ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Καλή χώνεψη!


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Της μόδας έγιναν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα οι θεωρίες συνωμοσίας. Ο πρωθυπουργός και ορισμένοι υπουργοί του, στην προσπάθειά τους να «ανακαλύψουν» τους δράστες που κρύβονται πίσω από το σκάνδαλο των υποκλοπών, έχουν δώσει στην κυκλοφορία διάφορα σενάρια. Ουκρανία, Αρμενία, Ερντογάν, Πούτιν και κάποιοι ύποπτοι τύποι που επιχειρούν να μπουν σφήνα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Δεν έφεραν αποδείξεις, αλλά αυτό δεν έχει σημασία.

Ας δούμε και μια άλλη θεωρία. Μας λένε ορισμένοι φιλοκυβερνητικοί δημοσιολόγοι ότι ο Ερντογάν βάζει βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη. Με τις προκλητικές δηλώσεις του και τις εξαλλοσύνες του, υποχρεώνει τον Ελληνα πρωθυπουργό να απαντά επί της ουσίας και να τον αποστομώνει, κερδίζοντας έτσι στη μάχη των εντυπώσεων. Εμφανίζεται ως ο δυναμικός ηγέτης που υπερασπίζεται με σθένος τα εθνικά συμφέροντα, κάνει συμμαχίες με χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, εξασφαλίζει δηλώσεις συμπαράστασης από την ηγεσία της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ και αυτό του το αναγνωρίζουν οι Ελληνες πολίτες, ακόμη και κείνοι που δεν ανήκουν στη συντηρητική παράταξη.

Πού μπορεί να υπάρχει συνωμοσία στη συγκεκριμένη υπόθεση; Είναι απλό. Γιατί να αποκλείσουμε την περίπτωση αυτό να γίνεται βάσει σχεδίου; Δηλαδή; Να είναι σε συνεννόηση Ερντογάν και Μητσοτάκης, να έχουν μοιράσει τους ρόλους – ο ένας να επιτίθεται αμυνόμενος και ο άλλος να αμύνεται επιτιθέμενος. Μα υπάρχουν στοιχεία; Είναι αδιάφορο. Πού και πότε έγινε η συμφωνία; Στη συνάντηση που είχαν Ερντογάν και Μητσοτάκης στην Κωνσταντινούπολη πριν από λίγους μήνες. Γιατί βολεύει και τους δύο η συντήρηση της έντασης; Και οι δύο πουλάνε στο ακροατήριό τους εθνική υπερηφάνεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος, για να κερδίσει τις εκλογές (αν τις χάσει, θα μπλέξει σε περιπέτειες), πρέπει να πείσει τους Τούρκους ψηφοφόρους ότι για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ευθύνονται η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως όχημα για να πιέσουν την Τουρκία. Την ενισχύουν με όπλα, της επιτρέπουν να εξοπλίζει τα νησιά τα οποία πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα όπως λέει η Συνθήκη της Λωζάννης, φτιάχνουν βάσεις στην Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη), την αφήνουν να εκπαιδεύει Κούρδους τρομοκράτες, δεν την τιμωρούν όταν πνίγει πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο και συνεπώς επιβάλλεται να αντιδράσουμε. Αμυνόμαστε απέναντι στον μαξιμαλισμό του κακομαθημένου παιδιού της Ευρώπης και στέλνουμε σαφή μηνύματα μπας και συνετιστεί. Λέμε στους Ελληνες να μην παίζουν με τη φωτιά γιατί θα την πάθουν όπως το 1922 και τους προειδοποιούμε ότι θα έρθουμε νύχτα και καλό είναι να μάθουν να κολυμπάνε. Οι καιροί είναι δύσκολοι, μας περικυκλώνουν και ο μόνος που είναι σε θέση να προστατεύσει την Τουρκία είναι ο Ερντογάν. Ψηφίστε τον ξανά. Ωραίο αφήγημα για εσωτερική κατανάλωση.

Από την άλλη πλευρά, ο Ελληνας πρωθυπουργός απαντά σε όλες τις προκλήσεις, φέρνει το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας στα διεθνή φόρα, παίρνει δηλώσεις υποστήριξης από Ευρωπαίους και Αμερικανούς, αγοράζει όπλα για να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της χώρας, δίνει βάσεις στις ΗΠΑ για να έχει τα νώτα του καλυμμένα, προτάσσει το διεθνές δίκαιο το οποίο η Ελλάδα σέβεται και η Τουρκία το παραβιάζει, προειδοποιεί τον Ερντογάν ότι θα υποστεί μεγάλη ζημιά αν τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία μας.

Πουλάει την εικόνα του ασυμβίβαστου που δεν καταλαβαίνει από φοβέρες και ταυτοχρόνως δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Ερντογάν για να δείξει ότι δεν είναι πολεμοκάπηλος. Η Ελλάδα κινδυνεύει, οπότε δεν είναι καιρός για πειράματα, για κυβερνήσεις-τέρατα. Ξαναψηφίζουμε το κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας
Πώς σας φαίνεται αυτή η θεωρία συνωμοσίας; Απίθανη; Οντως. Οσο απίθανες είναι και οι θεωρίες που διακίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να βγάλει από πάνω του την ευθύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Καλή χώνεψη!

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (11.10.2022)