ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Στον Λουκιανό λέμε ναι


Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα που συμπληρώνονται έξι χρόνια χωρίς τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 μάς θυμίζει τους λόγους για τους οποίους ο Κηλαηδόνης δεν υπήρξε, ποτέ, ένας «μόνος κάουμπόι». Εξαιρετικά αγαπητός στο κοινό, διένυσε μια πορεία σχεδόν μισού αιώνα στην ελληνική μουσική με δίσκους-σταθμούς, θεατρικά και κινηματογραφικά soundtrack και φυσικά μνημειώδεις συναυλίες-πάρτι, που έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Παράλληλα, την ημέρα εκείνη και αποκλειστικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα, θα ακούσουμε σε πρώτη μετάδοση το τραγούδι «Ο καουμπόης με τ’ άσπρα μαλλιά», ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τη μουσική του οποίου έχει γράψει ο Χρήστος Καλογριδάκης, τους στίχους η Στεργιάνα Τζέγκα, ενώ ερμηνεύουν η Αλκυόνη Θηλυκού και ο Χρήστος Καλογριδάκης.

Μη χάσετε,  από το πρωί της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου, στο Δεύτερο Πρόγραμμα:

09:00-10:00, «Ας ξαναγνωρίσουμε τον Λουκιανό», με την Άντρη Βασιλειάδου. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης δήλωνε «παράλογα αισιόδοξος», παραδεχόταν ότι δεν θα πολεμούσε για την Ελλάδα, αλλά θα σκοτωνόταν για την Κυψέλη και την Αθήνα φορώντας ένα άσπρο πουκάμισο. Όταν περνούσε έξω από την Columbia γυρνούσε το κεφάλι για να μη δει τα χάλια της, ενώ η προσφιλής του λέξη ήταν «καταραμένος» κι έτσι αποκαλούσε με στοργή τους φίλους του. Ας γνωρίσουμε ξανά τον μοναχικό καουμπόι  μέσα από τα δικά του λόγια.

10:00-12:00, «Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης σε ρόλο ραδιοφωνικού παραγωγού». Ακούμε δύο ωριαίες εκπομπές του 1994 από το Αρχείο του Δεύτερου, με τραγούδια από πολλούς σταθμούς της μουσικής πορείας του, αφηγήσεις από πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, αλλά και μουσικές επιλογές επηρεασμένες από το ταξίδι αυτό και όχι μόνο.

12:00-14:00, Ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, με τον Μιχάλη Γελασάκη. Τα άγνωστα παιδικά χρόνια του, η γνωριμία με τον πατέρα του στο τμήμα μεταγωγών για πρώτη φορά σε ηλικία εννέα ετών. Η επιμονή της οικογένειας να γίνει αρχιτέκτονας, η πρώτη εργασία σε κρουαζιερόπλοια με την ειδικότητα «οδηγός ανελκυστήρος». Τα πρώτα τραγούδια με τον νεαρό Γιώργο Νταλάρα, οι μεγάλοι δίσκοι, το «Ελεύθερο Θέατρο», η μουσική για τον «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η πρώτη συναυλία στον Λυκαβηττό, το θρυλικό πάρτι στη Βουλιαγμένη και οι μεγάλες ραδιοφωνικές επιτυχίες του…

16:00-17:00, Το ελληνικό ελαφρό τραγούδι με τη ματιά και τη φωνή του Λουκιανού Κηλαηδόνη, σε επιμέλεια Σιδερή Πρίντεζη. Παλιά ελαφρά ελληνικά τραγούδια που αγάπησε ο Λουκιανός σε αυθεντικές εκτελέσεις και άλλα που ο ίδιος επανέφερε στη δισκογραφία, μαζί με την άποψη και τα σχόλιά του για το συγκεκριμένο είδος.

20:00-21:00 Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ως «πολιτικό ον» μέσα από τα τραγούδια του, σε επιμέλεια Έλενας Διάκου.

21:00-22:00, Από τον «Θίασο» στο «Αχ! Πατρίδα μου γλυκιά». Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης αφηγείται την ιστορία τού ελληνικού τραγουδιού με το δικό του τρόπο. Έξι χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή, ο Γιώργος Τσάμπρας θυμάται, μεταξύ άλλων, τον τρόπο που ο Λουκιανός Κηλαηδόνης αφηγήθηκε, μέσα από τις επιλογές του, την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Η πιο πλήρης καταγραφή ήρθε στα χρόνια της ωριμότητάς του. Στα χρόνια του ’90. Όλα όμως είχαν ξεκινήσει στα νεανικά χρόνια. Με αφορμή κάποιες από τις πρώτες παραστάσεις του Ελεύθερου Θεάτρου, αλλά και τον «Θίασο», την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

22:00-23:00 Ο Κώστας Θωμαΐδης μοιράζεται με τους ακροατές του Δεύτερου τις προσωπικές μνήμες από τα χρόνια που ο Λουκιανός με τα λαϊκά του τραγούδια, με τα Μικροαστικά με τα Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας  με τις παραστάσεις του Ελεύθερου Θεάτρου μάς ταξίδευε στο όνειρο.

23:00 Συναυλία με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη.
Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μεταδίδεται η συναυλία που είχε δώσει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης στο άλσος της Αγίας Παρασκευής στις 27 Αυγούστου 1999. Στην περιγραφή ήταν ο Θέμης Ροδαμίτης. Επιμέλεια επαναλήψεων: Σιδερής Πρίντεζης.

Info

«Στον Λουκιανό λέμε ναι»
Αφιέρωμα του Δεύτερου Προγράμματος στον Λουκιανό Κηλαηδόνη
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7