκύπτει ότι δεν θα υπάρξει πλειοψηφία; Ότι δεν θα έχουν τον απαραίτητο αριθμό εδρών, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως πρώτο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ ως τρίτο; Και τότε, με δίλημμα μια ευκαιρία σε προοδευτική κυβέρνηση ή μια ευκαιρία στον Μητσοτάκη, να δούμε τι θα αποφασίσει ο καθένας. Αν θα αγνοήσει τους συσχετισμούς της κάλπης. Και θα πάει ως πρόβατο στη σφαγή νέων εκλογών.

Και ποιος αποκλείει το ζοφερό ενδεχόμενο; Με την αποχή και τη «χαλαρή» ψήφο να έχουμε Μητσοτάκη άλλη μια τετραετία; Άρα, προφανώς η μάχη είναι να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσοι θέλουν αλλαγή. Οι νέοι κυρίως, που θα κρίνουν πολλά. Αλλά αυτό προϋποθέτει, πρώτον, να πειστούν να ψηφίσουν. Και δεύτερον, να μην σπαταλήσουν την ψήφο τους. Ο δρόμος προς τον Μητσοτάκη είναι σπαρμένος με «χαλαρές» ψήφους.

Θανάσης Καρτερός
Αυγή (5.5.2023)