ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Αφιέρωμα στη μνήμη του Λάκη Παπαστάθη


Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Λάκη Παπαστάθη που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ηλικία 79 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, Η ΕΡΤ μεταδίδει σε επανάληψη σήμερα και αύριο στην ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ2 ντοκιμαντέρ από τις εκπομπές «ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ» και «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ», καθώς και την ταινία «Ταξίδι στη Μυτιλήνη», αφιερωμένες στον σπουδαίο σκηνοθέτη.
Σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 στις 14:05 μεταδίδεται η εκπομπή «ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μικρές Ιστορίες στην Πανεπιστημίου»
Η εκπομπή στηρίζεται, κυρίως, στις φωτογραφίες των υπαίθριων πλανόδιων φωτογράφων, που τραβήχτηκαν στην Πανεπιστημίου τις δεκαετίες του 1940 και 1950.
Στην Ελλάδα δεν αναπτύχθηκε, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, το νεορεαλιστικό κίνημα στον κινηματογράφο.
Την ίδια εποχή όμως, από τα μέσα της δεκαετίας του ’50, δεκάδες φωτογράφοι γύριζαν στους κεντρικούς δρόμους και φωτογράφιζαν σκηνές από την καθημερινή ζωή.
Κι αυτό έμοιαζε -κι ας ήταν στατική φωτογραφία- με την ευαισθησία, την αισθητική, αλλά και την ηθική στάση απέναντι στην πραγματικότητα των μεγάλων Ιταλών μετρ.
Κύριο χαρακτηριστικό, η αφτιασίδωτη καθημερινότητα, τα αυθεντικά πρόσωπα, τα πλήθη στους δρόμους και ο λαϊκός κόσμος με πλούσιο και σύνθετο ψυχισμό, ως πρωταγωνιστής.
Σκηνοθεσία-σενάριο-αφήγηση: Λάκης Παπαστάθης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Ήχος: Αλέξανδρος Σακελλαρίου
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Εκτέλεση παραγωγής: Modus Productions Βασίλης Κοτρωνάρος
Φωτογραφίες γυρίσματος: Σταύρος Ανδριώτης

Δεν θα μεταδοθεί η εκπομπή «ΚΕΡΑΙΑ»(Ε)
ΕΡΤ2

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
……………………………………………………………………………………………………….
20:00 ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ (Ε) W
«Λάκης Παπαστάθης»
Ο Λάκης Παπαστάθης, σκηνοθέτης και ένας από τους ελάχιστους τολμηρούς πρωτοπόρους στη δημιουργία πολιτιστικής ταυτότητας της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΡΤ), αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα».
Ο Λάκης Παπαστάθης (σκηνοθέτης – συγγραφέας), εκ των βασικών δημιουργών της εκπομπής «Παρασκήνιο» που έγραψε ιστορία στην ΕΡΤ, εμπλουτίζοντας το Αρχείο της μ’ ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας, γεννήθηκε στον Βόλο το 1943. Δύο πόλεις έχουν διαμορφώσει τη ζωή του: ο Βόλος και η Μυτιλήνη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο ήρθε στην Αθήνα και ξεκίνησε να σπουδάζει στην Πάντειο, με το βλέμμα στραμμένο προς το όνειρό του που ήταν –από μικρό παιδί στη Μυτιλήνη– να κάνει ταινίες.
Από νωρίς στην Αθήνα συνδέθηκε με όλους τους σκηνοθέτες του λεγόμενου Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου: τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Παντελή Βούλγαρη, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, την Τώνια Μαρκετάκη, τη Φρίντα Λιάπα, τον Σταύρο Τορνέ. Γύρω στο 1968 γνωρίζει τον Αλέξη Δαμιανό και γίνεται βοηθός του στη θρυλική πλέον ταινία, την «Ευδοκία».
Όλα αυτά την εποχή που ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος εξέπνεε και «το νέο ελληνικό σινεμά ήταν ένα κίνημα όχι μόνο κινηματογραφικό αλλά κι ένα κίνημα που καθόριζε μια ηθική στάση απέναντι στην ελληνική πραγματικότητα».
Δημιούργησε τη «Cinetic» μαζί με τον Τάκη Χατζόπουλο και άρχισαν να κάνουν διαφημίσεις, έχοντας στο μυαλό τους όμως ότι θα μαζέψουν χρήματα για να κάνουν κινηματογράφο.
Η ΕΡΤ του οφείλει πολλά, αν και ο ίδιος λέει πως κι αυτός οφείλει σ’ αυτήν. Κι αυτό έγινε όταν ξεκίνησε να προβάλλεται το «Παρασκήνιο». Μια εκπομπή-μαρτυρία, ένα ντοκουμέντο της εποχής μας. Περίπου 200 σκηνοθέτες δούλεψαν στο «Παρασκήνιο». Ο ίδιος, μαζί με τον Τάκη Χατζόπουλο, συμμετείχε στα περισσότερα. Σπουδαίοι άνθρωποι της νεότερης Ελλάδας, του τελευταίου μισού του 20ού αιώνα και των αρχών του 21ου, άφησαν το στίγμα τους στο «Παρασκήνιο».
Έχει σκηνοθετήσει τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους: «Τον καιρό των Ελλήνων» (1981), «Θεόφιλος» (1987), «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» (2001), «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» (2010) και μία μικρού μήκους: «Γράμματα από την Αμερική» (1972).
Επίσης, έχει δημοσιεύσει τις συλλογές διηγημάτων: «Η νυχτερίδα πέταξε» (2002), «Η ήσυχη» (2005), το χρονικό «Όταν ο Δαμιανός γύριζε την Ευδοκία» (2006), «Το καλοκαίρι θα παίξει την Κλυταιμνήστρα» (2011) και «Ο δάσκαλος αγαπούσε το βωβό σινεμά» (2016).
Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Περικλής Κ. Ασπρούλιας
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης


23.30 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ K12 GR
«ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ»
Δράμα, παραγωγής 2010
Σκηνοθεσία – σενάριο: Λάκης Παπαστάθης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Γεωργίου
Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης
Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ
Εκτέλεση παραγωγής: Protasis Production, Νίκος Νικολέτος
Παίζουν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Καταλειφός, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νικόλας Παπαγιάννης, Θόδωρος Κατσαδράμης, Χρήστος Στέργιογλου, Υβόννη Μαλτέζου, Μυρτώ Παράσχη, Άρτο Απαρτιάν, Θάνος Γραμμένος, Νέλη Καρρά, Μπάμπης Αλατζάς, Δημήτρης Καραμπέτσης κ.ά.
Στον ρόλο του μικρού Κώστα, ο Φωκίων Σπύρογλου
Έκτακτη συμμετοχή: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Γερασιμίδου, Σμαράγδα Σμυρναίου
Διάρκεια: 105΄
Υπόθεση: Η ταινία παρακολουθεί την ιστορία ενός σύγχρονου ήρωα, του Κώστα, που έπειτα από είκοσι χρόνια παραμονής στο Παρίσι επιστρέφει στην πατρίδα του, τη Μυτιλήνη. Αφορμή, η κληρονομιά του οικογενειακού του σπιτιού.
Ο ήρωας είχε φύγει από το νησί στα δεκαοχτώ του για σπουδές κινηματογράφου στο Παρίσι κι έκτοτε δεν ξαναγύρισε. Ένα βαρύ οικογενειακό ιστορικό τον κρατούσε μακριά. Κατά την επιστροφή του συναντάει όσους από τους συγγενείς του έχουν απομείνει και θυμάται έντονα εκείνους που έχουν φύγει για πάντα από τη ζωή.
Οι μνήμες της παιδικής ηλικίας των δέκα χρόνων, της εποχής δηλαδή που συνέβησαν τα δραματικά γεγονότα στην οικογένειά του, αναβιώνουν στο μυαλό του… Ζώντες και πεθαμένοι, τον κάνουν να ξαναγαπήσει τον τόπο του.
Καταλυτικό ρόλο παίζει η σχέση του με την Ελένη, τη δυναμική κι ευαίσθητη γιατρό, που εργάζεται στο γηροκομείο της Μυτιλήνης και του ανοίγει νέους δρόμους στη ζωή του.