ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

«Σκοτώνουν» τα έντυπα τα χρόνια του Ιντερνετ: Χίλιες απολύσεις στον ισχυρότερο μιντιακό όμιλο της Γερμανίας


Ο όμιλος Gruner und Jahr θεωρείται η «ναυαρχίδα» των περιοδικών εκδόσεων στη Γερμανία. Το συνειδητοποιεί αυτό όποιος βλέπει τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο λιμάνι του Αμβούργου, ένα φουτουριστικό αρχιτεκτόνημα που πράγματι θυμίζει αγκυροβολημένο πλοίο.
Αλλά και όποιος δεν έχει επισκεφθεί το Αμβούργο, ασφαλώς γνωρίζει πολλά περιοδικά των εκδόσεων Gruner und Jahr: Το Stern, που απέκτησε παγκόσμια φήμη στη δεκαετία του ’70 με τα αποκλειστικά φωτορεπορτάζ του.
Το GEO, άξιο ανταγωνιστή του αμερικανικού National Geographic.
Το οικονομικό περιοδικό Capital, που κυκλοφορεί ανελλιπώς από το 1962. Το P.M., ίσως το κορυφαίο έντυπο για εκλαϊκευμένα επιστημονικά θέματα. Το κοσμικό περιοδικό Gala.
Αλλά και την Brigitte, που ξεχωρίζει ανάμεσα στα γυναικεία περιοδικά, καθώς δεν περιορίζεται σε συνταγές μαγειρικής και ρεπορτάζ αγοράς.
Όμως η εποχή των παχειών αγελάδων έχει παρέλθει για τις περιοδικές εκδόσεις. Τώρα ο εκδοτικός οίκος Bertelsmann- κορυφαίος όμιλος ΜΜΕ στην Ευρώπη με συμμετοχή στον όμιλο RTL, ο οποίος με τη σειρά του έχει εξαγοράσει τον όμιλο Gruner und Jahr από το 2022- αρχίζει δραστικές περικοπές.
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη στους εργαζόμενους ο CEO του γερμανικού RTL Τόμας Ράμπε, καταργούνται 23 περιοδικά, τα οποία σήμερα αποφέρουν το 30% του συνολικού τζίρου.
Άλλα 13 αναζητούν αγοραστή, ενώ διατηρούνται 13 έντυπα- μεταξύ αυτών Stern, Capital και Gala- για τα οποία όμως θα αναζητηθούν «συνέργειες», κατά προτίμηση εντός του RTL, ώστε να μειωθεί το κόστος έκδοσης.
Αυτό σημαίνει ότι εκπίπτουν 700 από τις 1.900 θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στο διοικητικό κομμάτι. Άλλες 300 θέσεις εργασίας καταργούνται στα κεντρικά γραφεία του RTL, στην Κολωνία.
Η ανακοίνωση των περικοπών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Εργαζόμενοι του ομίλου προχώρησαν σε κινητοποιήσεις μπροστά από το δημαρχείο του Αμβούργου, την Τρίτη.
Οι αρχισυντάκτες του GEO και των θυγατρικών περιοδικών του υπέβαλαν ομαδικά την παραίτησή τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
H Γερμανική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (DJV) υποστηρίζει ότι «μόνο η μεγιστοποίηση του κέρδους υπαγορεύει τις αποφάσεις» για περικοπές στον όμιλο Gruner und Jahr
- από την Deutsche Welle