ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Παρουσιάζεται στην Πάτρα το βιβλίο «Δεσποινίς Στεφανόπολι» του Μιχάλη Ψύλου


Ένα ιδιαίτερα σημαντικό βιβλίο του εξαίρετου δημοσιογράφου και συγγραφέα Μιχάλη Ψύλου, θα παρουσιαστεί στην Πάτρα, στο παλαιό δημοτικό νοσοκομείο την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ. Το βιβλίο με τίτλο «Δεσποινίς Στεφανόπολι», αποτελεί σπονδή στις γυναίκες που τόλμησαν σε δύσκολους καιρούς να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πρωτοπορήσουν με την αξία τους και τα προσόντα τους σε σημαντικούς τομείς της δημόσιας ζωής.
Η Ιωάννα Στεφανόπολι, υπήρξε πρωτοπόρος κορυφαία δημοσιογράφος, η οποία το 1913 διορίστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο γενική διευθύντρια του ΑΠΕ. Η ίδια υπήρξε επίσης η πρώτη Ελληνίδα φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1890 σε ηλικία μόλις 15 ετών. Ακολούθησαν σπουδές στο Παρίσι και επιστροφή της στην Αθήνα, όπου στις αρχές του 20ου αιώνα αφιερώνεται στην δημοσιογραφία και ειδικότερα στη Messager d’ Athenes, τη γαλλόφωνη εφημερίδα του πατέρα της Αντωνίου Τζανετάκη – Στεφανόπολι.
Η Ιωάννα Στεφανόπολι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ελληνική εξωτερική πολιτική επί έξι ολόκληρες δεκαετίες και που τελικά η ιστορία τής επιφύλαξε τη λήθη στη συλλογική ιστορική μνήμη.
Υπήρξε, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στην ελληνική αποστολή για το Συνέδριο Ειρήνης στο Παρίσι, το 1918. Επίσης η γυναίκα που έγραψε τέσσερα βιβλία για τον ελληνισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των οποίων τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν στο μνημόνιο που υπέβαλε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο Συνέδριο, για τις ελληνικές διεκδικήσεις.
Το όνομά της δεν μνημονεύεται πουθενά στον γραπτό ή προφορικό λόγο – με εξαίρεση την επιστημονική ιστορική έρευνα. Καμιά τιμητική αναφορά σε ονομασίες φορέων, καμία οδός δε φέρει το όνομά της – ούτε καν στα Δωδεκάνησα, που της οφείλουν την ονομασία τους.
Ήταν από εκείνες τις γυναίκες που σε ό,τι αφορά το γυναικείο ζήτημα δεν ήταν απλώς μπροστά από την εποχή τους, αλλά «τράβηξαν» την εποχή μπροστά και την άλλαξαν. (Είναι χαρακτηριστικό ότι το πέμπτο βιβλίο της φέρει ως όνομα συγγραφέα το «Ιωάννης Στεφανόπολι», επειδή στο τυπογραφείο θεώρησαν προφανές τυπογραφικό λάθος ένα γυναικείο όνομα συγγραφέα και το διόρθωσαν.)
Μετά από μακροχρόνια και εμπεριστατωμένη έρευνα του Μιχάλη Ψύλου, η ζωή και το έργο αυτής της σπουδαίας γυναίκας βγαίνουν στο φως με μια μυθιστορηματική βιογραφία, που εκτυλίσσεται στο φόντο της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Και, φυσικά, στο φόντο της ιστορίας του ελληνικού Τύπου, αφού η ίδια, όπως και ο συγγραφέας, είναι δημοσιογράφος και έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ.
Για το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, θα μιλήσουν:
  • Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, Διευθύντρια Σύνταξης του ιστότοπου thebest.gr
  • Κωνσταντίνος Μάγνης, Διευθυντής της εφημερίδας Πελοπόννησος.
  • Ευανθία Στιβανάκη, Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ.
Την εκδήλωση θα συντονίσει
Ο δημοσιογράφος Κυριάκος Κορτέσης, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου – Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).