ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Η νίκη των λιμενεργατών της COSCO ούτε κρύβεται, ούτε υποβαθμίζεται


Για τον νεκρό εργαζόμενο στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά, πιθανόν οι έλληνες να μην έμαθαν απολύτως τίποτε- βλέπετε «δεν άξιζε» ούτε ένα χιλιοστό δημοσιότητας από το επεισόδιο.. του Θόδωρου Βασιλακόπουλου σε μια ταβέρνα των Μετεώρων! Αυτό γράφει ο Βασίλης Σκουρής στα «Παιχνίδια Εξουσίας» στο ieidiseis, και συμπληρώνει:
Ο «νόμος της σιωπής», που συνήθως επιβάλλεται σε κάθε σημαντικό εργατικό δυστύχημα, αυτή τη φορά δεν στάθηκε ικανός να εμποδίσει μια μεγάλη νίκη των εργαζομένων, που μετά από πολυήμερο απεργιακό αγώνα επέβαλαν τα περισσότερα από τα αιτήματά τους.
Ο σημερινός «Ριζοσπάστης» γράφει για το θέμα:
"Μία πρώτη μεγάλη νίκη καταγράφει ο μεγαλειώδης απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά, μια κατάκτηση που μετράει για ολόκληρη την εργατική τάξη.
Χτες το απόγευμα, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η νέα 48ωρη απεργία τους, η εταιρεία έστειλε γραπτή επιστολή στο σωματείο και σε όλους τους αρμόδιους με την οποία δεσμεύεται ότι αποδέχεται την αύξηση των εργατικών ομάδων (πόστες), την κατάργηση των κόντρα βαρδιών και τη σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας για τον έλεγχο, την εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Η επιστολή της εργοδοσίας «έσκασε» την ώρα που ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής βρισκόταν στο βήμα, απευθύνοντας χαιρετισμό στο μαζικό συλλαλητήριο που ήταν σε εξέλιξη στο Πασαλιμάνι του Πειραιά.
«Συνάδελφοι, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για μία τελευταία εξέλιξη, όλους εσάς που σταθήκατε παλικαρίσια όλες αυτές τις μέρες δίπλα μας. Επιτρέψτε μου να σας τη διαβάσω όπως είναι», ανέφερε, με τους συγκεντρωμένους, που εδώ και μέρες δίνουν καθημερινά το «παρών» στο πλάι τους, να αναμένουν με αγωνία για «καλές ειδήσεις».
Και το κείμενο που διάβασε καταχειροκροτούμενος έλεγε:
«Επιβεβαιώνεται η συμφωνία στο πλαίσιο των αιτημάτων.
Πρώτον: Σύσταση μεικτής Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας με συμμετοχή τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών, εκπροσώπων των εργαζομένων και εκπροσώπου ενός ευρωπαϊκού οργανισμού πιστοποίησης.
Δεύτερον: Κατάργηση της κόντρα βάρδιας.
Τρίτον: Συγκρότηση των ομάδων εργασίας λιμενεργατών στη φορτοεκφόρτωση από πέντε εργαζόμενους».
Ο Μ. Μπεκρής συνέχισε λέγοντας ότι «αποτελεί μία τεράστια νίκη για όλους μας για όλους σας, που όλες αυτές τις μέρες ήσασταν δίπλα μας», για να καταλήξει: «Τώρα συνεχίζουμε για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και υπογραφή ΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι είναι ήδη νικητές! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε»
Το ΔΣ του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, περίπου στις 10.30 το βράδυ, μετά το συλλαλητήριο στο κέντρο του Πειραιά πραγματοποίησε ενημέρωση των εργαζομένων που έπιαναν εκείνη την ώρα βάρδια, αλλά και εκείνων που σχολούσαν, για τις πρώτες νίκες που κατέγραψε ο αγώνας τους. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι απάντησαν με παρατεταμένο χειροκρότημα.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, «αναγκάσαμε την εταιρεία με την οργανωμένη πάλη μας, τον 7ήμερο απεργιακό αγώνα και την αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από όλη την εργατική τάξη, να δεχτεί τα περισσότερα αιτήματά μας. Τώρα έχουμε πείρα, έχουμε ισχυρό σωματείο και ξέρουμε πώς πρέπει να αγωνιζόμαστε. Έχουμε μπροστά μας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που πρέπει να υπογράψουμε και την πλήρη απασχόληση».
Σημειώνεται ότι σήμερα οι εργαζόμενοι  είχαν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση, για να εκτιμήσουν την πορεία του αγώνα τους και να θέσουν τον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα."