ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Economist: Κόλαφος κατά κυβέρνησης για υποκλοπές και ελευθερία του Tύπου - Η έκθεση που «θάφτηκε»


«Ελαττωματική Δημοκρατία» χαρακτηρίζει για μία ακόμη χρονιά την Ελλάδα το Intelligence Unit του Economist στην έκθεσή του για το 2022. Η σταδιακή απομάκρυνση από την περίοδο των μνημονίων βοήθησε την χώρα μας να ανέβει 9 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, κάτι που επέλεξαν ως τίτλο τα περισσότερα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης κάθε άλλο παρά «χαρίζονται» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Η Ελλάδα τιμωρείται στον δείκτη του 2022 σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου», τονίζει ο Economist, καθώς «υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι να ερευνούν δυσάρεστες αλήθειες» και υπογραμμίζει «λογοκρισία σε θέματα που σχετίζονται με την αστυνομία, τον στρατό και την εκκλησία», αλλά και παρενοχλήσεις, απειλές και βία κατά δημοσιογράφων.
Παράλληλα υπογραμμίζεται το σκάνδαλο των υποκλοπών: «Αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2022 ότι το κράτος είχε εμπλακεί σε υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών που χρησιμοποιούν τεχνολογία spyware για λόγους εθνικής ασφάλειας». Παρά την προσπάθεια Μητσοτάκη να αποστασιοποιηθεί, «το σκάνδαλο έπληξε τη φήμη της κυβέρνησης, ειδικά καθώς ο κυβερνητικός αξιωματούχος που θα είχε την επίβλεψη των υποκλοπών ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού», που τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί, όπως και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων.
- από το avgi.gr

H Εφημερίδα των Συντακτών γράφει σχετικά:
 
Χαράς ευαγγέλια για κυβερνητικά στελέχη, αλλά και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων από την έκθεση του Economist για τη δημοκρατία στη χώρα μας το 2022. Εκείνο που… ξέχασαν να αναφέρουν, για την ακρίβεια το εξαφάνισαν είναι η σφοδρή κριτική του περιοδικού για το σκάνδαλο των υποκλοπών, τις παρακολουθήσεις και τη λογοκρισία κατά δημοσιογράφων.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έσπευσε από χθες να παρουσιάσει αποσπάσματα από την έκθεση Economist Intelligence Unit. Εύσημα, διθύραμβοι και τσιτάτα για αξιοσημείωτη βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας στη Ελλάδα.

Η χώρα μας ανέβηκε εννέα θέσεις την περασμένη χρονιά στην κατάταξη, η συνολική βαθμολογία της χώρας βελτιώθηκε, ο τουρισμός απογειώθηκε, η διαχείριση της πανδημίας ήταν πολύ καλή και η κοινή γνώμη έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Καλά όλα αυτά, όμως στο κείμενο που αναφέρεται στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη μια παράγραφος την οποία ούτε το ΑΠΕ δημοσίευσε, ούτε κάποιο από τα στελέχη της κυβέρνησης θυμήθηκε να αναφέρει ή να σχολιάσει. Κι αυτό επειδή αναφέρεται στη λογοκρισία, την καταστολή της Ελευθερίας του Τύπου και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Για την ακρίβεια όλο το κομμάτι της έκθεσης του Economist για την Ελλάδα φέρει τον τίτλο «Μεγάλη βελτίωση παρά το σκάνδαλο με το κακόβουλο λογισμικό». Επιπλέον το κείμενο αναφέρει ότι η χώρα, παρά τις βελτιώσεις, παραμένει στην κατηγορία της «Ελαττωματικής Δημοκρατίας» (“Flawed Democracy”), ενώ για την ελευθερία του Τύπου και το σκάνδαλο των υποκλοπών αναφέρεται: 

Η Ελλάδα τιμωρείται στον δείκτη για το 2022 σε σχέση με την Ελευθερία του Τύπου. Υπάρχει ελευθερία έκφρασης στην Ελλάδα, όμως υπάρχουν στοιχεία ποπυ δείχνουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι να ερευνήσουν τις άβολες αλήθειες. Υπάρχει σημαντική λογοκρισία σε θέματα που σχετίζονται με την αστυνομία, τον στρατό, την εκκλησία και δημοσιογράφοι συχνά είναι αντιμέτωποι με παρενόχληση, απειλές και βία. Τον Αύγουστο του 2022 αποκαλύφθηκε ότι το κράτος παρακολουθούσε δημοσιογράφους και πολιτικούς χρησιμοποιώντας κακόβουλα λογισμικά με αιτιάσεις περί εθνικής ασφάλειας. 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε προσωπική γνώση για τις δραστηριότητες αυτές, όμως ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι δεν έπρεπε να έχει συμβεί. Το σκάνδαλο έχει χτυπήσει την εικόνα της κυβέρνησης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο αξιωματούχος που είχε την επίβλεψη ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού. Η υπόθεση οδήγησε στην παραίτησή του και σε εκείνη του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Η κυβέρνηση στη συνέχεια έφερε νομοθεσία για να κάνει την κατοχή και χρήση κακόβουλου λογισμικού παράνομη και προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από το σκάνδαλο.

Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ και το απόσπασμα του Economist

Για να έχουμε… την πλήρη εικόνα.

Economist Intelligence Unit: Αξιοσημείωτη η βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας στην Ελλάδα - Ανέβηκε εννέα θέσεις το 2022 στην κατάταξη

Την πιο αξιοσημείωτη συνολική βελτίωση χώρας στην Ευρώπη καταγράφει η Ελλάδα στην έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της δημοκρατίας στον κόσμο, παρά τις παρατηρήσεις της για την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, ανεβαίνει εννέα θέσεις στο λεγόμενο «δείκτη ταξινόμησης» για το 2022 και από την 34η θέση το 2021, ανέβηκε πέρυσι στην 25η θέση του σχετικού καταλόγου. Η επίδοση αυτή της Ελλάδας είναι η πέμπτη καλύτερη απ' όλες τις χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Η συνολική βαθμολογία της χώρας βελτιώθηκε από 7,56 το 2021 σε 7,97 το 2022 και οι βελτιώσεις αφορούν τις περισσότερες κατηγορίες του δείκτη. Η θέση της χώρας βελτιώθηκε στην κατηγορία της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού, χάρη στην αυξημένη προσπάθεια των αρχών να προωθήσουν την πολιτική συμμετοχή και να διευκολύνουν την ψήφο των αποδήμων. Η βαθμολογία της Ελλάδας για τη λειτουργία της κυβέρνησης βελτιώνεται επίσης αξιοσημείωτα, ενώ ο έγκυρος δημοσιογραφικός οργανισμός υπογραμμίζει πως η Ελλάδα διαχειρίστηκε καλά τον αντίκτυπο της πανδημίας της Covid-19, βοηθώντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση, η οποία είχε πληγεί στα χρόνια της κρίσης μετά το 2010. Σύμφωνα με τον Economist Intelligence Unit, η ελληνική τουριστική βιομηχανία θα μπορούσε να είχε υποστεί μόνιμο πλήγμα, αν υπήρχε κακή διαχείριση της πανδημίας, εντούτοις το 2022 ο τουρισμός ανέκαμψε σθεναρά, επιστρέφοντας σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα ρεκόρ.

Παρομοίως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίσθηκε επιδέξια τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, καταφέρνοντας να αποφύγει το είδος της κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης που είχαν χαρακτηρίσει τα χρόνια του 2010.

Τέλος η Ελλάδα οργάνωσε μια αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού και κινήθηκε ταχύτερα από τις περισσότερες άλλες χώρες για να άρει περιορισμούς που σχετίζονταν με την πανδημία, με αποτέλεσμα βελτιωμένες επιδόσεις σε αρκετούς δείκτες κατά το 2022, υπογραμμίζεται στην έκθεση του Economist Intelligence Unit.