ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Η μάσκα της υποκρισίας


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Υπόθεση εργασίας: Ας πούμε ότι πιστεύεις στον Θεό. Ακολουθείς τις δέκα εντολές, έστω με κάποιες εκπτώσεις γιατί δεν είσαι άγιος, άνθρωπος είσαι, άρα ατελής, εκκλησιάζεσαι τακτικά, νηστεύεις.. τις μέρες που ορίζει η θρησκεία, τιμάς την παράδοση και σέβεσαι τα κηρύγματα των ρασοφόρων όλων των βαθμών, γιατί, όπως σου λέει η Εκκλησία σου, αυτοί είναι οι εκπρόσωποι του Θεού στη Γη, αυτοί μεταφέρουν στο ποίμνιο το λόγο του. Εχεις ακούσει τον επικεφαλής της Εκκλησίας να λέει ότι πρέπει να εφαρμόζεις με συνέπεια τις οδηγίες των επιστημόνων για να μην προσβληθείς από τον κορονοϊό.
Θεωρείς ότι δεν απευθύνεται μόνο σε σένα αλλά και στους υφισταμένους του. Ξέρεις ότι η Εκκλησία είναι και διοίκηση ανθρώπων, έχει στις τάξεις της χιλιάδες ιερείς, οπότε πρέπει η ιεραρχία να γίνεται σεβαστή. Διαφορετικά θα έχουμε σκορποχώρι, κι αυτό δεν σου αρέσει γιατί αφήνει ανοικτό το δρόμο για ανίερες παρατυπίες, ακόμη και για αιρέσεις.
Ανήμερα του αγίου Δημητρίου στην είσοδο του ναού στη Θεσσαλονίκη έχουν τοποθετηθεί αστυνομικοί για να συστήνουν στους πιστούς να φορούν τη μάσκα τους πριν εισέλθουν στον ναό. Κάποιοι δεν φοράνε μάσκα, ούτε έχουν μαζί τους, όπως δηλώνουν στην ευγενική αστυνομικίνα. Αυτή θέλει να τους απαγορεύσει την είσοδο, ωστόσο παρεμβαίνει ένας ιερέας, την παρακάμπτει και οδηγεί τους πιστούς χωρίς μάσκα στον ναό και ταυτοχρόνως κοιτώντας τις κάμερες που βρίσκονται εκεί στέλνει τις ευχές του για χρόνια πολλά στους τηλεθεατές. Μπερδεύεσαι. Ποιος έχει δίκιο; Ο αρχιεπίσκοπος που σου ζητάει να παίρνεις όλα τα μέτρα προφύλαξης ή ο υφιστάμενός του ιερέας που επιτρέπει την είσοδο στον ναό χωρίς μάσκα; Ποιος από τους δύο υπηρετεί τον Θεό με ευλάβεια; Και οι δύο δεν γίνεται να βρίσκονται στη σωστή πλευρά.
Η αστυνομικίνα λειτούργησε σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε πάρει από την υπηρεσία της, χωρίς πάντως να επιμείνει φορτικά, προφανώς για να μην προκληθεί, μέρα που ήταν, επεισόδιο. Ο ιερέας γιατί αψήφησε τις εντολές του επικεφαλής της εκκλησίας; Λίγες μέρες αργότερα πέφτεις πάνω στα κηρύγματα δύο δεσποτάδων. Ο ένας καταγγέλλει τα τηλεοπτικά δίκτυα που καθοδηγούνται από τον διεθνή σιωνισμό (φρέσκα πράγματα!), τον άθεο διαφωτισμό (τόση πρωτοτυπία!), τον αρνητή του Θεού, Νίτσε (ο αιώνιος εχθρός!) και, αναφερόμενος στις δολοφονίες γυναικών, προτρέπει τις γυναίκες να κρατούν το στόμα τους κλειστό, αφού στο κάτω κάτω αυτές κάνουν κουμάντο στις οικογένειες, γιατί έχουν πιο πλούσια αισθήματα από τους άνδρες.
Αναρωτιέσαι τι ήθελε να πει. Μήπως καλεί τις γυναίκες που κακοποιούνται από τους συζύγους ή τους ερωτικούς συντρόφους τους να κάνουν υπομονή (ακόμη και ιώβεια), να μην αντιδρούν, να μη βγάζουν στη φόρα τα βάσανά τους, να μη ζητούν βοήθεια και να μη διαλύουν τον γάμο τους γιατί, όπως είπε, έχουμε πανδημία διαζυγίων τα τελευταία χρόνια; Ανατριχιαστικό.
Ο άλλος δεσπότης εγκαλεί ιερείς γιατί με την επιπόλαιη στάση τους στο θέμα της πανδημίας πήραν ανθρώπους στον λαιμό τους (σοβαρή καταγγελία) και μιλώντας για τις μάσκες είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι η υγειονομική μάσκα, αλλά η μάσκα της υποκρισίας. Και οι δύο δεσπότες ανήκουν στην ίδια Εκκλησία. Και οι δύο υπηρετούν τον ίδιο Θεό. Ξεφυσάς προβληματισμένος; Το ίδιο φαντάζομαι ότι κάνει κι ο Θεός σου. Ο γιος του δίδαξε την αγάπη και την αλληλεγγύη, συγχώρησε τους διώκτες του, αλλά μερικοί που εμφανίζονται ως εκπρόσωποί του ρέπουν προς τον σκοταδισμό και ξερνούν μίσος εναντίον όποιων είναι διαφορετικοί. Με λίγα λόγια «δεν έχουν τον Θεό τους».

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (02.11.2021)