ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Οι «Αρματωμένοι» του Λουκή Ακρίτα στις Σειρές Ραδιοφώνου στο Τρίτο


Ένα από τα καλύτερα έργα της σύγχρονης νεοελληνικής πεζογραφίας, τo ιστορικό μυθιστόρημα «Αρματωμένοι» του Λουκή Ακρίτα, σε θεατρική διασκευή για το ραδιόφωνο από τον  Βασίλη Ανδρεόπουλο, θα αρχίσει να μεταδίδεται από την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 στις 18:30, στις «Σειρές Ραδιοφώνου στο Τρίτο», την εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος που μεταδίδει σημαντικά κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας διασκευασμένα  για το ραδιόφωνο, από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ο Λουκής Ακρίτας, λογοτέχνης, δημοσιογράφος και πολιτικός, έζησε από κοντά το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Αποτέλεσμα αυτής της εμπειρίας, το έργο «Αρματωμένοι» στο οποίο περιγράφει περιστατικά και πολεμικά γεγονότα από τις πρώτες στιγμές της αναμονής του πολέμου στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, από τον Οκτώβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941.
Τα πρόσωπα του μυθιστορήματος, ο συνταγματάρχης Ρούσσος, και ο ταγματάρχης Μαλεβάς, ζωντανεύουν με τις φωνές των Γιώργου Μοσχίδη και Σταύρου Ξενίδη αντίστοιχα.
Στους άλλους ρόλους (αξιωματικοί και στρατιώτες Έλληνες και Ιταλοί, άμαχοι και άλλοι πολεμιστές) εναλλάσσονται οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Δημήτρης Πιατάς, Ρήγας Αξελός, Κυριάκος Κατριβάνος, Γιώργος Μπάρτης, Λευτέρης Ελευθεριάδης, Αντώνης Λιώτσης, Γιώργος Οικονόμου, Γιώργος Σαλάχας, Θέμις Μάνεσης, Θανάσης Σκαρλίγκος, Ζανό Ντάνιας, Νίκος Παγκράτης, Νίκος Λυκομήτρος, Θανάσης Μυλωνάς, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Καμπερίδης, Δημήτρης Κοντογιάννης, Μάνος Βενιέρης, Δημήτρης Ράπτης, Γιώργος Καλατζής, Τάσος Ράμψης, Νικοφόρος Νανέρης.
Συμμετέχουν, επίσης, οι: Δήμητρα Βολονίνη, Ιλιάς Λαμπρίδου, Ντίνα Γιαννακού, Φωτεινή Φιλοσόφου.

Στον ρόλο του αφηγητή ο Γιάννης Φέρτης.

Η σειρά, η οποία θα ολοκληρωθεί σε 30 επεισόδια, μεταδόθηκε πρώτη φορά από την εκπομπή «Θεατρικές Σειρές του Δευτέρου Προγράμματος», τον Οκτώβριο του 1981.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλαβέτας
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Επιμέλεια ήχων: Γίτσα Βαλμά, Δανάη Ευαγγελίου
Ηχογράφηση: Νίκος Χανιώτης, Δημήτρης Πουλόπουλος, Βάγιας Αποστόλου, Γιάννης Παπαδόπουλος

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

Διαδικτυακά η εκπομπή μεταδίδεται απευθείας από το ertecho.gr/radio/deftero/