ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Το περιοδικό που ανέβηκε 232% με «βασιλικό» εξώφυλλο


Τα περιοδικά ποικίλης ύλης, ή λάιφστάιλ, έχουν υποστεί και αυτά τη φθορά τού γραπτού Τύπου. Οι καιροί που πουλούσαν τρελά πέρασαν και δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Ήταν εποχή που ένα από αυτά, το Ciao στις πρώτες εκδόσεις του, ξεπέρασε ακόμα και τις εκατό χιλιάδες τεύχη. Το διαδίκτυο, αλλά και ο κορεσμός από πάρα πολλές ανάλογες εκδόσεις, έφεραν αναπόφευκτα τη φθορά. Στις μέρες μας τα τέσσερα λάιφστάιλ περιοδικά τα οποία επιτρέπουν να ανακοινώνονται από το πρακτορείο διανομής Τύπου οι κυκλοφορίες τους, πουλάνε συνολικά (πάνω κάτω) από 14 έως 17 χιλιάδες τεύχη την εβδομάδα. Όμως στο επταήμερο από 16 έως 22 Ιανουαρίου αγοράστηκαν 24.090 τεύχη έναντι 13.750 της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας σημειώνοντας αύξηση 75%. Γιατί αυτή η εντυπωσιακή άνοδος; Επειδή ήταν η εβδομάδα που έπαιξαν πολύ στα Μέσα, και σε αυτά τα περιοδικά, η κηδεία του Κωνσταντίνου και τα παρελκόμενα «βασιλικά» θέματα.
Η θεαματικότερη βελτίωση στην κυκλοφορία του έγινε από το Hello της 18ης Ιανουαρίου που εκδόθηκε με 100 σελίδες σε ένα συλλεκτικό τεύχος με μονοθεματικό εξώφυλλο και με νεανική φωτογραφία τού "«Κωνσταντίνου Β», ο οποίος αναφέρεται ως «Ο τελευταίος βασιλιάς, 1940-2023». Το Hello, που στους πρόσφατους μήνες πουλάει πάντα κάτω από 4.000 τεύχη την εβδομάδα (γύρω στα 3.500 συνήθως), με τη συγκεκριμένη έκδοση άγγιξε τα 12.000 (11.910 για την ακρίβεια). Η αύξηση ήταν 232% καθώς το προηγούμενο τεύχος είχε πουλήσει 3.590 αντίτυπα. Τα θέματα που προβάλλονταν στο εξώφυλλο ήταν: «Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του –Τα παιδικά χρόνια, η άνοδος στον θρόνο, ο μεγάλος έρωτας με την Άννα Μαρία, ο οικογενειακός βίος, η βασιλική θητεία και η επιστροφή στην Ελλάδα».

Ψηλά και με εξώφυλλο την Άννα Μαρία

Μεγάλη αύξηση παρουσίασε την ίδια εβδομάδα και το κορυφαίο σε κυκλοφορία αυτής της κατηγορίας, το You Weekly Magazine, που συνήθως πουλάει σε κάθε έκδοση πάνω από 5.000 τεύχη. Σε εκείνο του συγκεκριμένου επταήμερου αγοράστηκαν 6.900 τεύχη τού You Weekly Magazine, έναντι 5.380 της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Στο τεύχος αυτό, το εξώφυλλο ήταν, όπως πάντα, πολυθεματικό αλλα κυριαρχούσε η φωτογραφία και το θέμα με την Άννα Μαρία. Αυτό ήταν αρκετό για να ανεβάσει την κυκλοφορία του σε ποσοστό 28%.