ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Νέο πλαίσιο Ε.Ε. για την ελευθερία του Τύπου: Από την Βουδαπέστη στην... Αθήνα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα έναν νέο νόμο για να ενισχύσει την ελευθερία και τον πλουραλισμό των ΜΜΕ εντός του μπλοκ, εν μέσω ανησυχητικών εξελίξεων σε αρκετές χώρες. Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα politico, το νέο πλαίσιο στοχεύει στην προστασία του Τύπου από πολιτικές παρεμβάσεις και κυβερνητικό έλεγχο, αλλά και να περιορίσει τον σχηματισμό μονοπωλίων στον χώρο των ΜΜΕ.
«Είτε μας αγαπάτε είτε μας μισείτε τα πλουραλιστικά και ανεξάρτητα μέσα είναι κομβικά για τη δημοκρατία» διαμηνύει η αρμόδια επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα.
Η πρωτοβουλία των Βρυξελλών έρχεται την κατάλληλη στιγμή, λέει η ιστοσελίδα, καθώς, Ουγγαρία και Πολωνία έχουν ενισχύσει τις προσπάθειες ελέγχου των media, στο πλαίσιο γενικότερων πιέσεων προς το κράτος δικαίου. Χθες, άλλωστε, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα χαστούκι στον Όρμπαν, αναφέροντας ότι η Ουγγαρία δεν μπορεί να θεωρείται, πλέον, δημοκρατία.
«Το πρόβλημα, όμως είναι μεγαλύτερο: Ελλάδα, Ολλανδία, Σλοβενία, Μάλτα και Ιταλία έχουν δει την ελευθερία του Τύπου να επιδεινώνεται» , επισημαίνει το Politico.
Είναι, άλλωστε, νωπές, ακόμη, οι μνήμες από την ακραία επίθεση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό ακριβώς το μέσο, επειδή τόλμησε να κάνει ρεπορτάζ για το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών θα προσθέσουμε εμείς...
 
Τι προβλέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η νέα σειρά κανόνων θα δώσει στους Ευρωπαίους πρόσβαση σε πιο ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και θα απαγορεύσει στις κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στη δημοσιογραφική ελευθερία.
Οι εταιρείες θα είναι, επίσης, υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν τους ιδιοκτήτες τους (έμμεσους και άμεσους), ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταθέτουν κάθε χρόνο τα ποσά που έχουν ξοδέψει για διαφημίσεις σε συγκεκριμένα ΜΜΕ.
Θα μπορούσε, ακόμη, να υπάρχει ακόμη πιο αυστηρός έλεγχος στην ιδιοκτησία και τα διοικητικά συμβούλια, αλλά και νέες ρυθμιστικές αρχές που θα μπορούν να παρεμβαίνουν κατά ξένων ΜΜΕ εφόσον αποδειχθεί ότι επιδίδονται σε παραπληροφόρηση εντός κρατών του μπλοκ.
Ο νέος κανονισμός θα μπορούσε, ακόμη, να αναγκάσει το Facebook και το Youtube να έχουν προνομιακή μεταχείριση για τα ΜΜΕ και να προειδοποιούν τις εταιρείες προτού αναστείλουν ή διαγράψουν περιεχόμενο που παραβιάζει τις πολιτικές τους.
Το νέο σχέδιο, ωστόσο, δεν αναμένεται να περάσει αναίμακτα και θα υπάρξει σοβαρή αντιπολίτευση. Οι Βρυξέλλες έχουν συγκρουστεί στο παρελθόν αρκετές φορές με τα κράτη – μέλη για την ελευθερία των ΜΜΕ και η αντίδραση από Βουδαπέστη και Βαρσοβία αναμένεται σκληρή.
Την ίδια ώρα δημοσιογράφοι και οργανώσεις ζητούν ένα νέο νομικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσουν προβληματικές κυβερνήσεις και υπογραμμίζουν ότι η Κομισιόν πρέπει να βρει ένα μεστό και φιλόδοξο νομικό πλαίσιο.

Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα...

Την ίδια ώρα στη χώρα μας η κυβέρνηση προωθεί (και με τη συμφωνία της ΕΣΗΕΑ) τη σύσταση επιτροπής... λογοκρισίας για τα ελληνικά ΜΜΕ.
Οι επιθέσεις του συστήματος Μαξίμου κατά των ΜΜΕ, άλλωστε είναι καθημερινές και έχουν καταγραφεί ποικιλοτρόπως, ενώ αξέχαστη παραμένει και η περιβόητη λίστα Πέτσα.
Σχετικά με το σκάνδαλο υποκλοπών, άλλωστε, να υπενθυμίσουμε, ότι εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη, στο στόχαστρο παρακολουθήσεων έχουν βρεθεί και δημοσιογράφοι.