ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Οι διευθυντές ενημέρωσης των καναλιών να αποσύρουν αμέσως τα συνεργεία από το σπίτι της 12χρονης


Mε αποτροπιασμό παρακολουθεί  η ελληνική κοινωνία, τις εξελίξεις στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ενός 12χρονου παιδιού αλλά και την χωρίς φραγμούς κάλυψη του θέματος από μερίδα των ΜΜΕ και ιδίως από ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς. Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αναφέρει:
"Καλούμε τους διευθυντές ενημέρωσης των τηλεοπτικών σταθμών να αποσύρουν αμέσως τα τηλεοπτικά συνεργεία από το σπίτι του παιδιού και να απέχουν αυστηρά από τη δημοσιοποίηση κάθε πληροφορίας που μπορεί να οδηγήσει σε ταυτοποίηση της 12χρονης και εκ νέου θυματοποίησή της.
Υπενθυμίζουμε ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία για τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, και βέβαια οι Αρχές Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας αλλά και οι διεθνείς Συμβάσεις για τα δικαιώματα του Παιδιού ορίζουν σαφώς ότι τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την παιδική ηλικία και να σέβονται την προσωπικότητα του ατόμου.
Κάθε παραβίαση αυτής της αποστολής επισείει αυστηρές κυρώσεις νομικές και πειθαρχικές.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απευθύνεται με επιστολές, στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκειμένου να επιληφθούν του θέματος. Απευθύνεται επίσης με επιστολές στους διευθυντές ενημέρωσης των τηλεοπτικών σταθμών προκειμένου να σταματήσει αμέσως η κακοποίηση της δημοσιογραφίας μέσω της, χωρίς όρια δεοντολογίας και ηθικής, κάλυψης της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι το τεκμήριο της αθωότητας είναι θεμελιώδης αρχή του νομικού μας πολιτισμού, την οποία οφείλουν να σέβονται τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι. Πληροφορίες για μη αποδεδειγμένη εμπλοκή του οικογενειακού περιβάλλοντος του κατηγορούμενου μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτη ζημιά στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή και είναι ηθικά και δεοντολογικά επιλήψιμες.