ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Το τελευταίο σφύριγμα του σταθμάρχη


Η "Αφύλαχτη Διάβαση" παρουσιάζει την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, από 13:00 έως 14:00 από τη Φωνή της Ελλάδας το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ "Το τελευταίο σφύριγμα του σταθμάρχη", που έχει ως θέμα του το σιδηροδρομικό δυστύχημα στον Δοξαρά.
Το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε πρώτη φορά το 2018 από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ενώ σήμερα παρουσιάζεται με νέο μοντάζ και νέα τεκμηρίωση. Το δυστύχημα συνέβη στην καρδιά της χούντας, ήταν Κυριακή απόγευμα και το ημερολόγιο έδειχνε 16 Ιανουαρίου 1972.
Μεταξύ των σταθμών Ορφανών Καρδίτσας και Δοξαρά Λάρισας κινούνται πάνω στην ίδια γραμμή αλλά με αντίθετη φορά δύο αμαξοστοιχίες: το καμάρι των ελληνικών σιδηροδρόμων "Ακρόπολις Εξπρές", που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόναχο –Αθήνα και μια αμαξοστοιχία χαμηλής προτεραιότητας, η λεγόμενη "πόστα", που μετέφερε το ταχυδρομείο και φαντάρους που πήγαιναν στις μονάδες τους.
Η χούντα των συνταγματαρχών θα προσπαθήσει να αποκρύψει το μέγεθος αλλά και τα αίτια του δυστυχήματος. Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τα γεγονότα που προηγήθηκαν της σύγκρουσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής. Συμμετέχουν ο συγκοινωνιολόγος Γιώργος Νάθενας και οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ για το δυστύχημα στον Δοξαρά, Βαγγέλης Πυρπύλης και Γιώργος Τσακογιάννης.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης