ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Ξεκίνησε η κακοκαιρία, στάλθηκαν τα πρώτα μηνύματα 112


Με κύρια χαρακτηριστικά τη «βουτιά» της θερμοκρασίας, τις χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους, προωθείται η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» σε όλη τη χώρα, κινητοποιώντας τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπισή της. Ήδη τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στη βόρεια και κεντρική χώρα και στη διάρκεια της ημέρας θα κατεβαίνουν πιο νότια και θα «χτυπήσουν» την οροσειρά της Πίνδου, ενώ θα εισβάλλουν και προς την Πελοπόννησο.
Παράλληλα, από το απόγευμα του Σαββάτου, τα πρώτα μηνύματα από το 112 στάλθηκαν σε περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας και των Σποράδων, προειδοποιώντας τους πολίτες για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.
Είχε προηγηθεί η δεύτερη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων και τη βέλτιστη προετοιμασία-ετοιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός μηχανισμός δηλώνει ετοιμότητα, όμως αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη.
Επίσης, το απόγευμα του Σαββάτου η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών (βάρους άνω των 3,5 τόνων) στην εθνική Αθηνών-Λαμίας, στην Αττική οδό, στην Δυτική Περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού και στη Περιφερειακή Αιγάλεω, όπως και στην Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών. Επίσης, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.
Όσο για το άνοιγμα των σχολείων σε Αττική και άλλες περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία, την Κυριακή θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Από την πλευρά της, η ΟΙΕΛΕ μιλά για «πρόχειρους και επικοινωνιακούς σχεδιασμούς που δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών».
Νέα, ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ώστε να αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα για τη λήψη νέων αποφάσεων.
► Να μην εργαστούν στις ακραίες συνθήκες ζητούν οι οδηγοί μηχανών (κούριερ, διανομείς κτλ.), με σχετική τους επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας.