ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Χρονικό χιλιάδων προαναγγελθέντων θανάτων


του Χρήστου Ξανθάκη

Μου έχει μείνει ένας διάλογος από το «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», το κλασικό έργο του Μάρκες. Είναι εκεί όπου η μητέρα του αφηγητή θέλει να προειδοποιήσει τη μητέρα του Σαντιάγκο Νασάρ, ότι πάει θα της τον φάνε τον γιό της. Κι όπως ντύνεται να βγει την πιάνει ο σύζυγός της και τη ρωτάει για που τραβάει. Ακολουθεί η συζήτηση:
«Να ειδοποιήσω την κουμπάρα μου την Πλάσιδα», απάντησε. «Δεν είναι σωστό να ξέρει όλος ο κόσμος ότι θα της σκοτώσουν το παιδί κι εκείνη να είναι η μοναδική που τ’ αγνοεί».
«Μας συνδέουν μαζί της οι ίδιοι δεσμοί όπως και με τους Βικάριο», είπε ο πατέρας μου.
«Πρέπει πάντα να είμαστε με το μέρος του πεθαμένου», είπε εκείνη.
Αυτό είναι που μου έμεινε. Ότι πρέπει πάντα να είμαστε με το μέρος του πεθαμένου, χωρίς μα και μου και ως εκ τούτου και δια ταύτα. Χωρίς δικαιολογίες και τζιριντζάντζουλες. Χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Κι αν είμαστε πάντα με το μέρος του πεθαμένου, του ενός πεθαμένου, τι θα πρέπει να κάνουμε άραγε όταν οι πεθαμένοι ξεπερνάνε τους τριάντα χιλιάδες; Κι όταν βγαίνει ένας κύριος καθηγητής, όχι ένας κατσαπλιάς, και ανακοινώνει ότι όσον αφορά στους διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ είχαμε θνησιμότητα 97,7 %, δηλαδή πεθάνανε όλοι και όλες, τότε τι κάνουμε ακριβώς; Ο Θόδωρος Λύτρας τα είπε αυτά, στη συνέχεια της σχετικής μελέτης του για την πανδημία, στο δεύτερο μέρος της, που το υπογράφει μόνος του μιας και απουσιάζει ο Σωτήρης Τσιόδρας που συνυπέγραφε το πρώτο μέρος. Είναι προφανές ότι τον τρέχει πρωί βράδυ το Πατριαρχείο από τότε που χειροτονήθηκε Άρχων Οφικιάλιος και δεν έχει χρόνο ο άνθρωπος να ασχοληθεί με ζητήματα πεζά και καθημερινά όπως ο θάνατος χιλιάδων ασθενών…

Και κάθομαι τώρα εγώ και θυμάμαι κάτι δηλώσεις παρφέ από κυβερνητικά στελέχη. Με δικά τους λόγια:
  • «Ευτυχώς η κυβέρνηση δεν πέταξε εκατομμύρια στις ΜΕΘ".
  • «Δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ».
  • «Ψευδοπρόβλημα ότι κάποιοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ».
Και βεβαίως το συγκλονιστικό από πρωθυπουργικά χείλη:
«Έχουμε ενδείξεις ότι έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα στους διασωληνομένους εκτός ΜΕΘ σε σχέση με εκείνους που είναι σε ΜΕΘ; Δεν έχω τέτοια ένδειξη».

Αυτά για το πριν. Για το μετά την μελέτη, μας προέκυψε ένα μπαράζ τραγελαφικών αντιδράσεων από διακεκριμένες προσωπικότητες του συντηρητικού στερεώματος. Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου δήλωσε ότι «οι μελέτες είναι καλές για να εμπλουτίζουμε το βιογραφικό μας», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη υποστήριξε ότι «εμείς δίνουμε έμφαση στα στοιχεία που δίνουν τα νοσοκομεία», ο εκπρόσωπος της επιτροπής ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης (αφού επέστρεψε από το αδυσώπητο καλοκαιρινό μαύρισμα) έσπευσε να συνταχθεί με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και να ισχυριστεί ότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είχαμε χαμηλό δείκτη υπερβάλλουσας θνησιμότητας και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα διακήρυξε ότι ούτως ή άλλως δεν είχαν ελπίδες αυτοί που χάθηκαν.

Αλλά κανείς τους και καμιά τους δεν σχολίασε τα στοιχεία που δημοσίευσε στις 26 Σεπτεμβρίου το Johns Hopkins University και δείχνουν την Ελλάδα πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στο μέσο όρο θανάτων από κορωνοϊό, ανά εκατομμύριο πολιτών. Εμείς βρισκόμαστε στους 3.160,25 και από κάτω μας είναι η Βρετανία με 3.069,69, η Ιταλία με 2.986,34, το Βέλγιο με 2.812,66, η Πορτογαλία με 2,403,3 και πάει λέγοντας.
  • Μέσος όρος θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση:2.561,62.
  • Μέσος όρος θανάτων στο σύνολο της Ευρώπης: 2.590,06.
Αδιανόητο σουξέ τι να σας πω, ούτε ο Γιάνναρος ο Αντετοκούνμπο δεν έχει αγγίξει τέτοια ύψη!

Υ.Γ. 1: Ο ίδιος ο Θόδωρος Λύτρας τουιτάροντας, απάντησε με σαφήνεια σε όσους και όσες του την πέσανε:
ΔΕΝ γίνεται ο επιστημονικός σχολιασμός/κριτική:
*Λέγοντας ότι μας κατέβει στα τηλεπαράθυρα, φυσικά χωρίς αντίλογο.
*Διαδίδοντας συστηματικά κακοήθειες, στα ΜΜΕ ή στα social
media.
*Πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα, π.χ. κοιτώντας ΠΟΙΟΣ λέει (ή δεν λέει) και όχι ΤΙ λέει.


Υ.Γ. 2: Κι επειδή πρέπει να τα λέμε όλα:
Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ βρείτε επιτέλους μια λύση στην κόντρα Ξανθού-Πολάκη. Δεν μας νοιάζουν τα προσωπικά τους, μας νοιάζει η αντιπολίτευση να κάνει τη δουλειά της. Γκέγκε;

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το Newpost (30.9.2022)