ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Δεν είναι ίδιες όλες οι ευθύνες κύριε συνάδελφε (δημοσιογράφε)


Μια οφειλόμενη απάντηση σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ που ανακάλυψε ξαφνικά τα εξώδικα, τις διαμαρτυρίες και τις απεργίες για να συμπεράνει ότι «έχουμε ευθύνη κι εμείς οι δημοσιογράφοι».

Με περίσσεια άνεση και ελαφρότητα έως υποκρισία δημοσιογράφος στη βραδινή εκπομπή της ΕΡΤ αναρωτιέται εάν έχουν ευθύνες και οι δημοσιογράφοι που δεν έδωσαν την πρέπουσα προσοχή στις προειδοποιήσεις των εργαζομένων και των συνδικαλιστών.
Αφού πέταξε ξανά την ευθύνη για την τραγωδία στον σταθμάρχη, ο παρουσιαστής της ΕΡΤ μίλησε για τις ανακοινώσεις, τα εξώδικα, τις παραιτήσεις και τις απεργίες έφτασε στο συμπέρασμα «έχω την αίσθηση ότι ακόμη και εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε ευθύνη για το γεγονός ότι παρά τις ανακοινώσεις παρά το ότι υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν δεν δώσαμε την πρέπουσα προσοχή στις ανακοινώσεις και τις διαμαρτυρίες».
Οφείλουμε βέβαια να υπενθυμίσουμε στον συνάδελφο ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα και δεν μπορούν να μπαίνουν όλοι στο ίδιο καλάθι για να σκεπαστούν οι μεγαλύτερες ευθύνες που μπορεί να έχουν άλλοι.
  • Υπάρχουν δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικοί οργανισμοί που είχαν παρουσιάσει εκτενώς τα καμπανάκια που χτυπούσαν ηχηρά οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές .
  • Υπάρχουν δημοσιογράφοι που πραγματοποίησαν και παρουσίασαν αποκαλυπτικές έρευνες.
  • Υπάρχουν, ακόμη, δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικοί οργανισμοί και εκτός Ελλάδας που είχαν καταγράψει τα προβλήματα των ελληνικών σιδηροδρόμων και τις ευθύνες που έχουν κυβερνήσεις, εταιρείες κλπ.
  • Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι οι δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικοί οργανισμοί που αντιμετωπίζουν παραδοσιακά εργαζόμενους και συνδικαλιστές ως συντεχνίες και μπαχαλάκηδες.
  • Υπάρχουν εκείνοι που μονίμως εναντιώνονται σε οποιαδήποτε απεργιακή κίνηση σκούζοντας σε κανάλια ραδιόφωνα και εφημερίδες κατά εκείνων που συμμετέχουν σε αυτές και διεκδικούν.
  • Υπάρχουν και δημοσιογράφοι που έσπευσαν χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς αιδώ να υιοθετήσουν πλήρως και για ακόμη μια φορά, ένα και μοναδικό αφήγημα για αυτή την τραγωδία βγάζοντας στη φόρα φωτογραφίες του σταθμάρχη, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «εγκληματικές ενέργειες», ακόμη και τη λέξη δολοφόνος σε πρωτοσέλιδο εντύπου χαμηλού επιπέδου.
Όχι λοιπόν κύριε συνάδελφε δεν είναι όλες οι ευθύνες ίδιες...