ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

«Κλεμμένη ερευνητική δημοσιογραφία»


Το Reporters United (συντάκτρια: Ευριδίκη Μπερσή) δημοσίευσε στις 6.3.2022 αποκαλυπτικό θέμα με τίτλο «Το πραγματικό όνομα του Σταθμάρχη ήταν Άκτωρ και Alstom», το οποίο βασιζόταν σε ένα σημαντικό ντοκουμέντο που έφερε στη δημοσιότητα: Την 16σέλιδη έκθεση που είχε υπηρεσιακά υποβάλει στις 16.4.2021 ο κ. Χρήστος Κατσιούλης, υπεύθυνος για την υλοποίηση του συστήματος ελέγχου ETCS (Σύμβαση 10005 για το αυτόματο σύστημα προστασίας συρμών), με την οποία εξηγούσε όλη την πορεία καθυστέρησης των έργων ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου και προειδοποιούσε προφητικά για τους τεράστιους κινδύνους. 
Μεταξύ άλλων, το έγγραφο τεκμηρίωνε σοβαρά λάθη και παραλείψεις στους αναδόχους (ΑΚΤΩΡ και ΑΛΣΤΟΜ) στην ΕΡΓΟΣΕ και στις διαδοχικές κυβερνήσεις. Ένα χρόνο αργότερα, ο κ. Κατσιούλης παραιτήθηκε από τη θέση του εξηγώντας δημόσια τους λόγους. 
 Στις 7.3.2023, μία μέρα αργότερα από το Reporters United, το in.gr παρουσιάζει πανηγυρικά το ίδιο θέμα ως δικό του ρεπορτάζ-βόμβα («συντάκτης»: Βασίλης Σ. Κανέλλης). Κάνουν μάλιστα και τη δημοσιογραφική απρέπεια, να αντιγράψουν το 16σέλιδο ντοκουμέντο, βάζοντάς του και υδατογράφημα με το λογότυπό τους! (Για να προλάβουμε τυχόν δικαιολογίες ότι τάχα είχαν εξασφαλίσει το ντοκουμέντο αυτοτελώς, αρκεί μια απλή σύγκριση μεταξύ τους για να διαπιστωθεί ότι oi επικαλύψεις ευαίσθητων δεδομένων που περιλαμβάνονταν στο ντοκουμέντο είναι πανομοιότυπες με εκείνες που έχει κάνει το Reporters United.)
Μετά από διαμαρτυρία των Reportes United ο συντάκτης, έβαλε μια παραπομπή αναφέροντας πως το ρεπορτάζ “έχει δημοσιευτεί αποκλειστικά στις 6/3 και από τους reporters united “ συνεχίζοντας όμως στην πρώτη σελίδα το In.gr να κάνει λόγο για “αποκάλυψη” των όσων δημοσίευσε μία μέρα μετά. 
- απόσπασμα απο mail που λάβαμε