ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ευρωκοινοβούλιο τιμά τον Μανώλη Γλέζο


Παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκδήλωση στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου που θα συνοδεύεται από την ονοματοδοσία αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου με το όνομα του «πρώτου παρτιζάνου της Ευρώπης», όπως τον είχε αποκαλέσει ο Σαρλ ντε Γκολ.
Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ελληνα αντιφασίστα αγωνιστή κι έπειτα από την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου για την απόδοση του ονόματός του σε αίθουσα, ύστερα από πρόταση του αντιπροέδρου του οργάνου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ποιοι θα παραβρεθούν

Η ονοματοδοσία της αίθουσας «Μανώλης Γλέζος» στον α’ όροφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έχει ιδιαίτερη σημασία και αφορά την ευρύτατη πανευρωπαϊκή αποδοχή που είχε ο Μανώλης Γλέζος ανάμεσα σε πολιτικούς απ‘ όλο το δημοκρατικό φάσμα. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα παρέμβουν με ομιλίες η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, Ελληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης και άλλες σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις χώρες της Ε.Ε., εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και ακαδημαϊκοί.

Συνάντηση με Γιούροβα

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την εκδήλωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου και αρμόδια επίτροπο για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, στη σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών που ταλανίζει την πολιτική ζωή της χώρας εδώ και δύο μήνες και το κράτος δικαίου, αλλά και των απανωτών εκθέσεων για την ελευθερία του Τύπου που μόνο κολακευτικές δεν είναι για την ελληνική κυβέρνηση.
Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα λάβει χώρα την παραμονή του ταξιδιού της κ. Γιούροβα στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πλην της συνάντησης με την κ. Γιούροβα, θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χουάν Λόπεζ Αγκιλάρ.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες επανέλαβε σε συνέντευξή του τη δέσμευση για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας το ienergeia.gr σημείωσε μεταξύ άλλων πως αποτελεί «βασική προτεραιότητά μας η επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα της με κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο» και ότι «δεν νοούνται υπερ-κέρδη –ούτε καν κέρδη– για μια δημόσια επιχείρηση εν μέσω κρίσης». Εφερε ξανά ως παράδειγμα τη Γαλλία και τη Γερμανία που εθνικοποίησαν αντίστοιχες εταιρείες και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για την πολιτική του στην ενέργεια λέγοντας ότι ««μυρίζει» βίαιη φτωχοποίηση, μείωση εισοδημάτων και κέρδη δισεκατομμυρίων για πολύ λίγους».

Δημήτρης Τερζής / ΕφΣυν