ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Χαμένοι στον πληθυντικό


Είχαμε χρόνια να τον δούμε σε τηλεοπτική συνέντευξη –ή μήπως δεν τον είχαμε δει ποτέ; Μια συνέντευξη που είχε όλα αυτά που προηγήθηκαν, πολλά ακόμα και κάτιξεχωριστό από τα όλα: τις πιο γρήγορες απαντήσεις που έχουμε ακούσει σε τηλεοπτική ή ραδιοφωνική συνομιλία. 
Γιάννης Ξανθούλης: έξυπνος, εύθυμος, σαρωτικός, αυθόρμητος, ακομπλεξάριστος, αυτοσαρκαστικός.
Yπήρχαν στιγμές που δεν προλάβαινε να βγει η τελευταία συλλαβή της ερώτησης και ερχόταν η απάντηση, σαν να ήταν δεμένη με το ερώτημα που προηγήθηκε. Η φιλοξενία από το Στούντιο 4 της ΕΡΤ 1 τού δημοσιογράφου, συγγραφέα, θεατρικού δημιουργού και επί δεκαετίες δημοφιλούς ραδιοφωνικού παραγωγού, πρόσφερε την Παρασκευή ένα απολαυστικό 60λεπτο –βραδινό για εμάς, που βλέπουμε τη μεταμεσονύκτια επανάληψη της εκπομπής, απογευματινό για εκείνους που την παρακολουθούν ζωντανά στην άβολη ώρα της.
Ο Ξανθούλης, καθόλου επηρμένος για το πλούσιο έργο του («δεν είμαι και ο Βίκτωρ Ουγκώ»), καθόλου διατεθειμένος να υπογραμμίσει στιγμές και έργα της δουλειάς του, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα με άλλους δημιουργούς σε ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις, αντιπαρήλθε και το χάσιμο ανάμεσα σε ενικό και πληθυντικό που χρησιμοποιούσαν, μπερδεμένοι και αβέβαιοι, οι παρουσιαστές τής εκπομπής Νάνσυ Ζαμπέτογλου και Θανάσης Αναγνωστόπουλος. 
Το «ατύχημα» έγινε όταν ο δεύτερος, στη αρχή της συνομιλίας, ερώτησε τον συνομιλητή του αν τον πείραζε να μιλήσουν στον ενικό. Καθόλου, ήταν η απάντηση και από εκεί άρχισε το άνω κάτω. Ο παρουσιαστής ερωτούσε στον ενικό, η παρουσιάστρια στον πληθυντικό και ο φιλοξενούμενος σταθερά επίσης στον πληθυντικό χωρίς παρεκκλίσεις. 
Κάποια στιγμή και η Νάνσυ Ζαμπέτογλου το γύρισε στον ενικό, επανήλθε στον πληθυντικό, μπερδεύτηκε και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος που απευθυνόταν στον ενικό και στα επόμενα δευτερόλεπτα στον πληθυντικό, ενώ κάποια στιγμή η παρουσιάστρια κατέφυγε στον πρώτο πληθυντικό («δεν τα είχαμε καταφέρει», εσείς δηλαδή δεν τα είχατε), δίνοντας συνέχεια στη μάλλον αρνητική αναφορά στην εφηβεία του που είχε κάνει ο φιλοξενούμενος: 
«Ως παιδί και ως έφηβος δεν τα είχαμε καταφέρει καλά. Πότε άρχισες να νιώθεις καλά με τον εαυτό... (μικρή διακοπή και μετά η μπερδεμένη συνέχεια) σου..., σας;»
Ωστόσο, αν και χαμένη στον πληθυντικό, η εκπομπή ήταν ενδιαφέρουσα και ευχάριστη, όπως συνήθως είναι το Στούντιο 4. Το οποίο μάλλον αδικείται από την ώρα μετάδοσης, 4 το απόγευμα, γιατί έχει στοιχεία βραδινού τοκ σόου, αρκετά καλού για να ανταγωνιστεί τα υπάρχοντα στα ιδιωτικά κανάλια. Βέβαια, ευτυχώς που μεταδίδεται η μεταμεσονύχτια επανάληψη –αν και πολύ αργά για να τη δεις ολόκληρη όταν έχεις πρωινό ξύπνημα.