ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Σκανδαλισμός και αγυρτεία


Φοβάμαι
ότι το παιχνίδι έχει πια χαθεί. Οσα κι αν αποκαλύπτονται για την πλαστή θαυματουργία του ιερέα Δημητρίου Λουπασάκη στο εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων, οι πιστοί που έχουν ανάγκη θαύματα για να πιστέψουν, καθώς κι όσοι βασανίζονται χρόνια από γιατρό σε γιατρό, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στον Λυκαβηττό. Θα ανάβουν το κερί τους, θα προσεύχονται μυστικά ή επιδεικτικά, θ’ αφήνουν το τάμα τους –ένα μάτι, ένα χέρι, ένα πόδι, ό,τι ακριβώς άφηναν και οι αρχαίοι στην Αρτεμη, στον Ασκληπιό, στην Ισιδα–, θ’ αφήνουν και τον οβολό τους. Οι φτωχοί ό,τι τους λείπει, οι πλούσιοι ό,τι τους περισσεύει. Οσοι πάνε για χάζι ή επειδή το εκκλησάκι έγινε της μόδας για όλα τα κοινωνικά στρώματα και κάθε πνευματική κατηγορία, θα ανανεώνουν το ραντεβού τους, μήπως πετύχουν να γίνουν και αυτοί θεατές «θαύματος».

Η Εκκλησία αντιδρά ταχύτατα, σκληρά και πεισματικά όταν νομίζει ότι θίγεται είτε η ηγεμονία της («πνευματική»; ο Θεός να την κάνει), δηλαδή το μερίδιό της στην κοσμική εξουσία, είτε τα οικονομικά της. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα ιερά αντανακλαστικά αποκαλύπτονται ράθυμα. Κι έτσι το εξόφθαλμα αντικανονικό ανυψώνεται σε κανονικό, επιβάλλεται και καθιερώνεται. Το 2014, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέθεσε σε ανακριτή της Αρχιεπισκοπής τη διενέργεια έρευνας για τους Αγίους Ισιδώρους. Επειτα από τριετή διερεύνηση, το 2017, ο ανακριτής συνέταξε το πόρισμά του και ζήτησε να ελεγχθεί δικαστικά η εμπλοκή του ιερέα σε ποικίλα αμαρτήματα: αγυρτεία, ανυπακοή, σφετερισμός του υπουργήματος της πνευματικής πατρότητας, δεινότατος σκανδαλισμός της συνειδήσεως των πιστών, συνωμοσία, φατρία και τυρεία (αυτό το «τυρεία», λαθεμένα γραμμένο στο πρωτότυπο του ανακριτή ως «τηρεία», αναπαράχθηκε άπειρες φορές).

Και όμως, όπως γράφει ο Δημήτρης Αλικάκος που αποκάλυψε το πόρισμα στα hellinika hoaxes, «η δικαστική διερεύνηση δεν έγινε ποτέ. Το πόρισμα όχι μόνο δεν είδε το φως της δημοσιότητας, αλλά μπήκε ουσιαστικά στο αρχείο άνευ αιτιολογίας». Κι έτσι τα «θαύματα» συνεχίζονταν και μετά το 2017 και διατυμπανίζονταν από τα πρωτοσέλιδα κίτρινων και κιτρινορόζ φύλλων. Η προσοδοφόρα φήμη καλύπτει πλέον όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες ορθόδοξες ζώνες. Ακόμα και νεκραναστάσεις γίνονται. «Υπάρχει και βίντεο, ανάσταση νεκρού, πιστοποιημένη από γιατρούς» διαλαλούσε το 2020 ο κ. Λουπασάκης. Οταν δηλαδή θα έπρεπε να έχει ήδη διωχθεί ποινικά, αν το πόρισμα δεν αράχνιαζε.

Παντελής Μπουκάλας