ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Aίσθηση στην Τουρκία με το πρωτοσέλιδο σκίτσο του Soloup στο «Ποντίκι»


Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε στην Τουρκία η πρωτοσέλιδη γελοιογραφία του Soloup στο «Ποντίκι», η οποία περιγράφει, επαινεί και τονίζει την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τη γειτονική χώρα και τους Τούρκους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας «Cumhuriyet», η οποία, με τίτλο «Έλληνας γελοιογράφος σατιρίζει τον Ερντογάν: Οι φίλοι έρχονται και νύχτα και μέρα», τονίζει πως η γελοιογραφία του Soloup αποτελεί ένα σατιρικό αντίβαρο στις διαρκείς στρατιωτικές απειλές του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, από τον Σεπτέμβριο και μετά, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «Θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «η Ελλάδα ήταν μία από τις 53 χώρες που ήρθαν να βοηθήσουν μετά τους σεισμούς 7,7 και 7,6 μεγέθους στην Καχραμανμαράς. Ελληνικές ομάδες έρευνας και διάσωσης κατάφεραν να σώσουν πολλούς πολίτες από τα συντρίμμια στις πόλεις που επλήγησαν από τον σεισμό» και σημειώνει με έμφαση «τα δάκρυα χαράς της ελληνικής ομάδας που έσωσε το εξάχρονο κοριτσάκι της κάτω από τα συντρίμμια» στο Χατάι.
Επιπλέον τονίζει πως «ενώ αυτή η συνεργασία κερδίζει εκτίμηση στην Τουρκία, ο Soloup, εικονογράφος της εφημερίδας “Το Ποντίκι” στην Ελλάδα, ανέδειξε τη φιλία στο σκίτσο του. Η φράση “Οι φίλοι έρχονται και νύχτα και μέρα” συμπεριλήφθηκε στην απεικόνιση δύο ανθρώπων που αποκαλούν ο ένας τον άλλον “φίλο”».
Όμως αυτή δεν είναι η μόνη αναφορά στη γελοιογραφία του Soloup στην Τουρκία, όπου οι αναπαραγωγές της είναι πραγματικά αμέτρητες τόσο σε ΜΜΕ όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.