ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

O Γιάννης Φέρτης αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα


Ένας ηθοποιός με μοναδική φωνή, σπάνιο ταλέντο, μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η «ήρεμη δύναμη» της ελληνικής σκηνής, ο Γιάννης Φέρτης..αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα.
Με καταγωγή από το ορεινό χωριό Δάφνη του Νομού Φθιώτιδας και με δεσμούς ακόμα ζωντανούς, γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1938. Ο πατέρας είχε χασάπικο στην Αγορά, «Τα πέντε αδέρφια». Αυτός και ο αδελφός του βοηθούσαν από μικροί στο μαγαζί.
Στα παιδικά του χρόνια στο σπίτι κάτω απ το Λυκαβηττό, αγόραζε βιβλία με θεατρικά έργα, και απήγγελλε μονολόγους μέσα στα πεύκα. Δύσκολη παιδική ηλικία. Ατίθασος ως έφηβος. Άθλιος μαθητής!
Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, ο μεγαλύτερος αδελφός του τον πήρε μαζί του στο Θέατρο Κοτοπούλη, το σημερινό REX, να δουν μια γαλλική κωμωδία στην οποία πρωταγωνιστούσαν η Άννα Συνοδινού και ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Μαγεύτηκε! Από τότε δεν άφηνε παράσταση κυρίως του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης.
«Ε, στα δεκαέξι μου είχα πλέον αποφασίσει ότι θα γινόμουν ηθοποιός».
Έδωσε εξετάσεις στη Σχολή του Καρόλου Κουν και εντυπωσίασε.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1959 στο έργο «Η Ηλικία της Νύχτας» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ακολούθησαν έργα όπως «'Ορνιθες» του Αριστοφάνη, «Ευρυδίκη» του Ζαν Ανουίγ, και το «Γλυκό Πουλί της Νιότης» του Τένεσι Ουίλιαμς, μαζί με τη Μελίνα Μερκούρη.
Τη δεκαετία του 1980 ανέβασε με το δικό του θίασο στο θέατρο «Αθηνά» το «Γλυκό Πουλί της Νιότης» του Τένεσι Ουίλιαμς, με συμπρωταγωνίστρια πάλι τη Μελίνα Μερκούρη.
Το 1973 πρωταγωνίστησε στις «Βάκχες» του Ευριπίδη στο ΚΘΒΕ. Το 1990, σε παραγωγή του Αμφιθεάτρου, ερμήνευσε τον Ορέστη στην «Ορέστεια» του Αισχύλου και στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.

Ο κινηματογράφος τον ερωτεύτηκε. Διέθετε όλο το πακέτο: Φωτογένεια, γοητεία, φωνή, ταλέντο. Πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 30 ταινίες.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1961 στην ταινία «Ποια Είναι η Μαργαρίτα» με τη Τζένη Καρέζη.
Την επόμενη χρονιά ερμήνευσε τον Ορέστη στην «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Ηλέκτρα, η Ειρήνη Παππά. Η ταινία απέσπασε 25 διεθνείς διακρίσεις (μεταξύ των οποίων και υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας).
Το 2008 κέρδισε το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Σκλάβοι στα Δεσμά Τους» σε σκηνοθεσία Τώνη Λυκουρέση.

Στην Τηλεόραση έπαιξε σε περισσότερες από 15 σειρές, με σημαντικότερες την «Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια» και τον «Συμβολαιογράφο» το 1979.
Η υπέροχη χαρακτηριστική φωνή του τράβηξε τους διαφημιστές που τον αναζητούσαν με επιμονή.

Έχει τραγουδήσει σε πολλές ταινίες, σε θεατρικά έργα, σε συναυλίες αλλά και σε δίσκους
Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρίνα Ψάλτη.

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Γιάννης Καραμπίνης, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Γιάννης Καραμπίνης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης