ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Αθώα η Νovartis, αθώα η Siemens, ο τυροπιτάς φταίει για όλα!


Πώς θα γίνουμε όλοι ρουφιάνοι, με μια μοντέρνα απλικέσια…

 του Χρήστου Ξανθάκη

Πριν από καμιά δεκαριά χρόνια έσκασε το στόρι με τον τυροπιτά! Αυτόν τον καριόλη που δεν έκοψε απόδειξη για την τυρόπιτα του ενός ευρώ (μπορεί και των ογδόντα λεπτών, μη με βασανίζετε τώρα)

και ήταν απολύτως υπεύθυνος για όλα τα δεινά της χώρας.

Και για τα Μνημόνια φυσικά, για τα οποία δεν φταίγανε οι οικονομικές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και τα συνακόλουθα σκάνδαλά τους, αλλά η ματσακονιά του κάθε μικρέμπορου που τριπλάρισε την εφορία. Τόσες στροφές έπαιρνε το μυαλό των ακροκεντρώων, τέτοια σενάρια γένναγε…

Τον ξαναθυμήθηκα που λέτε τον τυροπιτά, τον καριόλη τον τυροπιτά συγγνώμη, την περασμένη εβδομάδα που έκανε την εμφάνισή της η απλικέσια “apodixi” της ΑΑΔΕ. Αντιγράφω από το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», διότι το κόπυ πάστε ανακουφίζει εμάς τους γέρους πιο πολύ κι απ’ το Voltarol:

«Η εφαρμογή λειτουργεί στα κινητά τηλέφωνα και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτήν. Στη συνέχεια τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση θα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.
Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι αυθεντική και γίνει επώνυμη αναφορά στην ΑΑΔΕ, με τη βεβαίωση του προστίμου ο φορολογούμενος-καταγγέλλων θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης».

Το οποίο «πολλαπλάσιο ποσό» μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 ευρώ, τρία καρφώματα να κάνεις μανίτσα μου και πάει τον πήδηξες τον χειμώνα!

Και κάπως έτσι γινόμαστε όλοι ρουφιάνοι, όλες ρουφιάνες και όλα ρουφιανάκια και όχι στο τζάμπα, όπως στην περίπτωση της αλήστου μνήμης αντικαπνιστικής εκστρατείας και της γραμμής καταγγελιών 1142, αλλά με κανονική αμοιβή για τις υπηρεσίες μας. Λείπει η κουκούλα, βέβαια, αλλά έχουν αποκτήσει αρνητικό σημαινόμενο πλέον οι κουκουλοφόροι με τις μολότωφ που κραδαίνουν. Ενώ στα ωραία χρόνια της γερμανικής κατοχής…

Και, φυσικά, κάπου εδώ θα σκάσει μύτη ο συμμαθητής από το σχολείο που πάντοτε μας έδινε όταν κάναμε κοπάνα και θα κουμπώσει τη Μύκονο, το Κολωνάκι και τη Γλυφάδα με τη φοροδιαφυγή. Ότι δηλαδή εκεί που γίνεται το μεγάλο πάρτυ θα πάθουνε ζημιά με την “apodixi” και θα τους φύγει ο πάτος. Γιατί οι γενναίοι πολίτες θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους (και το μπαξίσι, εννοείται) και θα καθαρίσουν την κόπρο του Αυγεία. Το πιο υγρό όνειρο στον ύπνο κάθε ακροκεντρώου!

Αλλά μιας και αναφέρθηκε σε μεγάλα πάρτυ και στο νόμο, δεν μπορώ να χαιρετίσω τη χθεσινή απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, όπου το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε 20 από τους 22 συνολικά κατηγορούμενους της υπόθεσης. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι είτε κατά πλειοψηφία είτε ομόφωνα για την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Άρα δεν υπάρχει σκάνδαλο Siemens και αν υπολογίσει κανείς ότι δεν υπήρξε ούτε σκάνδαλο Novartis, δικαιώνονται όσοι και όσες είχαν βάλει στο στόχαστρο τον τυροπιτά. Λυπούμαι πολύ, αλλά καμία διαφθορά δεν έφταιξε για τα βάσανα του Έλληνα και της Ελληνίδας και για τα τρύπια τους πορτοφόλια που πλέον φιλοξενούν μόνο σκώρο. Αυτός ο αρχικαριόλης ο τυροπιτάς φταίει για όλα και αν υπάρχουν δικαστές στην Ελλαδάρα, πρέπει αύριο κιόλας να του επιβάλλουν ισόβια!

Υ.Γ.: Επειδή σε τρία, δύο, ένα δευτερόλεπτα θ’ ακουστούν οι γνωστές παπάρες ότι τι δηλαδή ούτε τις απόπειρες βιασμών να μην καταγγέλλουμε για να μην μας πουν ρουφιάνους, απαντώ ως εξής:
Ούτε το "δεν καταγγέλλουμε τίποτα" είναι λύση, ούτε το "καταγγέλλουμε το σύμπαν". Όποιος και όποια έχει μυαλό, μπορεί να ξεχωρίσει τις διαφορές σε κάθε περίπτωση και να κάνει κουμάντο. Οι αμοιβάδες, πάλι, ας βολευτούν με την απλικέσια…

  •  το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το Newpost (27.9.2022)