ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Εντολές Mητσοτάκη σε Ντογιάκο για το πώς να κάνει την ποινική έρευνα για τις κυβερνητικές ευθύνες


Παιχνίδια με το πόρισμα της Επιτροπής - 
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Ανεπίτρεπτη παρέμβαση Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την επιστολή του πρωθυπουργού στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με υποδείξεις για σαλαμοποίηση της έρευνας. Η Αυγή κάνει λόγο για παρέμβαση στην έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη  επιστολή του προς τον Ισίδωρο Ντογιάκο με την οποία κάνει υποδείξεις για το πώς πρέπει να γίνει η ποινική αξιολόγηση των κυβερνητικών ευθυνών που οδήγησαν στην τρομακτική τραγωδία των Τεμπών.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ούτε λίγο ούτε πολύ εντολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ξεκινήσει και να προχωρήσει την έρευνα ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», αναφέρει η Αυγή.
Η ΕφΣυν από την πλευρά της σχολιάζει ότι ο Μητσοτάκης με την επιστολή του ουσιαστικά επιβάλλει το πόρισμα της διορισμένης επιτροπής στη δικογραφία. Με προκάλυμμα την ανάγκη για ταχύτατη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ο πρωθυπουργός προσπαθεί για μια ακόμη φορά να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης, επιβάλλοντας στην ουσία το πόρισμα της επιτροπής που έχει ο ίδιος διορίσει ως μέρος της δικογραφίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή Μητσοτάκη στον Ισίδωρο Ντογιάκο:
«Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων, περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τενχολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από διοικητική και τεχνική άποψη»
Από την επιστολή του πρωθυπουργού και τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να πετάξει από πάνω της τις ευθύνες για τη μη ολοκλήρωση του συστήματος τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ, καθώς αναφέρεται σε συστημικά σφάλματα.

Το κείμενο της επιστολής Μητσοτάκη στον Ντογιάκο:
"Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Προς τούτο, σας ζητώ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο.
Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων, περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από διοικητική και τεχνική άποψη.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής κόμμα αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμα της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας".
«Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.  

«Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατά του πρωθυπουργού με αφορμή την επιστολή του προς τον Ισίδωρο Ντογιάκο. Αφού διόρισε μόνος του μία Επιτροπή που θα ελέγξει την κυβέρνησή του, τώρα υποδεικνύει εμμέσως στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταστήσει μέρος της δικογραφίας το πόρισμα των εκλεκτών του.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.:
"Την ώρα που όλη η Ελλάδα πενθεί και ζητά την απόδοση Δικαιοσύνης για την τραγωδία στα Τέμπη, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει μία ανεπίτρεπτη επιχείρηση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.
Αφού διόρισε μόνος του μία Επιτροπή που θα ελέγξει την κυβέρνησή του, τώρα υποδεικνύει εμμέσως στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταστήσει μέρος της δικογραφίας το πόρισμα των εκλεκτών του.
Οι αναγκαίες πραγματογνωμοσύνες για τα αίτια της τραγωδίας θα διενεργηθούν με βάση όσα προβλέπει ο νόμος και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και όχι από οποιαδήποτε Επιτροπή της αρεσκείας του.
Οι Δικαστές ανταποκρινόμενοι στο θεσμικό τους ρόλο καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο τους".